02.05 vallen en opstaanIn 2013 werd bij Axel Westerweel diabetes geconstateerd. Axel woog in die periode 125 kilo en gebruikte na korte tijd 58 eenheden insuline per dag. Het roer moest om.

Samen met de praktijkondersteuner en de diëtiste ging Axel aan het werk. Anders eten en meer bewegen. Met als resultaat dat hij in 8 maanden ruim 30 kilo afviel. Zijn bloeddruk daalde en hij hoefde geen insuline meer te spuiten. Met recht een succesverhaal. Drie jaar later spreken we Axel in de sportruimte van Douglas Fysiotherapie. In de afgelopen tijd had hij een terugval. Inmiddels gaat het al weer beter.

“Ik ging het afgelopen jaar door een periode van veel stress en verdriet. Dan ben je niet zo bezig met je gezondheid. Ik was zeker niet bezig met wat ik at, als het maar snel en makkelijk was. In het begin heb je niet zo in de gaten dat het niet goed gaat. Adrenaline zorgt ervoor dat je overeind blijft. Maar op een gegeven moment voel je dat het niet goed is. Ik was ook al een tijd niet naar de huisarts geweest. Toen ik uiteindelijk weer eens bloed liet prikken schrok ik wel van het resultaat. Dat was niet goed.”

Zag je het zelf als een terugval?
“Jawel, ik zat in oktober 2013 op twee pilletjes per dag, na het prikken moest ik weer naar zes pilletjes per dag. Gelukkig is dat nu weer teruggebracht naar drie en ik denk dat ik er nog een of twee ga zakken. Ik was in gewicht niet zoveel aangekomen, dus er hoefden dit keer geen kilo’s af. Je moet je realiseren dat je diabeet bent voor de rest van je leven. Als je minder medicijnen gebruikt en je voelt je goed heb je het idee dat je de hele wereld aan kan. Maar je blijft diabeet of je dat nou leuk vindt of niet.” 

Hoe heb je het aangepakt?
“Ik ben teruggegaan naar de praktijkondersteuner en samen hebben we gekeken wat nu het beste was. Bij Douglas Fysiotherapie is voor mij een beweegplan gemaakt en dat voer ik nu onder begeleiding van Björn uit.” 

Was het dit keer makkelijker?
“Ik moet mezelf gewoon weer bewijzen. Het was wel even moeizaam opstarten, nu gaat het makkelijker. Het geeft rust in mijn hoofd als ik sport. Ik hou van wandelen en fietsen en heb lopend werk waarbij ik veel buiten ben. Met eten weet ik na de vorige keer heel goed wat ik moet doen. Ik eet weer koolhydraatarm en voel met echt weer veel beter.” 

Hoe heb je jezelf gemotiveerd?
“Ik heb gekeken naar wat ik wilde bereiken in mijn leven, wat mijn doelen zijn. Je kunt het alleen volhouden als je het voor jezelf doet.Ik heb een zoon van negen die ik gezond wil zien opgroeien. Ik wil er over 11 of 15 jaar gewoon nog in volle gezondheid bij zijn. Uiteindelijk geldt dat voor iedereen die motivatie nodig heeft. Kijk naar je eigen doelen en doe het voor jezelf.”

____________________________________

02.05 bjornBjorn van der Voort is Fysiotherapeut bij Douglas Fysiotherapie*, hij begeleidt Axel in de uitvoering van zijn beweegprogramma.“We zien wel vaker dat mensen terugvallen in oude gewoonten. Dan helpen wij ze om zichzelf weer op te peppen. Het voordeel is dat ze al weten dat ze het kunnen. Ze hebben het tenslotte al eerder  gedaan. Wij zien mensen in een fase waarin ze met een beweegprogramma heel direct aan een doel werken. Minstens zo belangrijk is hoe mensen ervoor zorgen dat ze er ook daarna goed mee omgaan. Dat vraagt van ons leefstijl coaching. Daarom is dat luisteren zo belangrijk. Wij worden nu opgeleid in die vorm van coaching. Dat is veel effectiever dan iemand trainen en weer loslaten. Wij merken sowieso dat mensen, zoals Axel bijvoorbeeld, iemand missen waarmee ze iets vaker kunnen praten. Daarin voorziet de ziektekostenverzekering nog niet.”

____________________________________

Hoe werkt een beweegprogramma?

 1. De Fysiotherapeut met diabetes als specialiteit geeft een beweegconsult
  De conditie wordt getest. Met een vragenlijst wordt de kennis van de Nederlandse norm bewegen geïnventariseerd. Bij bewegen met diabetes en overgewicht hoort een stuk krachttraining omdat spieren verbranden dus die wil je effectiever laten werken. Als mensen een goed inzicht hebben in hun ziekte en ook al aan het sporten zijn, blijft het bij een beweegconsult. Als mensen geen of weinig beweegervaring hebben schrijft de Fysiotherapeut een beweegprogramma.
 1. De Fysiotherapeut schrijft een beweegprogramma 
  Mensen kunnen drie maanden lang, twee keer per week een op maat gemaakt schema volgen onder leiding van een Fysiotherapeut. Dit programma wordt meestal door de aanvullende verzekering vergoed en valt niet onder Fysiotherapie.
 1. Na zes weken komen mensen terug bij de diabetes gespecialiseerde Fysiotherapeut
  De testen van het eerste beweegconsult worden herhaald. Er wordt gekeken wat de vooruitgang is. De doelen die mensen zichzelf hebben gesteld worden besproken.
 1. Na twaalf weken is er een afsluitend consult
  De testen worden herhaald. Er gaat een rapportage naar de Praktijkondersteuner van de huisarts.

 2. Na een half jaar volgt nog een consult om te kijken of het bewegen nog steeds goed lukt.

Publicatiejaar: 2016
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/533113ef-c0db-4818-a7c5-100b8b2b3184

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­