In het vliegtuig zitten we soms vele uren achtereen stil, net als in de bioscoop of soms na een operatie. Door het gebrek aan beweging stroomt het bloed te weinig waardoor het gaat stollen. Trombose kan ontstaan als het bloed in onze aderen niet goed in beweging blijft. Het bloed moet, tegen de zwaartekracht in, uit de benen terug naar het hart en daarbij helpen spierbewegingen in de benen. De knik in de knie bij het zitten bevordert de doorstroming ook niet.

Recent onderzoek heeft laten zien dat de atmosfeer van het vliegtuig – de lage druk in de cabine – ook iets bijdraagt. Dus waarschijnlijk vergroot stilzitten in een vliegtuig de kans op trombose meer dan stilzitten op de grond. Hierdoor zijn reizigers die langdurig in dezelfde houding zitten, vatbaar voor het ontstaan van bloedproppen in een ader. De medische term voor deze aandoening is diep-veneuze trombose (DVT). Raadpleeg voor uw reis uw huisarts als u denkt dat u een verhoogd risico loopt. Deze tips en oefeningen zijn voor iedereen die vliegt interessant om mee te nemen.

Tips: Zorg dat u zich aan boord goed blijft voelen:

  • De lage vochtigheidsgraad in de cabine kan allergische of astmatische aandoeningen verergeren. Neem indien nodig voorzorgsmaatregelen.
  • Drink iets meer dan gewoonlijk om uitdroging te voorkomen. Wees matig met cafeïne en alcohol. 
  • Kies voor lichte maaltijden. 
  • Gebruik tijdens het opstijgen en het landen bij voorkeur kauwgom om zo de druk op uw oren te verminderen. 
  • Zorg dat u minimaal elke 2 uur een aantal minuten staand en lopend doorbrengt in de cabine.

U kunt de volgende oefeningen - in uw stoel - doen om zo fit mogelijk op uw bestemming aan te komen. Door elke beweging een halve minuut uit te voeren, komen de belangrijkste spiergroepen voldoende aan bod.

01.06 Bewgeen tijdens vliegreis

Publicatiejaar: 2016
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/69aedeec-303f-410e-8d7d-b2428829d805

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­