Nadat de huisarts de diagnose diabetes mellitus type 2 heeft gesteld, wordt u doorverwezen naar de POH en begint de behandeling. In elke huisartsenpraktijk zijn POH's aangesteld.

De behandeling van diabetes heeft tot doel:

  • de bloedglucosewaarde zo normaal mogelijk houden
  • controle houden over uw cholesterolgehalte in uw bloed
  • het verlagen of laag houden van uw bloeddruk
  • het op peil houden van uw gewicht

______________

Iris Griffioen (POH):
02.04 POH"Tijdens het eerste gesprek met de POH krijgt u veel informatie. Wij geven uitleg over de ziekte en het verdere beloop. Ook geven wij voorlichting en advies over uw leefstijl. Om u zo goed mogelijk te behandelen, stellen wij samen met u een individueel behandelplan op. Indien noodzakelijk verwijzen wij u door naar andere disciplines zoals een: diëtiste, pedicure, fysiotherapeut of apotheker.

De POH ziet u ongeveer om de drie maanden. Eén keer per jaar komt u bij de huisarts voor uw diabetes behandeling. In de eerste periode na het stellen van de diagnose, heeft u veel contact met de POH. Zodra uw bloedglucosewaarden normaal zijn én u genoeg handvatten heeft om zelf aan de slag te gaan, worden de contacten minder. Dit is echter ook afhankelijk van uw eigen wensen daarin.

__________________

Arie Vreeken:
“Toen ik een half jaar geleden bij de PRISMA-cursus (cursus speciaal voor diabetes 2 patiënten) te horen kreeg dat je met een aangepaste levensstijl goed met diabetes kan leven, maar dat je er nooit van afkomt, schrok ik daar toch wel van. Eerst dacht ik dat het wel mee zou vallen, ik sportte altijd al een keertje in de week dus dat zou wel goed komen. Dat werkte niet. 

02.04 bewegenfysioPas nu ik voorzichtiger met eten en drinken en meer beweeg gaat het beter. Inmiddels ga ik om de dag hardlopen en sport ik eenmaal per week ruim twee uur bij van der Berg, met Stephanie als begeleidster. Ik voel me top! Eigenlijk kan ik alles en gelukkig kan ik mijn geliefde werk als vrijwilliger bij Oudshoorn ongehinderd blijven doen." 

Stephanie:  Braun, Fysiotherapeut: “Bewegen moet gewoonte worden”. 
“Meneer Vreeken was al een bekende in onze praktijk, voordat bij hem diabetes werd geconstateerd. Meneer Vreeken traint éénmaal per week bij ons zijn cardio- en krachtrainingsprogramma. Deze fitness combineert hij met het interval trainings-programma van de beroemde app “Hardlopen met Evy”, waardoor zijn bloedsuikerwaarden inmiddels flink zijn gedaald! Mijnheer Vreeken voldoet nu ruim aan de Neder-landse 'Norm Gezond Bewegen' van minimaal 
5 dagen per week 30 minuten bewegen.”

______________

02.04 oogfotoVoor mensen met diabetes is het belangrijk om regelmatig de ogen te laten controleren. Ogen zitten vol met bloedvaatjes en als gevolg van diabetes kunnen die in een slechte conditie raken. Dat kan leiden tot beschadiging van het netvlies. Het verve-ende van deze netvlies-beschadigingen is dat de patiënt er in de beginfase vaak nauwelijks iets van merkt.

Diabetespatiënten kunnen sinds kort terecht bij Prelude voor een netvliesfoto. De praktijk-verpleegkundige maakt de foto en huisarts Ruud Gebel beoordeelt het resultaat.

Ruud Gebel, huisarts: 
"Patiënten besparen een tijdrovend bezoek aan het ziekenhuis" “Onze patiënten zien we met regelmaat op de praktijk, ze hoeven nu voor de controle niet meer naar het ziekenhuis. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Een oogcontrole in het ziekenhuis valt onder het eigen risico en bij ons vallen de kosten onder de normale huisartsenregeling. Pas wanneer uit de foto blijkt dat er iets aan de hand is, verwijzen wij door naar de oogarts in het ziekenhuis.”

______________

Mijnheer Ramkoeber:
02.04 pedi2Ik heb al heel lang diabetes en ben afhankelijk van insuline, tijdens mijn jaarlijkse controle bij de diabetes poli in het ziekenhuis kreeg ik het advies om naar de pedicure te gaan. Op dat moment had ik eelt met kloofjes op mijn beide hielen en eelt op de voorvoet, vanwege het beperkte gevoel in de voeten adviseerden zij professionele verzorging. Al heel wat jaartjes kom ik nu bij Edith van Pedicure Goed te Voet, zij knipt en verzorgt mijn nagels en verwijdert overtollig eelt."

Edith Mol, Pedicure Goed te Voet:
02.04 pedi1"Diabetes mellitus leidt in veel gevallen tot beschadiging van de bloedvaten en zenuwen in de voeten. De voeten worden zo minder gevoelig, waardoor problemen niet snel worden opgemerkt. Wondjes genezen minder snel en ontstaan er sneller infecties. De belangrijkste taken van de pedicure zijn om te voorkomen dat u wondjes aan uw voeten krijgt en om vroegtijdig problemen te signaleren (preventie), dit doet zij door uw voeten professioneel te verzorgen. Als u geen klachten heeft, is het toch verstandig om naar de pedicure te gaan. Naast de behandeling, geeft zij ook adviezen over voetverzorging, uw schoenen en zal u indien nodig doorverwijzen naar de huisarts, podoloog of podotherapeut."

______________

Meneer Van Dalen meldt zich bij de balie van apotheek Ridderveld. Hij is bekend als diabetes-patient en heeft vragen over zijn medicatie. Meneer voelt zich niet lekker, hij heeft last van vermoeidheid en benauwdheid. Reden genoeg voor de apothekersassistente hem naar de apotheker te verwijzen voor een medicatie-gesprek, hiervoor kan iedereen die vragen heeft over het medicijngebruik bij de Samenwerkende Apothekers in Rijn en Gouwe terecht. 

Marit Sturm, apotheker:
02.04 Marit Sturm"Meneer Van Dalen vertelt me dat hij sinds een aantal maanden kortademig en vermoeid is en ook de laatste tijd problemen heeft met de stoelgang. Hij denkt dat de klachten komen door de medicijnen die hij gebruikt en vraagt zich af of hij misschien een medicijn kan laten staan, waardoor hij zich weer beter zal gaan voelen. Ik merk aan hem dat hij het prettig vindt dat we er op deze persoonlijke manier over kunnen praten. Voor behandeling van zijn diabetes krijgt meneer Van Dalen verschillende medicijnen. Tijdens ons gesprek concludeer ik dat één van de medicijnen niet goed werkt in combinatie met de andere voorgeschreven medicijnen. In overleg met de huisarts is besloten te stoppen met dit medicijn."

Een week later werd mijnheer Van Dalen wederom gecontroleerd en werd nuchter glucose bepaald. Hij voelde zich echt beter. De glucose was goed en medicatie hoefde niet verder te worden aangepast. Dit praktijkvoorbeeld geeft aan dat u ten allen tijde bij uw apotheker vragen kunt stellen over uw medicatie.

______________

02.04 Jet en mevrMevrouw Schreuder is al jaren bekend met diabetes  en nam deel aan de prisma cursus. Suiker zat in veel meer voedingsmiddelen dan dat ze dacht. Na afloop van de cursus zei ze: "Ik vind het heel interessant allemaal maar jij kunt mij dus leren hoe ik dit toepas in het dagelijks leven? Het eten moet wel lekker blijven!"

Jet Vervloet, diëtist: "Met voedingsadvies is winst te behalen"
"Het idee bestaat dat de diëtist u vertelt wat u wel en niet mag eten. Voor de cliënten die de diëtist bezoeken is het altijd weer een eye opener dat de diëtist uw coach is naar een gezond eetpatroon dat bij uw persoonlijke situatie past. Het is voor de patient belangrijk te beseffen dat voeding en diabetes onlosmakend met elkaar verbonden zijn.

Inmiddels is mevrouw Schreuder afgevallen van 96 naar 78 kg, gebruikt zij minder insuline en minder medicijnen en voelt zij zich fitter. We zijn 2 jaar verder en op mijn vraag 'waarom zou je naar de diëtist gaan?' antwoorde ze: 'Je  mag veel meer en lekkerder eten dan ze dacht. Ik eet nog steeds een gebakje omdat ik weet hoe ik dat kan inpassen binnen mijn voedingspatroon. Het eten is nog lekkerder geworden en ik voel me fit . Dat gun je toch iedereen!"


 

Publicatiejaar: 2016
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/533113ef-c0db-4818-a7c5-100b8b2b3184

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­