Dan zorgen je darmen goed voor jou!Darmen

 

 

“In mijn praktijk komen nogal wat mensen met darmproblemen of aan de darmen gerelateerde klachten. Ik probeer dan vaak al bij de eerste ontmoeting meteen duidelijk te maken hoe onze darmen werken en hoe belangrijk ze zijn voor onze fysieke en psychische gezondheid.” Sylvia Verdoold, dietist

“Onze darmen vormen een slimme, multifunctionele machine die ons eten verteert, ons energie geeft, ervoor zorgt dat we voedingsstoffen opnemen en ook nog de afvalresten afvoert. De darmen worden dan ook wel het ‘Tweede Brein’ genoemd, vanwege het uitgekiende samenspel tussen spieren, zenuwen, sensoren en het microbioom.”

Wat is de functie van  microbioom of darmflora? 
“In onze darmen wonen miljarden bacteriën. Samen vormen zij het microbioom, ook wel darmflora genoemd. Dat microbioom is een verzameling van wel duizend verschillende soorten bacteriën, virussen en gisten, waarmee onze darmen onze gezondheid sturen. De hoofdfuncties van het microbioom zijn:

  • Het microbioom zorgt voor 70% van ons immuun- of afweersysteem en houdt de darmwand gezond, waardoor het lichaam zich kan verweren tegen binnendringende ziekteverwekkers. 
  • Het helpt bij de uitscheiding van afvalstoffen en stimuleert de darmbewegingen.
  • Het speelt een rol bij de vertering van voedsel, vooral bij het fermenteren van vezels die het lichaam zelf niet verteert.
  • Het zorgt voor de opname van voedingsstoffen in het lichaam.
  • Het maakt stoffen aan die ons fitter en gelukkiger laten voelen (dopamine en serotonine).

Willen we onze darmen gezond houden, dan kan dat in de eerste plaats door gezond en gevarieerd te eten. Daardoor blijven de verschillende soorten bacteriën in ons microbioom in balans. We zijn dan weerbaarder, zowel fysiek als mentaal. Maar we mogen ook de bacteriën en microben die we buitenshuis opnemen niet onderschatten. Zij helpen bij de versterking van ons afweersysteem, dus het is raadzaam niet al te steriel te leven.”

Wanneer wordt het micorbioom gevormd?
“Volgens sommige wetenschappers begint de ontwikkeling van ons microbioom al in de baarmoeder en worden we niet steriel geboren. Echter daar zijn vele microbiologen nog niet van overtuigd, zij stellen dat de vorming van het microbioom start bij de natuurlijke geboorte via de vagina. Ontlastingsmonsters laten zien dat baby’s die met een keizersnede ter wereld komen een heel ander microbioom hebben dan baby’s die op de natuurlijke manier geboren zijn. Volgens deze wetenschappers heeft een kind dat via een keizersnede wordt geboren, een aantoonbaar hogere kans op immuunziektes en metabole aandoeningen zoals eczeem, astma, overgewicht en diabetes.

Borst- of flesvoeding maakt eveneens een groot verschil. Het bepaalt welke soorten bacteriën zich in de darmen ontwikkelen. Heel belangrijk zijn de eerste drie levensjaren van een mens, het microbioom dan grotendeels gevormd.

Naarmate we ouder worden, neemt het aantal bacteriën in onze darmen verder toe. Gedurende ons leven kan de samenstelling door verschillende factoren veranderen.

Foto 10 12 2021 om 14.10

Wat gebeurt er als de balans is verstoord in het microbioom?
“Tussen hersenen en darmen loopt een rechtstreeks lijntje, de nervus vagus. Dat is een supersnelle zenuw die signalen over en weer stuurt. Wanneer de balans tussen ‘foute en goede’ bacteriën verstoord raakt – bijvoorbeeld door gebruik van antibiotica of te weinig gevarieerde voeding – kun je klachten krijgen.

‘Foute’ bacteriën kunnen zorgen voor ongewenste signalen naar de hersenen, Ze kunnen ook stoffen die via de bloedbaan worden gestuurd beïnvloeden, waardoor er te veel of te weinig serotonine of dopamine in de hersenen terechtkomt, precies de stoffen die verantwoordelijk zijn voor ons gevoel van geluk en welbehagen.

Het gevolg kan zijn, dat wanneer we bijvoorbeeld te veel hamburgers eten, we daar een heel goed gevoel bij krijgen en we er zelfs veel meer van willen eten. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: het komt voor dat somberheid of een depressie beïnvloed wordt door de darmen.

Klopt het dat ons immuumsysteem sterk afhankelijk is van onze darmen?
‘Ja, ons immuunsysteem wordt voor zo’n 70% gestuurd door de darmen. Het is duidelijk, dat wanneer de darmen slechter functioneren het immuunsysteem hapert en er meer slechte stoffen worden opgenomen in het lichaam, waardoor we ons minder blij en gezond voelen of zelfs zieke kunnen worden. Het kost behoorlijk wat energie om jezelf fit en weerbaar te houden.”

Hoe herstel je het microbioom of darmflora? 
Onze darmen kunnen heel wat hebben en meestal herstellen ze zelf hun balans. Maar je kunt de zaak ook bewust positief beïnvloeden. Goed en gezond eten is dan de basis. Dat betekent een dieet met veel oliën (vis, olijfolie etc.), vezels (veel variatie in groenten) en noten en eiwitten. 
Er zijn ook veel middelen te koop die probiotica worden genoemden helpen de darmflora te herstellen, raadpleeg eerst een diëtist voor je met dit soort middelen begint. Daarnaast is beweging en voldoende slaap belangrijk voor goed functionerende darmen.

Sylvias Groente en FruitWees goed voor je darmen, dan zijn je darmen goed voor jou! 


-Sylvia Verdoold, diëtist

Publicatiejaar: 2021
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c1d88557-a57f-4cae-91a5-764498f554d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­