'Hoe eerder je stappen neemt, hoe groter de kans dat je klacht vermindert of verdwijnt.BB spieren

JessicaDe klachten die rond de bekkenbodem spelen zijn voor mensen soms moeilijk om te bespreken. Het gaat vaak over onderwerpen waarbij niet iedereen zich op zijn gemak voelt. Toch is het de moeite waard om de stap te nemen. Bekkenfysiotherapeut Jessica van Oyen, vertelt dat veel van de klachten door de behandeling kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Het is daarbij juist belangrijk om niet uit te stellen, maar zo snel mogelijk stappen te nemen. Hoe eerder de behandeling kan worden ingezet, hoe beter het resultaat.

Waar moeten we aan denken als we het over klachten van de bekkenbodemspier hebben?
“Meestal denkt men aan incontinentie klachten, maar de bekkenbodemspier heeft invloed op veel meer klachten. De blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan en kunnen klachten geven die gerelateerd zijn aan de bekkenbodemspier.’”

Hoe kunnen klachten zich manifesteren?
“Dat kan op veel manieren, denk dan met name aan:– Verzakkingklachten waarbij organen als de blaas, baarmoeder, en darmen kunnen zorgen voor druk op de bekkenbodem. – Pijnklachten in de onderbuik, anus of geslachtsdelen.
– Bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap.
– Bij mannen kan het 'erectiestoornissen of pijnlijke erecties veroorzaken.
– Hevige spontane aandrang of het juist niet kwijt kunnen van de urine of ontlasting.
Allemaal klachten waarmee de bekkenfysiotherapeut u bij kan helpen. Klachten van de bekkenbodem ontstaan niet alleen bij volwassen ook bij kinderen komt het voor.’”

Hoe komen patiënten bij de bekkenfysiotherapeut terecht?
Jessica: “Meer en meer patiënten met klachten worden naar ons verwezen door de huisarts, maar ook specialisten als de uroloog, maag-darm-leverarts en de gynaecoloog sturen patiënten naar de erkend gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Mensen kunnen natuurlijk ook gewoon zelf contact opnemen.”

Zijn klachten eenvoudig te traceren?
Jessica: “De bekkenbodem is een spier die zich onder in het bekken bevindt, dus de openingen van de anus, plasbuis en de vagina lopen door deze spier. Hij kan sluiten en liften zonder dat de billen, benen en de buik meedoen. Doordat de spier inwendig zit en geen beweging van het lichaam veroorzaakt is het moeilijk om vanaf de buitenkant een diagnose te stellen, daar is vaak een inwendig onderzoek voor nodig.”

Hoe verloopt het onderzoek?
Jessica: “De bekkenfysiotherapeut zal een onderzoek uitvoeren om erachter te komen hoe de bekkenbodemspier functioneert. Om een goede diagnose te kunnen stellen kan het onderzoek eventueel worden 'uitgebreid met een EMG-meting. Dit is een driedimenslonale meting die vaginaal of anaal wordt gedaan en resulteert in een goed beeld van het functioneren van de bekkenbodem.

mapleDit gebeurt bij ons in Alphen met de MAPLE, een nieuw apparaat dat door het LUMC is ontwikkeld. Bij deze geavanceerde techniek wordt gebruik gemaakt van 24 meetpunten in tegenstelling tot de 2 meetpunten bij de traditionele apparatuur. Hierdoor wordt een meer gerichte behandeling mogelijk. Daarnaast maken we, indien nodig, een echo van het bekkenbodemgebied.’”

Waar bestaat de behandeling uit?
Jessica: “Als een diagnose is gesteld, maken wij een behandelplan, dat we bespreken met de patiënt. Het bewust maken van de werking van de spier, is daar vaak onderdeel van. Er worden oefeningen voor kracht, ontspanning en betere coördinatie gegeven. Tijdens de behandeling wordt u op basis van uw klachten geadviseerd over uw toiletgedrag en toilethouding en over een afgewogen vocht- en vezel inname.
Bij de behandeling maken we gebruik van verschillende behandelmethodes afhankelijk van de klacht. Dat kan bijvoorbeeld worden gedaan door uit- of inwendige elektro-stimulatie. We passen verschillende trainings methodes toe waarbij we de stabiliteit van het bekken verbeteren en leren onze patiënten zich bewust te zijn van de werking van de bekkenbodem. We maken eventueel een echo om spieren in het bekken duidelijker weer te geven.”

Wat zou je mensen met klachten nog willen zeggen?
“De verschillende functies van de bekkenbodem zijn voor veel mensen moeilijk bespreekbaar omdat het veelal om intieme klachten gaat, de gêne is groot of zelfs nog een taboe. Ik zou deze mensen willen zeggen: ‘Leg je bezwaren naast je neer en neem de stap naar de bekkenfysiotherapeut.’ Veel klachten zijn echt goed behandelbaar. Je zult zien dat het veel minder ongemak biedt en kan leiden tot meer levensgeluk met je partner'

_______________________________

ILL bekkenbodemspieren vrouwen mannen belangrijk voor seks

Taken van de bekkenbodem
Steun geven: De bekkenbodem ondersteunt blaas en darmen en bij vrouwen de baarmoeder.
Controle: Over aandrang van de blaas en de darm en in het tegenhouden en het doorlaten van plas en ontlasting
Bloedsomloop: Grote bloedvaten voorzien buik en benen van bloed.
Seksualiteit: Gezonde bekkenbodemspieren zorgen bij vrouwen dat de bloedtoevoer in de vagina toeneemt en het seksleven zonder beperkingen kan worden beleefd. Bij de man zorgt een goede doorbloeding van de bekkenbodem voor een probleemloze erectie.
Stabiliteit: Bekkenbodemspieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug.'

Download de app van ProFundum en vindt meer informatie over de bekkenbodem en oefeningen.'

Publicatiejaar: 2021
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c6fb5e93-b61f-4ebb-bba8-222866afbe03

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­