WondzorgMijnheer Groeneveld ligt op de behandeltafel van de wondbehandelkamer bij huisartsenpraktijk Lupine. Een paar weken geleden werd hij aangereden en heeft daar een flinke wond aan zijn onderbeen aan overgehouden. Aanvankelijk dacht hij er met een pleister wel af te komen, maar hij liep er te lang mee door. De wond bleek na twee weken gespecialiseerde verzorging nodig te hebben waarvoor hij zich meldde bij de huisarts. 

Bij huisartsenpraktijk Lupine heeft men zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in wondbehandeling. Patiënten met langdurige of slecht genezende wonden, worden hier door de wondzorgspecialist, Maartje Hesseling behandeld. Wondarts-specialist van Alrijne, Wouter Brekelmans houdt één middag in de 2 weken spreekuur in de huisartsenpraktijk. Het bijzondere daarvan is dat dit wordt gezien als 1e lijnszorg en het eigen risico van de patiënt niet wordt belast. Over de opzet van deze wondzorgbehandeling is de zorgverzekeraar enthousiast, er worden aanzienlijke ziekenhuiskosten bespaard. 

Maartje ontvangt dagelijks patiënten met wonden die behandeling nodig hebben. “Ik ben trots dat het idee van gespecialiseerde wondzorg erkenning heeft gekregen en een onderdeel van onze praktijk is geworden. 

Patiënten ervaren het als erg prettig, omdat het dichtbij en vertrouwd is. Binnenkort worden patiënten met langdurige wonden door huisartsenpraktijk Prelude naar ons verwezen. Dat is toch fantastisch! We hopen natuurlijk dat met deze stap meerdere praktijken hun patiënten naar ons verwijzen.”

wondzorg behandelingTerwijl Maartje de wond van mijnheer Groeneveld behandelt schuift diëtist Katrien Blaauw aan. 

Katrien Blaauw: “Wat eet u zoal gedurende de dag mijnheer Groeneveld?” 

Mijnheer Groeneveld somt op wat hij gemiddeld eet en daaruit blijkt dat hij veel goede voedingstoffen tot zich neemt. 

“Prima mijnheer Groeneveld dat lijkt erop. Het is een feit dat bij mensen die gezond eten de genezing van wonden sneller verloopt en dat is bij u goed zichtbaar.”

Maartje Hesseling: “Dat klopt helemaal, ik vraag patiënten vrijwel altijd naar hun eetgewoonten en daarbij adviseer ik hen om goed op gezond eten en drinken te letten en veel eiwitten te eten. Dat kan niet bij iedereen, bij nierfalen bijvoorbeeld moet je oppassen met teveel eiwitten. Vandaar dat het zo belangrijk is dat de patiënt bij de huisarts wordt behandeld, deze heeft het complete dossier." 

De wond van mijnheer Groenveld is intussen behandeld en ziet er inderdaad goed uit, de genezing verloopt voorspoedig. Hij trekt zijn schoenen aan en keert huiswaarts.

Maartje Hesseling: “Het zijn overigens niet alleen ouderen die wij hier behandelen, ook bij jongeren zie je wel langdurige wonden die behandeling nodig hebben. Toch zijn het ouderen die vaker in en rondom de woning een ongeluk krijgen. Deze hebben vaak lelijke of slecht genezende wonden tot gevolg.”

Patiënten die niet naar de praktijk kunnen komen omdat ze bedlegerig zijn of er gewoon niet zelf tot toe in staat zijn, kunnen op de goede zorg van de thuiszorg rekenen. 

Katrien Blaauw: “Bij mensen die de hele dag zitten of liggen en amper bewegen, liggen doorlig- of doorzitwonden op de loer. Ze genezen lastig of niet. Voor deze – vaak echt zieke - mensen worden wij met regelmaat om voedingsadvies gevraagd. De energiebalans wordt bij deze patiënten al snel verstoord doordat de energie van de voeding, door koorts of een ontsteking, naar verkeerde gebieden gaat. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen afvallen en zelfs ondervoed raken. Als wij tijdig de voeding kunnen afstemmen, voorkomen we meestal vervelende wonden.”

Maartje Hesseling: “Het is fijn dat Katrien met regelmaat in onze praktijk spreekuur houdt. Dan kan ik haar erbij te roepen als ik denk dat de patiënt onvoldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt. Met haar advies draagt Katrien bij aan de genezing van de wond. Straks in ons nieuwe gezondheidscentrum krijgt Katrien een vaste plek. Daarmee is, samen met de nieuwe wondzorgkamer, de combinatie wondzorg en voedingsadvies optimaal ingevuld in Alphen aan den Rijn.”

Katrien Blaauw: “Met preventie is echt veel leed te voorkomen, met een veilig huis, een goede leefstijl met regelmatig bewegen en goede voeding zijn ouderen minder kwetsbaar. 

Kortom: Bewegen, gezond eten en voldoende vocht tot je nemen!”


 

Publicatiejaar: 2016
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/423a0629-eae4-4089-b9d8-d0b8cf1663c3

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­