Het verhaal van Hans Groen in 't Wout over zijn diabetes

Hij weet nog precies hoe ’t begon. “Ik stond op Koninginnedag in 2006 op het bordes in Zwammerdam om de aubade af te nemen. Ik had een beetje last van een bult in mijn nek. Een huisarts die ik kende keek ernaar en bood aan de bult ’s middags even weg te snijden. Zo gezegd zo gedaan. Maar een week later zat er weer een bult in mijn nek en daarna verscheen er ook een bij mijn elleboog. Toen ben ik maar eens langs m’n eigen huisarts, Erik Pleij, gegaan”.

Het bloed van Hans werd onderzocht en de uitslag was ondubbelzinnig. Het was diabetes. “Ik weet nog exact welke woorden Erik toen gebruikte”, vertelt Hans verder. “Erik zei ‘je hebt suiker. En daar kom je nooit meer vanaf’. Dat was wel even schrikken. Maar ik herinner me ook dat ik op dat moment meteen dacht, ‘ik moet er iets mee. Ik moet onmiddellijk de knop omzetten en m’n leefstijl veranderen’. Mijn belangrijkste drijfveer daarbij was eigenlijk m’n familie. Mijn vrouw, mijn kinderen en kleinkinderen”.

De knop ging inderdaad drastisch om bij Hans. 
“Ik moest afvallen, had Erik me verteld. Anders gaan eten. En ik moest vooral zorgen voor regelmaat in m’n leven.  Dus vanaf dat moment ben ik m’n agenda anders gaan inrichten. Ik ging elke dag tussen de middag naar huis voor de lunch en ik probeerde vergaderingen zo te plannen dat het geen nachtwerk meer werd. In het begin was dat wel even wennen, vooral voor m’n collega’s. Maar na twee maanden was iedereen eraan gewend en bleek het prima te werken”.

Hans is nu al een paar jaar geen wethouder meer, maar hij hoeft zich niet te vervelen. “Ik maak me graag nuttig. Zo zit ik in een aantal besturen als voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, EHBO-Nederland, Vogelpark Avifauna en de regio Zonnebloem en ben ik lid van een aantal provinciale commissies. Ontspannen doe ik in m’n volkstuin en mezelf inspannen doe ik drie keer per week anderhalf uur bij de cardio- en krachttraining." 

"Al weer 10 jaar is het geleden dat diabetes zich bij mij openbaarde. In die tijd heb ik altijd m’n bloedsuikerspiegel en bloeddruk in de gaten gehouden. Eens in de drie maanden word ik gecheckt door Hetty Laurier, de praktijk-verpleegkundige van Erik Pleij. En bij dat alles probeer ik vooral de regelmaat in het oog te houden en dat werkt!

Momenteel is mijn medicatie nog minimaal en daar ben ik best trots op. Dat komt echt door regelmaat en veel beweging."

*Het verhaal van Hans Groen in 't Wout werd eerder gepubliceerd in het blad ‘Gezondheid’ van SSEP Prelude.

_______________________________

02.01 Groen in t Wout Tuinman- Huisarts Erik Pleij
'De eerste symptomen van diabetes kunnen heel verschillend zijn. Vermoeidheid, gewichtsverlies, veel drinken en wazig zien zijn de meest bekende. Minder bekend zijn schimmelinfecties en huidinfecties. Bij Hans Groen in ’t Wout was dat laatste het geval. De oorzaken van diabetes type 2, zoals die bij Hans werd geconstateerd, zijn vaak hetzelfde. Verkeerd eten, een onregelmatig leven, weinig beweging, kortom een ‘ongezonde’ leefstijl. Heb je eenmaal diabetes, dan kom je er ook niet meer vanaf. Wel kun je complicaties aan bijv voeten, nieren en ogen voorkomen of beperken door te kiezen voor een totaal andere manier van leven. Als je het doet zoals Hans, dan kun je de diabetes onder controle houden en kun je het moment waarop je insuline moet gaan spuiten zo lang mogelijk uitstellen. Dan is het een chronische aandoening waar je oud mee kunt worden.'

 

 

 


 

Publicatiejaar: 2016
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/533113ef-c0db-4818-a7c5-100b8b2b3184

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­