ApotheekVeel oudere lezers zullen het herkennen…. Met het klimmen van de jaren wordt de kennis en service van de apotheker steeds belangrijker omdat je er vaker gebruik van maakt. We spraken Jacobine van Doremalen, tweede apotheker en openbaar apotheker specialist i.o bij apotheek Allart over de diensten die handig kunnen zijn voor ouderen.

Medicatiebeoordeling
“Voor ouderen is bijvoorbeeld de medicatiebeoordeling belangrijk. Ieder jaar nodigen we klanten boven de 65 jaar uit voor een medicatiebeoordeling. We doen nu ongeveer acht van die gesprekken per week. Sommige mensen noemen het ook wel de APK voor medicijnen. We kijken samen met de patiënt naar het medicijngebruik. Mensen hebben in de jaren andere medicijnen gekregen of reageren, nu ze ouder worden, anders op medicijnen die ze al jaren gebruiken. Als er uit het gesprek een voorstel tot aanpassing komt, overleggen we dat eerst met de huisarts.”

Medicijnrol
“Ook de medicijnzakjes in de medicijnrol kunnen het onze klanten die meerdere medicijnen gebruiken makkelijker maken. In een medicijnzakje zit alle medicatie voor één bepaald tijdstip. Op het zakje staat ook de datum waarop de medicijnen moeten worden ingenomen. Dat heeft als voordeel dat je altijd kunt zien of je de medicijnen wel hebt ingenomen. Als je het bent vergeten zit het zakje met die datum en dat tijdstip nog vol. Een medicijnrol wordt altijd aangevraagd door de huisarts, soms op initiatief van de thuiszorg en soms van de patiënt.”

Bezorgservice
“Onze bezorgservice is voor iedereen, je hoeft nergens aan te voldoen en er zijn geen kosten aan verbonden. Ik zie nog wel eens dat mensen een drempel over moeten voordat ze er om te vragen, maar het is voor ons geen punt, we doen het graag. Je moet er alleen rekening mee houden dat er iemand thuis is. We maken geen tijdsafspraken voor het bezorgen.”

Huisbezoeken
“We gaan op huisbezoek om verschillende redenen. Bijvoorbeeld bij de mensen die we niet in de apotheek spreken omdat ze hun medicijnen om allerlei redenen laten bezorgen. We geven dan uitleg of instructie voor het gebruik van een medicijn. Ook een medicatiebeoordelingsgesprek kan thuis plaatsvinden.” 

Medicatie door anderen laten ophalen 
“Als de medicijnen door anderen worden opgehaald stellen we in verband met de nieuwe privacywet een aantal controlevragen. Als iemand het antwoord heeft op die vragen gaan we er meestal van uit dat het goed is. Als we nog twijfel hebben, bellen we even met de patiënt. Vaak zijn het dezelfde personen die voor iemand medicatie ophalen, die herkennen we wel. Een persoonlijk medicatie overzicht of een geneesmiddelpaspoort sturen we liever op of we proberen het op een andere manier bij de patiënt te krijgen.”

De apotheker is er om u te helpen
“U kunt bij ons terecht met al uw vragen over medicijnen.We begrijpen goed dat het best veel informatie is, zeker als er meerdere medicijnen gebruikt worden. We raden aan om ook even te checken als je medicijnen gaat gebruiken die niet op recept zijn. Pijnstillers en vitamines bijvoorbeeld zijn vrij verkrijgbaar, maar kunnen niet met alle medicijnen samen."

Privacy
"Als u vragen heeft die u liever niet aan de balie bespreekt, kunt u ze in de spreekkamer stellen. 
De apotheker is er om je te helpen, maak er gebruik van."


 

Publicatiejaar: 2016
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/423a0629-eae4-4089-b9d8-d0b8cf1663c3

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­