“In iedere leeftijdsfase kunnen dit soort klachten ontstaan”
Leo Nijessen, huisarts bij Lupine:

Wanneer komen mensen bij jou met hun klachten?
“Als ze bijvoorbeeld paniekaanvallen krijgen of onrustig slapen. Mensen worden dan overvallen door hun emoties. Er zijn veel klachten die met angst en paniek te maken kunnen hebben. Het kan ook om lichamelijke klachten gaan, als daar geen fysieke aanleiding voor te vinden is en je graaft wat dieper, kunnen die klachten ook heel goed hun wortels hebben in emotie. Angst is meestal moeilijk definieerbaar. (Behalve natuurlijk als iemand bijvoorbeeld bang is voor spinnen of niet meer naar buiten durft). 

Stemmingsstoornissen zitten ook in die lijn. De meest bekende vorm is een gebrek aan stabiliteit in het gevoel van mensen, ze zijn heel somber of juist euforisch. Deze klachten staan meestal niet op zichzelf, vaak zit er depressie of angst bij. Zo’n stoornis kan een fysieke aanleiding hebben, zoals ernstige ziekte bij mensen zelf, of iemand in de familie. Bijvoorbeeld een mevrouw van 69 die best angstig is omdat haar moeder op 69 jarige leeftijd aan kanker overleed. Maar vaak hebben dit soort klachten hun basis in de jeugd. Ik zeg altijd ‘het leven is net een huis en dat huis heeft een fundering nodig, die wordt in de jeugd opgebouwd’. Daar wordt de basis gelegd voor het gevoel van zelfwaarde en veiligheid. 

Daarom vind ik de jeugd ook zo belangrijk, dat zijn de volwassenen van de toekomst.”

Is het aantal klachten toegenomen?
“Ik had pas een cursus bij de GGZ en daar bleek dat niet het geval. We hebben er wel veel meer aandacht voor. Ik heb overigens zelf het gevoel dat deze klachten onder de jeugd wel toenemen. Er wordt een behoorlijk appel gedaan op de huisartsen. 

De specialistische zorg op dit gebied is op dit moment wat minder goed georganiseerd. Daar maak ik me wel zorgen om. Wij doen als huisarts steeds meer zelf, gelukkig tegenwoordig met behulp van de POH’s. Maar de GGZ voor de jeugd is hier in Alphen en omstreken al heel lang een probleem. Ik moet soms heel boos worden voordat er iets wordt ondernomen.”

Komen deze klachten bij alle leeftijdsgroepen voor? 
“Zeker, de leeftijdsgroepen zijn net zo divers als de aanleidingen. In iedere leeftijdsfase kunnen dit soort klachten ontstaan. Het heeft ook met maatschappelijke problemen te maken, als je geen geld hebt, als je alleen bent, geen baan hebt of je zorgen maakt over de toekomst van je kinderen, dat draagt allemaal bij. Dat zal ook blijken uit de interviews met een aantal mensen, verderop in dit blad over wat hen is overkomen.”

____________________________________

Iedereen voelt zich wel eens somber of angstig. We hebben allemaal ‘trucjes’ om dat gevoel kwijt te raken. Erover praten bijvoorbeeld, sommige mensen gaan shoppen om een naar gevoel kwijt te raken. Er zijn ook veel mensen die sombere of angstige gevoelens verdrijven in de buitenlucht, sporten, wandelen, fietsen, we hebben allemaal onze persoonlijke verdediging tegen die negatieve gevoelens. Maar wat gebeurt er als onze trucjes niet zo goed werken. Als die sombere wolk boven ons hoofd blijft hangen of je maar niet van je angst afkomt. Wat dan? De meeste mensen die dat meemaken komen allereerst bij de huisarts terecht. 

Leo Nijessen, huisarts bij Lupine 


 

Publicatiejaar: 2016
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/8d4182b3-8a71-4258-be33-4b055f1aca6f

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­