SOH3xDrie assistentes worden Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH)

Om de drukke agenda’s van huisartsen te ontlasten, kunnen ervaren doktersassistentes een opleiding volgen om verantwoord en zelfstandig een aantal acute aandoeningen te behandelen. Bij gezondheidscentrum Lupine worden Corine Molenaar, Silvia Weerdenburg en Diana van der Laan sinds begin van dit jaar ingezet als SOH.

Het drietal begon in 2020 met het theoretische deel van de opleiding. Tot hun examen, begin volgend jaar, helpen ze binnen het gezondheidscentrum als stagiaire al patiënten. Zo verminderen ze de werkdruk van de huisartsen door kleine zaken te behandelen zonder dat de huisarts uit het spreekuur hoeft te worden gehaald. Natuurlijk kijkt de huisarts achteraf of de patiënt correct is behandeld. De drie SOH’s functioneren als de voorpost van de huisartsenpraktijk. Omdat ze parttime werken, hebben ze het zo kunnen plannen dat elke dag één van hen aanwezig is bij Lupine. 

Waarmee kan iemand bij de SOH terecht?
De SOH wordt opgeleid om bij 15 uiteenlopende acute zaken zelfstandig, via een strak protocol, patiënten te behandelen. Daarbij gaat het om – in alfabetische volgorde – allergische huidreactie, bijtwonden, bloedneus, brandwonden, enkelverzwikking, hout- of metaalsplinters in de huid, keelpijn, plasklachten bij vrouwen, schaafwonden, scheur- en snijwonden, sinusklachten en verkoudheid, tand door de lip, teenletsel, tekenbeet en wespen-, bijen-, of insectensteek. 

Tijdens de stage zijn inmiddels vrijwel alle aandoeningen al een keer voorbijgekomen en behandeld. Voor de SOH in opleiding is dat belangrijk, want het is een voorwaarde om straks examen te kunnen doen. Corine, Silvia en Diana hadden overigens al behoorlijk wat praktijkervaring voor ze aan de opleiding begonnen. Zo maakten ze uitstrijkjes en ECG’s, hielpen ze mensen met oorklachten en deden ze wondzorg.

Verder na de opleiding
Na het examen heeft het drietal de mogelijkheid zich verder te specialiseren in bijvoorbeeld het behandelen van hand- of polstrauma’s, knieklachten of het houden van spreekuur voor vrouwen. Daarmee krijgt hun werk nòg meer diepgang. En de ervaring leert inmiddels dat veel patiënten bij Lupine het prettig vinden om door een van de SOH’s geholpen te worden met iets wat eigenlijk niet kan wachten.

 

KofferSamen delen de SOH’s een goed gevulde SOH-koffer waarin alles zit wat ze voor hun werk nodig hebben.

 

 

 


 

SOH’s als buffer van de praktijk

Huisarts Maarten van Gemeren: “Met de komst van de SOH hebben we binnen onze praktijk een belangrijke stap gezet. Ons spreekuur wordt steeds drukker door dat we steeds vaker mensen met ingewikkelde klachten behandelen. Mensen die we eerder niet zagen. 

Denk aan mensen met Covid-gerelateerde klachten, of mensen uit de GGZ, die weer in onze praktijk terechtkomen omdat daar de wachttijden extreem lang zijn. Daardoor was er niet altijd vlot plek voor iemand met een klacht zoals een verzwikte enkel, die gezien moet worden. Dat deden we dan soms ‘even bij’, maar nu is voor dat soort klachten een mooie plek bij een bekwame collega.

MaartenOp deze manier kunnen mensen die met een acuut probleem op de praktijk komen sneller worden geholpen.

We zorgen er ook voor dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft. Onze drie tot SOH opgeleide assistentes zijn zeer gemotiveerd en helpen de patiënt aan de hand van een strak omlijnd protocol. Ze overleggen met de huisarts wanneer de klacht buiten het protocol valt, of wanneer zich andere onvoorziene zaken voordoen.

Wat fijn is, is dat het enthousiasme van de SOH’s uitstraalt naar het hele team bij Lupine. Hun werk geeft een positieve stimulans aan ons gezondheidscentrum.”

Publicatiejaar: 2021
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c1d88557-a57f-4cae-91a5-764498f554d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­