Fysiotherapie

Fysiuo Thirza“De kosten en voorwaarden van fysiotherapie zullen in 2020 vrijwel gelijk blijven, natuurlijk wel afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Voor vergoeding van fysiotherapie is veelal wel een aanvullende verzekering nodig. Uitzonderingen zijn kinderen tot 18 jaar, zij zijn altijd vanuit de basis verzekerd, chronische patiënten blijven t/m hun 20ste jaar verzekerd vanuit de basis.” Dit zegt Thirza Douglas, zij blikt terug en constateert dat de zorg in Alphen prima is.

Een terugblik op de afgelopen paar jaar
‘De kwaliteit van de medische zorg in Alphen is de afgelopen paar jaar merkbaar verbeterd. Dat de kosten voor patiënten niet veranderen is dan natuurlijk een goed geluid. Voor ons als fysiotherapeuten is er op drie punten in Alphen aan den Rijn wel heel wat in positieve zin veranderd. Onze positie in de zorg is sterk verbeterd doordat onze specialiteit meer en meer wordt erkend. Een belangrijke stap hierbij is geweest dat patiënten zonder verwijzing van de huisarts rechtstreeks met ons een afspraak mochten maken. 

Directe toegankelijkheid fysiotherapie
De meeste patiënten kunnen al snel zelf de afweging maken of zijn/haar klacht met het bewegingsapparaat te maken heeft of meer met andere fysieke of mentale klachten. Door zelf deze keuze te maken kan de patiënt sneller direct de behandeling van de fysiotherapeut krijgen die nodig is en worden huisartsen minder belast. In de praktijk hebben nog 35% van de consulten van de huisarts betrekking op het bewegingsapparaat, dit percentage kan omlaag als we er samen aan werken mensen te wijzen op de mogelijkheid van deze directe toegankelijkheid.

Samenwerking
“De samenwerking tussen de Alphense fysiotherapeuten is echt sterk verbeterd. Binnen fysiopraktijken specialiseren fysiotherapeuten zich op velerlei gebied, voor de patiënt is het dan belangrijk dat je met je klacht naar een fysiotherapeut met de juiste specialiteit kan worden doorgestuurd. Zeker geldt dit bijvoorbeeld voor vergoeding door de zorgverzekeraar van gespecialiseerde fysio-behandelingen van Parkinson, incontinentie of etalagebenen. De patiënt schiet hier qua behandeling natuurlijk veel mee op. Ook de deelname van de fysiopraktijken aan de regionaal opgerichte beroepsorganisatie zal de samenwerking alleen nog maar versterken

FysioKorte lijnen met de huisarts, diëtist en apotheker
De samenwerking heeft ertoe geleid dat er korte lijntjes zijn ontstaan tussen fysiotherapeuten en de andere zorgdisciplines binnen verschillende zorgprogramma’s. Persoonlijk denk ik dat de zorgverleners in Alphen hier landelijk gezien echt in voorop lopen en dat we een belangrijke stap hebben gedaan om de juiste zorg op de juiste plaats te bieden. Dit zal in de toekomst verder moeten verbeteren door het optimaliseren van de samenwerking tussen het medische en het sociale domein, denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol van Tom in de Buurt. Maar goed dat is een doel op zich waar de gemeente een belangrijke taak heeft in het realiseren en enthousiasmeren. 

Een belangrijke hobbel hierin is: ‘Wie gaat dat betalen?’ Vergoeding ligt nu voor het medische domein bij de zorgverzekeraar en het sociaal domein wordt gefinancierd door de gemeente."

Publicatiejaar: 2019
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/556b6008-31c3-4b7a-bb15-2bb36004fdde

Onze spierkracht wordt met de jaren minder, dat weet iedereen. Een grote afname van spiermassa en spierkracht wordt Sarcopenie genoemd. Sarcopenie is een serieuze aandoening die de kwaliteit van leven sterk kan beïnvloeden omdat het ervoor zorgt dat de bewegingsmogelijkheden van de patiënt sterk afnemen. 

Lees meer...

Publicatiejaar: 2019
Editie: winter
Link naar BETER: http://www.beter-alphenopeenlijn.nl

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­