Na een coronabesmetting kunnen mensen fysieke en/of mentale klachten ervaren. In de meeste gevallen gaan die klachten na een aantal dagen of weken weer over. Maar er is een groep mensen die langdurige klachten overhoudt na een coronabesmetting. Die klachten hebben de verzamelnaam Long COVID gekregen, de klachten zijn verschillend van aard en vragen dus om verschillende behandelingen. Het RIVM stelt dat de meeste langdurige klachten fysiek zijn, maar er zijn ook mensen die langdurig last hebben van mentale klachten.

 

Cynthia en Rob

— We spreken met fysiotherapeut Cynthia Baars van de werkgroep Post Corona, zij behandelt patiënten met LongCovid-klachten.

Op dit moment wordt er nog volop onderzoek gedaan naar de langdurige klachten van het coronavirus. Voor zover nu bekend, heeft maximaal 1 op de 5 personen, 4 tot 5 weken na een positieve test nog klachten. Het is mogelijk dat deze klachten langere tijd aanhouden of zelfs niet meer over gaan. In Alphen is, nadat duidelijk werd dat COVID gepaard kan gaan met langdurige klachten, een jaar geleden de werkgroep post corona samengesteld.

Is de behandeling van covid-patiënten in Alphen anders dan in de rest van het land?
“Nee hoor niet echt, we houden als werkgroep de vinger aan de pols voor wat betreft het landelijke Long COVID beleid en de vele publicaties en ontwikkelingen over Long COVID. Op basis van onze ervaringen stellen we aanbevelingen op voor de zorgverleners binnen Alphen op één Lijn. In de werkgroep zitten huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten. Bij de Long COVID-behandelingen zijn ook ergotherapeuten en logopedisten betrokken.”

Wat zijn de meest voorkomende klachten?
“We krijgen veel patiënten die na COVID via de huisarts bij ons komen, maar zeker ook veel ex-covidpatiënten die langere tijd na hun genezing alsnog klachten kregen. De meeste van deze patiënten hebben last van vermoeidheidsklachten en verlies van spierkracht, we trainen veelal een paar keer per week met hen op conditie en spierkracht. We letten daarbij heel erg op de belastbaarheid, te veel trainen kan averechts werken en een terugval veroorzaken.

Rust is voor covidpatiënten net zo belangrijk als inspanning, veel patiënten hebben vermoeidheidsverschijnselen die we niet mogen onderschatten. Voor veel mensen betekent dit een gedwongen stap terug, bijvoorbeeld in hun werk of hun dagelijkse bezigheden. Het is lastig dat er niet altijd begrip is voor deze vermoeidheidsverschijnselen, er wordt vaak gedacht dat iemand die genezen is van Covid direct weer zo belastbaar is als daarvoor. Een ergotherapeut heeft hierbij naast de fysiotherapeut een belangrijke rol.”

Welke klachten komen jullie verder nog regelmatig tegen?
“Hier in onze praktijk trainen we ook mensen die last hebben van ademhalingsklachten door de aanslag van covid op de longen, een  gespecialiseerde fysiotherapeut ziet die patiënten regelmatig. Ook zien we mensen met concentratieproblemen; door uitdagende oefeningen prikkelen we de patiënt en werken zo aan het herstel van de concentratie. Een aantal patiënten wordt geholpen door een logopedist, zij hebben klachten bij het spreken en eten en drinken. Deze klachten zijn vaak ontstaan door langdurig kunstmatige beademing  tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Maar ook mensen met concentratie- en communicatieklachten kunnen door de logopedist worden behandeld.”

Komen er in de praktijk mensen met voedingsproblemen na Covid?
“Dat zien we niet zo veel. In ons protocol is wel een diëtist opgenomen, die we inschakelen als er aanwijsbare problemen zijn met de voeding, zoals zwaar over- of ondergewicht. We adviseren onze patiënten vanzelfsprekend zo gezond mogelijk te eten en drinken, zeker bij spierafname adviseren we eiwitrijke voeding. Binnenkort start online een pilot waarbij wordt onderzocht of het zinvol is om mensen met LongCOVID-klachten ook direct voor een intake naar de diëtist door te sturen.”

Hoe lang zijn mensen onder behandeling
“Dat varieert enorm, soms maar een paar weken, maar we hebben ook patiënten die al langer dan een half jaar worden behandeld. Voor behandeling en training van Lon COVID is een verwijzing via de huisarts nodig, deze is 6 maanden geldig, een eventuele verlenging is mogelijk.

Publicatiejaar: 2017
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c6fb5e93-b61f-4ebb-bba8-222866afbe03

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­