Kinderfysiotherapeut met specialisatie bekkenbodem

 

Zindelijk SAM 4211Krystle den Haan (R) en Annette Bikker (L) zijn gespecialiseerde kinderbekkenfysiotherapeuten. Krystle behandeld vooral kinderen van 0 tot 12 jaar en Annette kinderen van 12 tot 18 jaar. 
Krystle en Annette met boekjes die een onderdeel zijn van de behandeling.
Waarom komen kinderen naar de kinderbekkenfysiotherapeut?170209 Krystle Nodig
“We zijn er vooral voor kinderen die moeite hebben met plassen en poepen en daar buikpijn van hebben, “ongelukjes’ hebben of bedplassen.“ 

Zindelijk naar school
Krystle: “De meeste kinderen zien we voor hun vierde jaar. Vanaf vier jaar gaan de kinderen naar school en een voorwaarde daarbij is dat de kinderen zindelijk zijn. De meester of juf heeft geen tijd voor het verschonen en ouders moeten de kinderen dan zelf op school verschonen. Dat is voor het kind vervelend en voor de ouders lastig, zeker als zij op dat moment werken.” 

Het ontbreekt vaak aan regelmaat
Krystle: “We zien, méér dan bijvoorbeeld een aantal jaren terug, dat veel kleine kinderen minder gemakkelijk zindelijk worden. Ouders zijn druk met hun werk en andere verplichtingen en de kinderen gaan hierdoor vaker naar de oppas, de BSO, de kinderopvang of naar opa en oma. Dan is er minder sprake van vaste orde en regelmaat, factoren die juist voor het zindelijk worden belangrijk zijn. De voorbeeldfunctie van de ouders is essentieel, samen met je kind naar de wc en het doorlopend belonen als je kind het op het potje heeft gedaan, blijft vaak achterwege.” 

Kinderen en ouders zien soms de noodzaak niet
Anette: “De zeer goede en hygiënische luiers zijn een belangrijke reden dat kinderen een volle broek niet echt als vervelend ervaren. Vroeger was een kind vaak doorweekt en dan was het niet echt prettig in de luier en voor ouders was dit het signaal om vaart te zetten achter het zindelijk maken van het kind. 
Onze behandeling is erop gericht dat we kinderen enthousiast krijgen om zindelijk te worden. Als kinderen “niet willen’ dan wordt het lastig om ze hierin te trainen. Wij helpen en adviseren, maar de belangrijkste rol ligt bij de ouders.”


170209 Krystle PlashoudingAndere redenen dat zindelijkheid niet lukt

Krystle: “Er kan ook een medische of psychische reden zijn waardoor de zindelijkheid uitblijft. Bedplassen en je plas of poep niet op kunnen houden zijn voor kinderen vreselijk en hoe ouder ze worden hoe groter de schaamte. Angstige dromen en spanningen kunnen de zindelijkheid bij kinderen sterk beïnvloeden, het kan ook leiden tot wanhoop bij ouders en daardoor zien we ook wel eens dat het tot huiselijk geweld leidt.”

Hoe weten mensen jullie te vinden?
“Nummer één is dat ouders hun ervaringen met elkaar delen èn dat leerkrachten ouders naar ons toesturen. Maar kinderen worden ook door de specialisten van het Alrijne doorgestuurd en steeds vaker door de huisartsen in Alphen.” 

Kinderen ouder dan 12 jaar
Annette:  “Als kinderen eenmaal op de middelbare school zitten en niet zindelijk zijn of dat om een bepaalde reden niet meer zijn, is dat voor hen natuurlijk erg vervelend. Voor oudere kinderen spelen vaak ook andere klachten zoals aanhoudende buikpijn of klachten die ontstaan door de ontluikende seksualiteit een rol.”

Niet wachten of aankijken
“Heeft je kind of puber problemen met de zindelijkheid, buikpijn of andere bekkenbodem gerelateerde klachten, maak dan een afspraak met ons om te kijken of wij je kind kunnen helpen.”

 

Publicatiejaar: 2021
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c6fb5e93-b61f-4ebb-bba8-222866afbe03

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­