Artikelen uit BETER

Kroketten SAM 4267We staan voor de koelkast van mevrouw Wil van Zanten samen met diëtist Katrien Blaauw. Mevrouw van Zanten is een energieke vrouw die zich vrijwel dagelijks inzet voor allerlei vrijwilligersactiviteiten. Ze is o.a. vrijwilliger bij Fietsmaatjes en fietst wekelijks met iemand op een duo-fiets. Bij Philidelphia is ze een gewaardeerd vrijwilliger en ze was langdurig mantelzorger bij een ouder paar in Hazerswoude.

Wil van Zanten moet door haar nieraandoening (IGA Nefropathie), haar diabetes en hoge bloedruk letten op het gebruik van zout, calcium, eiwit en koolhydraten. Wat voor haar diabetes niet tot problemen leidt, betekent het tegenovergestelde voor haar nierproblemen en andersom. Samen met diëtist Katrien Blaauw wordt steeds een tussenweg gezocht met wat wel en wat niet goed voor haar is. Dat heeft geleid tot het verlies van overtallige kilo’s waardoor Wil van Zanten zich beter voelt en haar diabetes veel beter onder contyrole heeft. 

Wil van Zanten: “ het is niet altijd gemakkelijk, je wilt toch ook van de lekkere dingen genieten in het leven. Dan smokkel ik af en toe wel eens.

Katrien: “Er is wel wat ruimte om even van het vaste patroon af te stappen en bijvoorbeeld een ijsje te nemen. Niet te vaak natuurlijk.” 

Wil van Zanten: “Dat is zeker zo, kom mee naar de koelkast, dan laat ik je wat zien.(ze pakt een ijsje uit de lade van vriezer) Tegenwoordig neem ik een suikervrij waterijsje. Een raketje, lekker en voor mij niet erg schadelijk.”

Katrien: “Ok, doe de koelkast maar open, laten we beginnen.”

Wil van Zanten: “Kijk daar liggen flesjes water die ik meeneem als ik ga fietsen of met de duo-fiets op pad ga.”

Katrien: “Neem je dan voor onderweg ook wat te eten mee, want als je je inspant is de kans groot dat je flauw wordt, dan moet je voor je diabetes wat eten.”

Wil van Zanten: “Dat is dan meestal een stuk fruit of een bruine boterham.”

Fris- en fruitdrank
Katrien: “Naast het water staan blikjes suikervrije frisdrank. Heel goed.”

Wil van Zanten: “Soms lekker voor onderweg, maar ook lekker bij de televisie.”

Katrien: “Kijk ’s die versgeperste sapjes, die zijn echt gezond en lekker. Het drinken van fruitsapjes geeft bij diabetes een snelle ‘boost’. Als je gaat fietsen is dit ook goed voor tussendoor. Bij minder inspanning is onze stelregel dat je beter fruit kunt eten dan drinken, dan gaat de opname van de suikers minder snel.”

Sausjes
Katrien: “Hier in de deur staan wat sausjes. Gebruik je die bij het eten?”

Wil van Zanten: Jazeker, dat vind ik lekker en gebruik ze puur als smaakmaker, maar niet veel. Ze staan al erg lang in de koelkast.”

Katrien: Inderdaad lekker. Het nadeel van deze producten is dat ze veel zout bevatten en dat is niet zo goed voor je nierfunctie, de suikers zijn weer minder voor je diabetes.”

Wil van Zanten: “Daarom gebruik ik maar een klein beetje. Omdat de sausjes maar weinig worden gebruikt, let ik goed op de houdbaarheidsdatum.”

Groenten
Katrien: “Ik zie in de koelkast weinig groenten?”

Wil van Zanten: “Dat klopt, de porties in de supermarkt zijn vaak zo groot, bijvoorbeeld deze zak sla, daar kan ik wel een paar dagen mee doen.”

Katrien: “Je kan ook best het teveel aan groenten invriezen, hoor.”

Wil van Zanten: “Daar hou ik niet van! De groenten worden dan al snel papperig en smakeloos.’’

Smaak
Katrien: “We hebben laatst, om de smaak in de groente te behouden, gekookt met de stoomoven waardoor je geen zout hoeft toe te voegen voor de smaak”. 

Wil van Zanten: “Zeker toen de nierfunctiewaardes niet goed waren, was dit een goede oplossing.” 

koelkastZuivel
Katrien; “Daar zie ik twee boters met goede vetten, prima. Daarnaast 30+ kaas, ook prima en eitjes. Een eitje op z’n tijd hoort er ook bij.  Er staat volle melk, waarom heb je dat?”

Wil van Zanten: “Dat heb ik omdat ik het me veel beter smaakt dan die waterige halfvolle melk.”

Katrien: “Ja, maarrr daar zitten wat meer vetten in, maar die kunnen zo af en toe geen kwaad. Dan raad ik je toch halfvolle melk aan.”

In de vriezer
Katrien: Wat heb je in de vriezer?

Wil van Zanten: “Ojee, ik zal eerlijk zijn, deze week heb ik gezondigd .... ik heb deze kroketten uit de oven gegeten, heerlijk!”

Katrien: “oohhh, dat is niet zo goed.”

Wil van Zanten haalt haar schouders op: “Moet een keer kunnen toch! Laatst heb ik een grote pan heerlijke verse groentesoep gemaakt met kipvlees, wat ik te veel had, heb ik ingevroren.”

Katrien: “Daar wordt ik blij van, verse soep is gezond en zo goed voor je. Maak de soep niet te zout, gebruik daar zoutarme  bouillonblokjes voor.”

Brood
In de vriezer liggen een paar krentenbollen, een licht volkoren brood en een donker zwaar volkoren.

Wil van Zanten: “Dat donkere eet ik niet, dat is me veel te zwaar en smaakt me niet. Hou jij daarvan, Katrien?”

Katrien: “Dat is best goed brood, jammer dat je dat niet lekker vindt. Wat doe je er nu mee?”

Wil van Zanten: “Niets, het ligt eigenlijk daar maar in de vriezer. Hier neem jij het maar mee, dan gaat het in ieder geval op.”


Wat voor de één geldt, geldt niet automatisch voor een ander. De Koelkast van Wil van Zanten is die van iemand met diabetes en nierproblemen. Hiermee is het een contrast met de koelkast van Wethouder Schotanus, bij wie we de vorige keer in BETER een kijkje namen.

Wilt u informatie over wat voor u een goed eetpatroon is, dan adviseren wij u op consult te gaan bij een diëtist. Wilt u zelf op zoek naar adviezen over voeding dan raden wij u aan de website van het voedingscentrum te bezoeken.
www.voedingscentrum.nl


Nawoord Katrien Blaauw
De koelkast bij Wil van Zanten is niet rijkelijk gevuld. Er wordt duidelijk gezond gegeten en weinig gesnackt. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat ze nogal wat chronische aandoeningen heeft waarop voeding een enorme invloed heeft. Dat Wil af en toe even zondigt is begrijpelijk. Het leven bestaat voor een belangrijk deel uit lekker eten en je hoeft jezelf niet te allen tijde iets lekkers te ontzeggen. Maar blijf wel opletten!

Publicatiejaar: 2021
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c6fb5e93-b61f-4ebb-bba8-222866afbe03

VA MoM8M8Co 400x400"‘Het gaat niet zo zeer om sport, maar vooral om meer bewegen.  Als gemeente maken we met deze aanpak een grote stap voorwaarts!’"

Wethouder Schotanus: “Drie jaar geleden was het woord ‘preventie’ nog een relatief onbekend begrip binnen de politiek, vandaag de dag zijn we ons ervan bewust dat preventie essentieel is voor je gezondheid, voor nu en zeker ook voor later.”

In dat kader ontstond het vitaliteitsplatform waarin Zorg en Zekerheid, de GGD, het onderwijs, de gemeente (portefeuille gezondheid/welzijn en sport), het bedrijfsleven en een aantal sportverenigingen zochten naar laagdrempelige manieren om mensen de kans te geven een gezondere leefstijl te creëren voor zichzelf. De uitkomsten van deze gesprekken zijn vastgelegd in het vitaliteitsakkoord. Het gevolf daarvan is de Stichting Vitaal Alphen. De mensen en activiteiten van Alphen Beweegt worden per 1 juli opgenomen in deze nieuwe stichting.

Wat gaat de nieuw stichting doen?
Vitaal Alphen richt zich op inwoners van alle leeftijden en doelgroepen. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van dezelfde instanties, organisaties en bedrijven die aan het platform deelnamen. De stichting gaat met een ruim budget en 20 fte (arbeidsplaatsen: red) aan de slag.De bedoeling is dat zij initiatieven uit de samenleving oppakt en/of steunt. De focus komt daarbij niet alleen op grote, in het oog springende zaken te liggen, ook initiatieven als speelveldjes, een georganiseerde wandeling of een fietstochtje in de omgeving hebben de aandacht. Het mogelijk maken en houden van bewegen betekent ook dat verenigingen een beroep kunnen doen op een coach, die helpt bij bestuurlijke zaken en het vinden van vrijwilligers, bovendien kan de coach adviezen geven bij onderwerpen als drinken, roken en een gezonde kantine.

Wethouder Schotanus: ‘Vanaf 1 juli wordt een doorlopend programma opgesteld met activiteiten waar Alphenaren eenvoudig kunnen instappen. Mooi hoogtepunt is dat we als sportgemeente (European City of Sport ’21) de Nationale Sportweek hebben binnengehaald. Die week heeft een uitgebreid activiteitenprogramma waar alle inwoners van 0 tot 100 jaar aan kunnen deelnemen, ik kijk hier naar uit!’                                       

Publicatiejaar: 2021
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Veel mensen hebben als gevolg van de coronamaatregelen gedwongen thuis gewerkt. Ze werkten niet meer aan hun vertrouwde bureau op de zaak , maar zaten plotseling  aan de keukentafel, op de bank of op zolder aan een campingtafeltje. Het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) en het TNO (Toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) onderzochten de effecten van thuiswerken. De uitkomsten werden vlak na elkaar gepubliceerd met opvallend uiteenlopende resultaten. 

Het CNV concludeert dat twee op de vijf (41%) thuiswerkers fysiek klachten ervaart sinds zij thuiswerken en dat één op de tien ondervraagden een bezoek aan de fysiotherapeut brengt. Het TNO concludeert geen noemenswaardige toename van klachten en concludeert dat het over het algemeen goed gaat met de thuiswerkende Nederlander. BETER toetste deze twee uiteenlopende conclusies aan de ervaringen van fysiotherapeuten in Alphen en omgeving. 

ThW MarliesWe vroegen Marloes Thoomes de Graaf van Fysio-Experts (SAF-lid) naar haar ervaringen.

Ervaren jullie een toename van klachten?
“Wij ervaren wel enige, maar zeker geen extreme toename. Ik kan me wat dat betreft beter in de conclusies van het TNO-onderzoek vinden dan in die van het CNV-onderzoek.”

Kun je getallen noemen?
“Nee, dat lukt niet omdat in ons systeem alleen de klachten en niet de oorzaken worden geregistreerd. Ik moet me beperken tot het algemene beeld dat mijn collega’s en ik hebben bij deze klachten.
Het is wel zo dat mensen die al klachten hebben of er gevoeliger voor zijn zich eerder zullen melden, waardoor we vaak mensen zien die we voor de corona-periode ook al hebben behandeld.

ThWlaptopnekWat veroorzaakt de klachten?
“Uit mijn eigen ervaring weet ik dat in de eerste lockdown mensen zich al snel schuldig voelden als ze even niet achter de computer zaten te werken en altijd maar bereikbaar moesten zijn. In je normale werksituatie beweeg je sowieso meer, denk alleen maar aan het woon-werkverkeer. Daarnaast heb je af en toe een loopje en afleiding. Thuis wil dat er nog wel eens bij inschieten. Dan werk je langer door en vaak ook nog in een verkeerde houding. Dat kan tot klachten leiden. In de tweede lockdown daarentegen zie je dat mensen meer ervaring hebben en de werkgever zich over het algemeen begripvol opstelt omdat de productiviteit is gebleven ook al zijn de werktijden anders. Daarnaast denk ik dat ThW 94670EC1 B0AD 4FF3 95DC 2926C2CB0F6C 5thuiswerkers zich nu veel meer ontspannen voelen; ze hebben laten zien dat ze hun verantwoordelijkheden aankunnen.”

Welke klachten zien jullie?
“De klachten die we zien zijn nekklachten, maar ook pols-, elleboog- en rugklachten veelal veroorzaakt door het vele stilzitten. Nekklachten bij thuiswerkers ontstaan meestal door het werken met een laptop die niet op de juiste werkhoogte staat en soms zelfs alleen op de schoot wordt gebruikt, waardoor je continue naar beneden moet kijken. Pols- en elleboogklachten worden veelal veroorzaakt door een minder goede ondersteuning van de arm bij het werken met een muis. Het langdurig en krampachtig in één houding zitten geeft in veel gevallen rugklachten.” 

Wat adviseer je?
“Ja, de open deur is natuurlijk dat je zoveel mogelijk beweegt, maar echt het is het allerbelangrijkste. Langdurig in dezelfde houding is nooit goed, ook al is een houding perfect.  Wordt actief: Eet niet op dezelfde plek als waar je werkt; doe boodschappen tussendoor; neem een korte looppauze, etc. en zorg voor een prettige werkhouding.

De perfecte zithouding zoals die in allerlei regels en voorschriften worden beschreven zijn prima, maar ik adviseer te zoeken naar je meest prettige werkhouding waarThW 94670EC1 B0AD 4FF3 95DC 2926C2CB0F6C 5bij de arbo-norm bijvoorbeeld wel als uitgangspunt kan worden gebruikt. Wissel met regelmaat van zithouding. Hang niet op je bureaustoel en zorg dat je met je kont tegen de achterzijde van je stoel aan zit.

Op ons YOUTUBE-kanaal hebben een filmpje met adviezen over je werkplek en beweegpauzes.”
https://youtu.be/EjZKuujCmg0

Marlies Thoomes-de Graaf is fysio- manueel therapeut en praktijkhouder bij Fysio-Experts in Hazerswoude. Marloes promoveerde met een onderzoek naar schouderklachten, is ook gespecialiseerd in klachten van de wervelkolom (rug/nek) en ervaren in het behandelen van duizeligheidsklachten, kaakklachten en hoofdpijn. Als Extended Scope Therapeut werkt ze met name met patiënten met complexe orthopedische klachten, waarbij de gewrichten en/of spieren niet meer functioneren zoals dat de bedoeling is. In 2019 was Marloes fysiotherapeut van het jaar.

Fysio-Experts is onderdeel van Stichting Alphense Fysiotherapeuten.

______________________________________

ThW Leonie

De thuiswerker

In haar werk als marketing/communicatieadviseur werkt Léonie van der Geest veel met haar computer. In de jaren voor de eerste coronalockdown had ze met regelmaat last van haar nek en hoofdpijnen, na een aantal maanden thuiswerken, kwamen de klachten in verhoogde mate terug.  

‘Dat was toch het resultaat van het vele thuiswerken en geconcentreerd achter de laptop zitten. Veel intensiever en langduriger dan je op kantoor doet. Als je dagelijks naar je werk gaat, beweeg je automatischal meer. Op werk haal je koffie, overlegt met collega’s in het voorbijgaan en als je gaat lunchen, neem je daar de tijd voor. Zo anders is het als je thuiswerkt en de rustmomenten en afleiding van je werk niet hebt, je beweegt minder, duikt veel te diep in je computer en stelt rust- en beweegmomenten uit. Je wordt soms zo in je werk gezogen dat je in een soort flow terechtkomt, zodat je je pas na een paar uur realiseert dat je niet gedronken, gegeten of gepauzeerd hebt. Dat was mijn valkuil, na een paar maanden thuiswerken kreeg ik enorme last van hoofd- en nekpijn, voor een deel oude klachten, maar in een veel heftigere mate. Voor een deel was het ook  het gemis van het regelmatig sporten in de sportschool dat een hele tijd niet heeft gekund.

Fysiotherapeut Erik Thoomes heeft me onder behandeling genomen en daar ben ik echt super blij mee. Hij wees me op mijn houding, maar belangrijker... waren de behandelingen en oefeningen die ik mee kreeg en dagelijks moest doen. Daarbij wees hij me op een app die me hielp de juiste oefeningen te doen.  Nog steeds doe ik dagelijks oefeningen, maar niet langer met de app.  Ik kan me er nu geen voorstelling meer van maken hoeveel pijn ik toen had, waardoor ik amper functioneerde.

Momenteel werk ik 3 dagen thuis en 1 dag op kantoor, ik beleef de dag op kantoor heel anders dan voor de lockdown, veel intensiever en inspirerender. Thuis heb ik de discipline ontwikkeld om rustmomenten in de dag te nemen en bewust veel te bewegen gedurende de dag. Ook staat mijn laptop nu op een verhoger en werk ik met een los toetsenbord en een losse muis, dat werkt echt veel beter.’ 


Tip van Léonie: Het gaat niet zozeer om hoe je zit, als je maar comfortabel zit en voldoende wisselt van houding. 
Als je klachten krijgt, wacht dan niet te lang met een fysiobehandeling, pijn hoort er echt niet bij.’

Publicatiejaar: 2021
Editie: zomer
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Dat de apotheker tegenwoordig veel meer doet dan alleen medicijnen uitgeven is inmiddels bij veel mensen wel bekend. Steeds vaker heeft de apotheker een adviserende rol als het gaat over uw persoonlijk medicijngebruik. Bijvoorbeeld over wat de combinatie van medicijnen voor u betekent of hoe effectief de medicatie nog is die u al jaren gebruikt. De apotheker adviseert zowel de arts als de patiënt als het gaat om de werking, het nut en de duur van  medicijngebruik. BETER vroeg cliënten van de apotheek hoe zij deze service ervaren.

Apo Van deuren1Mevrouw van Deuren is 82 jaar. Zij was bang dat ze teveel medicatie gebruikte. Via de assistente van de cardioloog kwam ze bij de apotheker terecht voor een medicatiebeoordeling thuis.

Foto: Mevrouw van Deuren,: ’De medicijnrol is echt fantastisch! Ik weet precies wat ik moet slikken.’

“Ik heb in het verleden medicijnvergiftiging gehad, ik slikte 20 tabletten per dag en op een avond werd ik niet goed. Ik heb mijn zoon gebeld en via 112 kwam ik in het ziekenhuis terecht, waar ik drie dagen ben gebleven. 

Toen apotheker Sanne Appelman bij mij thuis kwam heb ik dus aangegeven dat ik dat wilde voorkomen. Zij begreep me heel goed. We hebben samen mijn medicijngebruik doorgenomen en de apotheker zag wel mogelijkheden om te minderen. Dat heeft ze met mijn huisarts en cardioloog overlegd en nu zijn er al twee soorten medicatie van het lijstje af en in de loop van de tijd mag er nog een minder. Natuurlijk ben ik heel blij met het resultaat, het is ook fijn om te weten dat iemand daar even goed naar heeft gekeken en – ook niet onbelangrijk -  het was een prettig gesprek.”

Apo BuurmanMijnheer Buurman is 70 jaar, ook hij was met zijn huisarts en cardioloog in gesprek over de hoeveelheid medicatie die hij gebruikte.

Foto: Mijnheer Buurman,: ’Ik weet nu veel meer van de medicijnen die ik gebruik.’

“Eerst heb ik het de huisarts gevraagd die me zei om dat voor de zekerheid met de cardioloog te overleggen. De cardioloog adviseerde me om de apotheker te raadplegen. Die bleek toevalligerwijs samen met het ziekenhuis een onderzoek te doen naar de effectiviteit van de medicatie die ik gebruik. Ik ben bij mevrouw Schuil van apotheek De Hoge Zijde langs geweest voor een prettig gesprek waarin zij mijn medicijngebruik inventariseerde. Ik heb een half jaar geleden een TIA gehad, waar ik geen aparte medicatie voor hoefde te gebruiken omdat ik al een antistollingsmiddel gebruikte. Mevrouw Schuil vroeg zich af of dat antistollingsmiddel in mijn geval wel goed werkt. Zij heeft een farmaco genetische test gedaan die aangaf dat het medicijn heel goed zijn werk doet en dat ik niet hoef te veranderen. Voor mij was dat prettig, ik vond het niet vanzelfsprekend om daar met de apotheker over te spreken, maar aangemoedigd door de cardioloog (en huisarts) wilde ik het toch proberen en dat is goed bevallen. `

Een apotheker is meestal iemand die je zelden ziet maar er bleek ruimte te zijn voor een 1 op 1 gesprek. Het is een specifieke deskundigheid die tussen huisarts en specialist in zit. Je komt vaak bij de apotheker dat maakt laagdrempelige informatie over medicatie voor de patiënt toegankelijk. Ik weet veel meer van die medicijnen die ik nu gebruik en de combinatie van medicijnen. Mevrouw Schuil heeft ook een advies aan de huisarts uitgebracht dat er een medicijn af kon. Bovendien kon ze me vertellen dat een van mijn medicijnen minder effect heeft als je ouder wordt.Tegenwoordig kijken ze steeds beter welke medicatie je combineert. Ik krijg bij een nieuw medicijn op papier dat ze hebben gecheckt of het samen kan met mijn andere medicijnen.”

Publicatiejaar: 2021
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

WSV SAM 3546 2

BETER vroeg aan Joke Amelunxen van De Blije Wijk om met haar vragen over WSV’s in gesprek te gaan met Hankie van Baasbank van AOEL.

In het vorige nummer van Beter heeft u kunnen lezen over de eerste stappen naar de vorming van WijkSamenwerkingsVerbanden (WSV). Een WSV wordt in de kern gevormd rondom een huisartsenpraktijk met fysiotherapeuten, diëtisten en apothekers. De samenwerking tussen die zorgverleners kende u al maar de samenwerking binnen een WSV gaat verder dan dat. Een WSV kan naast medische zorg ook nog intensiever gaan samenwerken met sociale en maatschappelijke hulp. Het is de basisbouwsteen voor goed samenwerkende eerstelijns zorg. Hoe deze samenwerking eruit ziet, is afhankelijk van de vraag van patiënten in een wijk en verschilt dus per WSV.

Joke Amelunxen: ‘Ik las over de WSV’s en vond het veelbelovend. Ik heb er echter wel een paar vragen en suggesties bij.’
Hankie van Baasbank: ‘Dat is fijn, omdat de WSV’s nog in de kinderschoenen staan en het goed is om er met betrokkenen over te praten. 
Ik hoop dat het duidelijk is dat een WSV nu nog een sterke medische focus heeft, maar dat het naast de medische kern, in de toekomst een meer centrale en brede functie zal krijgen.’

Joke Amelunxen: ‘Er zijn in Alphen veel initiatieven ter verbetering van de leefomstandigheden van inwoners, zoals: Financiële Alliantie, Werkgroep eenzaamheid en de recent opgestarte werkgroep ‘Kernen, Vinden, Verbinden en Samenwerken’, ik vraag me af of deze initiatieven in de toekomst binnen die WSV’s gaan samenwerken.’
Hankie van Baasbank: ‘Dat is in principe mogelijk, als het niet direct is, dan misschien indirect. Samengevat is het doel dat de eerstelijnszorg zich op wijkniveau organiseert, en op die manier gemakkelijker verbinding krijgt met het sociale domein. De huisarts kan straks wellicht iemand met buikpijn van de spanning, voor wie medicijnen wel het symptoom, maar niet de kwaal oplossen rechtstreeks op wijkniveau doorverwijzen naar iemand uit de schuldhulpverlening binnen zijn samenwerkingsverband. Een Praktijkondersteuner kan een eenzaam iemand introduceren bij een buurtvereniging. Belangrijk is dat drempels van de zorg lager worden. Waarom moet je bijvoorbeeld, als je bloed moet laten prikken, eerst naar een andere locatie? Met de groei van WSV’s wordt de zorg breder en completer.’ 

Joke Amelunxen: ‘Op welk moment zijn de WSV’s helemaal operationeel?’
Hankie van Baasbank:’ Er wordt hard aan gewerkt. We zijn op dit moment bezig met de werving van een eerste wijkmanager, die de verbindingen tussen WSV’s, instanties, zorg en hulpverlening legt. Het is lastig om een termijn te noemen omdat deze veranderingen tijd nodig hebben het is een groeimodel. Duidelijk is dat de WSV’s er morgen nog niet zijn.’

Joke Amelunxen:
 ‘ Hoe is de wijkindeling van de WijkSamenwerkingsVerbanden ontstaan?’
Hankie van Baasbank:  Als we uitgaan van de huisartspraktijken als basis is een indeling naar de bestaande wijkstructuur wel heel erg lastig. Huisartspraktijken richten zich niet op geografische wijken. De praktijken bestrijken met elkaar heel Alphen en zij zullen zelf, zoals ze dat ook gedaan hebben in de samenwerking met de fysiotherapeuten, diëtistes enz. samenwerking zoeken met instanties en organisaties. De fysiotherapeut binnen een bestaand samenwerkingsverband zoals Lupine bijvoorbeeld, hoeft niet persé zijn behandelruimte binnen dezelfde wijk te hebben. Het gaat erom dat huisartsen zich omringen met partners die mensen kunnen helpen met sociale en maatschappelijke problemen.’

Joke Amelunxen: ‘Toch zie ik geen relatie tussen bijvoorbeeld buurtgerichte aanpak en de WSV’s’.
Hankie van Baasbank: ‘Dat begrijp ik heel goed, maar het is onmogelijk om de huisartsenpraktijken fysiek over de wijken van Alphen te verdelen, dat is onhaalbaar. Misschien dat mensen in de toekomst kiezen voor een WSV bij hen in de wijk, dat gebeurde ook toen het nieuwe gezondheidscentrum Lupine met veel verschillende zorgverleners in gebruik werd genomen.’

Joke Amelunxen: ‘Wordt het voor de inwoners gemakkelijker om zorg te krijgen’?
Hankie van Baasbank: ‘Het maakt in ieder geval de behandeling van klachten, waarbij meerdere zorg- en hulpverleners betrokken zijn, gemakkelijker en beter.’

Joke Amelunxen: ‘Nu je het over gemakkelijker hebt: Alphen kent 68 nationaliteiten en veel communicatie en kennis van de voorzieningen gaat aan een grote groep mensen voorbij, dat is echt een aandachtspunt.’ 
Hankie van Baasbank: ‘Dit is een goed signaal, Joke. De gemeente speelt een belangrijke rol in het zorgaanbod van het sociale domein. Daarom zullen we in antwoord op jouw vraag nauw samenwerken met de gemeente. Voor de eerstelijns zorgverleners zijn taal- en gezondheidsachterstand en cultuurverschillen feiten waar rekening mee gehouden moet worden in het werk. Ik zal jou graag nog eens om tips vragen als we hiermee verder zijn.’

Joke Amelunxen: ‘Hoe wordt de jeugd betrokken bij de deze samenwerkingsverbanden? Ik zie in de netwerken waar ik bij betrokken ben, dat er veel over maar niet met de jeugd wordt gesproken.’
Hankie van Baasbank: ‘jongeren en jongvolwassenen vormen een belangrijk deel van onze maatschappij. Zij moeten een stem hebben als het gaat om hun leven en toekomst. Ik kan niet zeggen hoe en wat, maar kan wel zeggen dat ik het meeneem in het overleg over WSV’s zodat jongeren mee kunnen praten via een voor hen aantrekkelijk kanaal. Het moet duidelijk zijn dat er echt naar ze wordt geluisterd.’

Joke Amelunxen: ‘Zijn deze ontwikkelingen niet te theoretisch en te ambtelijk en komen ze uiteindelijk wel bij de cliënten/patiënten terecht?’
Hankie van Baasbank: ‘Goede vraag! Zoals blijkt staan we in Alphen op een kantelpunt als het gaat om een nieuwe kijk op zorg. Veel artsen en andere zorgverleners omarmen de ontwikkelingen en Alphen op één lijn zet zich schrap om de ingeslagen weg te realiseren. Het lijkt nu misschien theoretisch maar AOEL heeft het Service Bureau met professionele medewerkers ingericht om te zorgen dat we de zorg toekomstbestendig maken, praktisch en zonder te veel hinderlijke obstakels. Geen zorgen, de praktijk volgt op de plannen en mensen gaan er zeker van profiteren.’

 

Publicatiejaar: 2021
Editie: zomer
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Lees meer over de doelstellingen van AOEL en hoe de samenwerking de aangesloten zorgverleners verstrekt

Artikelen over wat  de samenwerkende apotheken kunnen bijdragen aan uw gezondheid.

In BETER vertellen patiënten hun verhaal, lees over hun ervaringen.

De drempel om naar de huisarts te gaan als je minder goed in je vel zit is gelukkig verlaagd. De huisarts, POHggz, Psychosomatische Fysiotherapeut helpen patiënten weer op weg.

De samenwerking binnen AOEL maakt het mogelijk om met meerdere disciplines een zorgprogramma voor een bepaalde aandoening, ziekte of therapie in te voeren waarbij de patient de beste zorg krijgt en zelf bij betrokken is. 

Artikelen over: COPD, Diabetes2, Hart- en vaatziekten (CVRM) en Astma vragen om permanente aandacht van patiënt en zorgverleners.

Artikelen over: Huisartspraktijken, huisartsen, Praktijkondersteuners(POH), POHggzde, de assistentes, aanvullende diensten en over hun dagelijke werkzaamheden.

Artikelen met tips, adviezen en wetenswaardigheden voor uw vrije tijd of voordat u met vakantie gaat of met vakantie bent. 

Het is nog niet zo lang geleden dat we heel anders naar voeding keken dan we nu doen. Tegenwoordig is de diëtist niet meer alleen bezig met de kwantiteit maar ook met de kwaliteit van onze voeding.

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­