Als je te zwaar was kwam je voorheen bij de diëtist terecht om af te vallen of als je een voedingsgerelateerde ziekte had. Tegenwoordig (laatste 15 jaar) zijn we niet meer alleen bezig met de kwantiteit maar ook met de kwaliteit van onze voeding. Uit onderzoek blijkt dat de juiste voeding een belangrijk rol speelt bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van spieren, maar ook bij het voorkomen, beheersen of genezen van ziekten. De rol van de diëtist is dan ook  veranderd. De diëtist speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de eerstelijns zorg. Dat betekent dat ook het takenpakket flink is uitgebreid. Wij vroegen Ilse Hogervorst van de Voediëtist hoe haar dag op werk eruit ziet. 

“Ik werk vijf volledige dagen en heb ook neventaken in onze praktijk. Veel overleg bijvoorbeeld. Binnen Alphen op Eén Lijn is er het management-
overleg en het ICT-overleg. Maar ook heb ik regelmatig overleg in de huisartsenpraktijk. Daarnaast komen de nieuwe verwijzingen naar onze praktijk bij mij binnen. Die voer ik in het systeem in zodat de intake gesprekken gepland kunnen worden. En er is natuurlijk het spreekuur waarin ik patiënten adviseer. Op het gesprek volgt het klaarzetten van een persoonlijk advies in ons Voedietist portaal en een rapportage aan de huisarts. Indien nodig is er ook overleg met andere zorgverleners. Naast de scholingen die ik zelf volg om mijn kennis te verbreden en up to date te houden, geef ik samen met andere zorgverleners scholingen/cursussen aan patiënten. Genoeg te doen dus. Deze veelzijdigheid spreekt mij aan.”

Wat is op dit moment de grootste ontwikkeling in jouw werk?
“Ik denk de manier waarop we vooruitgang bij gezondheid meten. Wegen is daarbij niet de meest effectieve manier. Gewicht zegt niet altijd iets over vetafname. Spieren wegen Dietist Appelsook heel wat. Liever kijken we nu naar iemands middelomtrek. Daar kun je meten of iemand vet verliest. Voor mensen met Diabetes bijvoorbeeld is het van belang dat er weinig vet rondom de organen zit. Hoe minder vet, hoe beter de opname van insuline. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat huisartsen de rol van de diëtist steeds belangrijker gaan vinden. De rol van voeding is nu anders. Zo wordt bij sommige klachten eerst naar het voedingspatroon gekeken voordat er wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld de maag-, darm-, leverarts of kinderarts. Uiteraard zijn ernstige ziekten dan al uitgesloten. Voeding bij kanker heeft ook meer aandacht omdat je met voeding het doorstaan van de behandeling kunt beïnvloeden en de klachten kunt beperken.

Verwijs je ook wel eens door?
“Af en toe naar andere diëtisten met een specialisme. Ik kan in principe iedereen behandelen, maar soms zijn mensen gebaat bij advies van iemand met een heel specifieke kennis. Bijvoorbeeld een specialisme in een allergie. Wij hebben een wat grotere praktijk dus alle specialismen zijn aanwezig. Ik verwijs ook wel eens door naar andere zorgverleners. Dit gebeurt in overleg met de verwijzer, de huisarts of specialist. Bijvoorbeeld als het iemand maar niet lukt om voedingsveranderingen door te voeren en er is sprake van psychische klachten.

Dietist MetenMet wie werk je nauw samen?
“Met de praktijkverpleegkundige, de huisarts, de POH GGZ, de psycholoog en de fysiotherapeut. Soms ook met een specialist uit het ziekenhuis of de wijkverpleging.

Vind je je werk leuk?
“Heel leuk, vooral de afwisseling. Ik heb wel eens aan alternatieven gedacht, maar ik vind de combinatie tussen het regelen en patiënten helpen/coachen erg leuk. Ik kan heel blij worden als mensen enorm opknappen en weer duidelijk wordt hoe groot de invloed van voeding is.”


 

Publicatiejaar: 2019
Editie: winter
Link naar BETER: http://www.beter-alphenopeenlijn.nl

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­