Hoofdpijn is super vervelend, veel voorkomend en kan vele oorzaken hebben. Bij terugkerende en aanhoudende hoofdpijn is het aan te raden om voor uzelf een aantal zaken op een rijtje te zetten die een aanwijzing kunnen zijn voor de hoofdpijn.  ‘BETER’ spreekt hierover met Syta Vissers, zij is hoofdpijnverpleegkundige op de afdeling Neurologie in Alrijne Ziekenhuis.

Syta Vissers

 Syta Vissers: “Patiënten komen bij ons nadat ze zijn doorverwezen door de huisarts, praktijkondersteuner of een andere neuroloog. Het is belangrijk te weten dat er een duidelijk verschil gemaakt moet worden tussen mensen met migraine, mensen met medicijn-gerelateerde hoofdpijn en mensen met spierspanningshoofdpijn of een co

mbinatie van deze. Na het stellen van de diagnose door onze hoofdpijnneuroloog komt de patiënt onder behandeling. Als hoofdpijnverpleegkundige kan ik meer tijd voor de patiënt vrijmaken en de behandeling aanvullen met gesprekken en advies.”

Waar let je op bij een eerste consult? 
“Vooral op het medicijngebruik, de leefstijl en de eet- en drinkgewoontes van de patiënt. Hiermee krijgen we een goed beeld van mogelijke oplossingen die kunnen leiden tot vermindering van de klachten. De extra tijd die een hoofdpijnverpleegkundige kan bieden, is soms echt nodig gezien de vele aspecten die aan de orde komen tijdens het consult.” 

Wat adviseer je bij houding- en spierspanningsproblemen?
“Dan verwijzen we vrijwel altijd eerst naar een fysio-therapeut, manueeltherapeut of een orofaciaalfysio-therapeut. (Dit is een gespecialiseerde fysiotherapeut voor functiestoornissen, beperkingen in het hoofd- en halsgebied en in het kauwstelsel).” 

Strip Hoofdpijn Cola

En bij psychische oorzaken?
“Als ik tijdens het gesprek constateer dat er psychi-sche problemen zouden kunnen meespelen bij de hoofdpijnklachten, adviseer ik daarover een gesprek met de huisarts, POHggz en suggereer verwijzing naar een psychosomatisch fysiotherapeut. Ik vind het erg leuk om voor patiënten, die ervoor in aanmerking komen, een match te vinden met de juiste therapeut” 

Wat is belangrijk bij leefstijl gerelateerde klachten?
“We vragen patiënten of ze niet te veel cafeïne- en theïne houdende dranken drinken, wij adviseren hier maximaal 5 eenheden per dag voor, meer kan leiden tot hoofdpijnklachten en bij gevoelige personen soms zelfs ook minder. Bij hoofdpijn is regelmaat ook belangrijk. Migraine is niet te genezen maar een goede leefstijl kan soms klachten verminderen. Een migraine patiënt hoeft echter niet voortdurend in een hoekje te zitten, maar vooral leven zoals hij of zij graag wil."

Vertel ’s over medicijn gerelateerde hoofdpijn?
‘Dit een onderbelicht en vaak onderschat onderwerp. Als de huisarts of apotheker een patiënt naar het medicijngebruik vraagt worden paracetamol of andere pijnstillers vaak niet genoemd. Veel mensen zien dit namelijk niet echt als geneesmiddel. Als er op meerdere dagen per week pijnstillers worden gebruikt kan er na verloop van tijd een vorm van gewenning optreden die vervolgens leidt tot meer hoofdpijn, met als gevolg het innemen van nog meer pijnstillende middelen.Scherm hoofdpijn Een soort vicieuze cirkel, dus. Deze patiënten adviseren we te stoppen met innemen. Dan krijgen ze vaak eerst meer hoofdpijn maar na verloop van tijd verbetert het echt. Dit soort patiënten hebben vaak baat bij mijn begeleiding, voor uitleg en motivatie. ”

Wat is je advies aan mensen met terugkerende hoofdpijn?
“ Vraag jezelf: ‘Zorg ik wel goed voor mezelf? Neem ik niet te veel pijnstillers? Daarmee kun je wellicht veel hoofdpijnleed voorkomen. Als de klachten echter hardnekkig aanhouden: stap naar de huisarts!” 


Checklisthoofdpijn


 

Publicatiejaar: 2019
Editie: winter
Link naar BETER: http://www.beter-alphenopeenlijn.nl

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­