Hans van Selm in gesprek met mevrouw Hooijenga, 76 jaar.
Wat vindt mevrouw Hooijenga van geïntegreerde zorg?

Hans: “Ik denk dat de term ALPHEN OP ÉÉN LIJN u niet zoveel zegt. Wat is er voor u veranderd sinds het ontstaan van het gezondheidscentrum?”
Mevr. Hooijenga: “Ik ben 76 jaar en woon al heel lang op mijn huidige adres. Ik heb dus een aantal artsen zien komen en gaan. Mijn eerste huisarts hier heette dokter van Kooten. Die kwam gewoon aan huis en zei dan: “zo eerst maar eens koffie”. Dat zie je nu niet meer, hij nam de tijd, nu moet een arts in tien minuten vaststellen wat je mankeert. Dat is jammer, maar dat soort veranderingen kun je niet tegengaan.”

“Dat is waar, maar wat vond u van de verhuizing naar een gezondheidscentrum?”
“Ik vond het geweldig, wat een luxe, een prettige omgeving en alles bij elkaar. De Fysiotherapeut, de Diëtist en natuurlijk, Sarah de praktijkondersteuner waar ik altijd terecht kan. Met hulp van de diëtist, de fysiotherapeut en Sarah ben ik gaan afvallen omdat dat beter was voor mijn diabetes. Met hun hulp viel ik 15 kilo af.”

“Wat vond u van de samenwerking tussen die zorgverleners?”
“Ik vind het vooral handig, bijvoorbeeld als Sarah me weegt en mijn suiker meet, hoef ik bij de diëtist dus niet meer gewogen te worden. Als ik op een afspraak met de fysio of diëtist kom, weten ze al hoe het gaat. Zelfs mijn oogmetingen worden hier geregeld. En ik heb tegenwoordig natuurlijk mijn diabetesmap, daarin sla ik alles op wat met mijn behandeling te maken heeft. Zo kan ik het altijd terugvinden. Ik begrijp dat het ook op de computer kan maar dat is voor mij niet handig. De samenwerking is ook handig als ik straks, als dat nodig is, moet overstappen naar Lupine. Dat is voor mij dichterbij en dat kan als ik ouder wordt een voordeel zijn. Het is goed te weten dat de zorg daar hetzelfde is geregeld.” 

“Heeft u ook een Prisma cursus gedaan?”
“Ja, het was leuk om andere mensen met diabetes te ontmoeten. Ik merkte wel dat ik al veel wist. Vaak meer dan mensen uit een andere praktijk. Maar je steekt er toch wat van op. Nu gaat het zo goed met mij dat ik geen medicatie meer nodig heb, ik werk alleen nog aan preventie. Ik wandel veel en mijn man en ik letten allebei heel goed op ons eten.”

“Heeft u wel eens anderen getroffen die minder succesvol waren?”
“Ja, maar dat zijn dan vaak mensen die zich niet aan de adviezen houden. Je kunt het nog zo goed treffen met zorgverleners maar uiteindelijk moet je hun advies wel zelf opvolgen.” 

“Vindt u dat de verzekering u zou moeten belonen vanwege uw bijdrage aan uw behandeling?”
“Ik denk dat ze het geld beter in preventie kunnen steken.”

“Mist u nog iets in uw zorg?”
“Nee, sorry, ik zou het niet weten volgens mij mis ik niks en bovendien houd ik niet van zeuren.”


 

Publicatiejaar: 2016
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/6ff0d828-7220-4ea4-a2c8-3a7ea7fed5e8

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­