Stadswandeling van ca. 1½ tot 2 uur, door het Alphense centrum. Langs historische en bezienswaardige gebouwen. Veel plezier!

De lange winterse avonden en de vele feestdagen nodigen uit om lekker televisie te kijken, een spelletje te doen of lang na te tafelen. Heerlijk! Maar om uw conditie op peil te houden is het noodzakelijk om even in de benen te gaan en te bewegen. Beter vroeg de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn of zij een leuke wandeling door het centrum van Alphen wilden bedenken langs bezienswaardige gebouwen. 

Stadswandeling Alphen

Deze stadswandeling start bij het Stadskantoor (1) uitgang draaideur; naar de Adventskerk (2) Loop linksom langs de kerk en u ziet achter de kerk de grafkapel van baron De Smeth. Terug naar de Julianastraat; hier rechtsaf. Aan uw linkerhand op nr. 38 drogisterij 'De Hazelaar' (3)

Even verder rechts de Kerkstraat in met aan het eind St. Bonifaciuskerk met bijbehorende panden (4). Terug naar de Julianastraat op nr. 2 het gerestaureerde Schoutenhuis (5). Het is het oudste pand van Alphen, uit het jaar 1640. Achter het pand ziet u een paar oude pakhuisjes met daarbovenuit een schoorsteen. U passeert een brug over het ‘omloopkanaal’ en loopt nu in de Pr. Hendrikstraat. Links gaat u de Swaenswijkbrug over en loopt tegen de Maranathakerk (6) aan. 


U kunt uw wandeling met een ½ uur verlengen; gaat u hier rechtsaf richting Park Rijnstroom (7) en hierna vervolgt u de wandeling.


Linksaf; de Raadhuisstraat vernoemd naar het oude gemeentehuis van Aarlanderveen (8). Aan het eind rechtsaf, langs het voormalige pand van V & D; op nr. 48 van de Van Boetzelaerstraat, 'De Vergulde Wagen' (9)Hier is de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn gehuisvest. 

U steekt over naar de 'De Aarhof, links van bloemenzaak Van Gils gaat u de poort onderdoor en komt u bij de Synagoge, dat is nu de Remonstrantse kerk (10). Loop door de Samuel Aardewerksteeg; rechtsaf de Van Mandersloo-straat in; na 50 meter linksaf, via de Koekebakkersteeg naar de Rijnkade (11), opvallend is hier nr. 11 uit 1650; doorlopen naar de brug en rechtsaf de brug (1954) over, direct over de brug rechts de trap af waarna u op het Rijnplein (12) uitkomt. 

Loop de kade verder af en u komt bij een bruggetje. Hier ziet u aan de overkant van de Rijn een smal watertje, de Aar (13). Links richting de Wilhelminalaan, op nr.1 het pand "Amstelstein" (14) waar de heer N. Samsom in 1882 zijn drukkerij startte. Na ca. 100 meter linksaf het Burgemeester Visserpark in met de voormalige Chr. HBS en het oude Raadhuis (15) Linksaf; de Stevinstraat in en bent u weer bij het Stadskantoor (1)


 

Publicatiejaar: 2019
Editie: winter
Link naar BETER: http://www.beter-alphenopeenlijn.nl

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­