Geleidelijke afbouw van medicijngebruik raadzaam
- Kirsten Kouwen-Lubbers, Apotheker

Als de huisarts constateert dat u depressief bent of een angst -en paniekstoornis heeft, schrijft hij in overleg met u soms antidepressiva voor. Deze medicijnen worden meestal gecombineerd met  gesprekken met de Praktijkondersteuner GGZ. Enkele maanden of wellicht jaren later zit u weer beter in uw vel en wilt u toch graag van de antidepressiva af. 

De angst dat u zich na het stoppen weer ongelukkig gaat voelen kan echter een drempel zijn en is voor veel mensen een reden om onnodig lang aan de antidepressiva blijven. Als het beter met u gaat, kunt u het beste geleidelijk minder antidepressiva slikken. 

We noemen dat afbouwen. Uw lichaam moet na elke vermindering genoeg tijd krijgen om te wennen aan de verandering. Als het te snel gaat, kunt u namelijk last krijgen van onttrekkingsverschijnselen. 

Dat kunnen ernstige klachten zijn zoals: slaapproblemen, angst, onrust, snel geïrriteerd zijn, een grieperig gevoel, misselijkheid en duizeligheid. Onttrekkingsverschijnselen beginnen meestal binnen enkele dagen na het stoppen of te snel afbouwen en kunnen tot drie weken duren. U kunt dit voorkomen door geleidelijk af te bouwen. Uw huisarts of apotheker kan u daarbij helpen.

Het beste kunt u samen met uw apotheker of huisarts een afbouwschema opstellen. Dit schema is aangepast aan uw situatie en wensen. Na elke vermindering overlegt u met uw huisarts of het goed gaat. Heeft u toch last van klachten? Dan kunt u overstappen op een langzamer afbouwschema. 

"Samen zorgen we dat u veilig en gecontroleerd kunt stoppen met uw antidepressiva."


 

Publicatiejaar: 2016
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/8d4182b3-8a71-4258-be33-4b055f1aca6f

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­