Beeld door  Fitsum Admasu @ Unsplash

Iedereen heeft baat bij beweging

Als je meer beweegt, past je lichaam zich daarop aan. Door wat vaker de fiets te pakken of de trap te nemen, worden hart, longen en spieren sterker. Bovendien verkleint voldoende beweging de kans op ‘zitziekten’ als overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar bewegen is ook goed voor het brein. Hieronder daarover meer…

Waarom meer bewegen goed is voor iedereen

Bewegen beïnvloedt de cognitieve functies van het brein, zoals geheugen en taal. Wie beweegt, leert daarom beter. Ook neemt het concentratievermogen toe, verbetert het geheugen, zorgt het voor betere slaap en vermindert het stress. Daarnaast verkleint beweging het risico op een groot aantal hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson. En daar nog eens bovenop, maken mensen bij voldoende intensief beweging allerlei gelukstofjes aan, zoals endorfine, dopamine en serotonine. Die kunnen zorgen voor betere ontspanning, meer energie én een goed humeur. 

 Hoeveel is genoeg? 

Een klein beetje extra bewegen heeft al een positief effect. Maar meer bewegen is nog beter: minimaal een halfuur aaneengesloten beweging per dag én door de dag heen blijven bewegen. De Gezondheidsraad adviseert het volgende: 

• Beweeg minstens 2,5 uur per week actief 
• Wissel kracht-, conditie- en balans-oefeningen af
• Zit niet te veel stil 

Chronisch ziek en bewegen 

Patiënten met chronische aandoeningen (zoals diabetes, COPD, hartfalen) hebben ook baat bij bewegen, maar dan wel met specifieke adviezen. De fysiotherapeut is hierin gespecialiseerd en is daarom de aangewezen professional om contact mee op te nemen.

cancel