Fysio opening illuFysiotherapeuten zijn er allang niet meer alleen voor de algemene Fysio, zoals die nog in veel van onze hoofden zit. Binnen de praktijken bevinden zich inmiddels veel specialisaties en aandachtsgebieden. Vernieuwende techniek, de effectiviteit van het internet en de wetenschap dat problemen met het bewegingsapparaat hun oorzaak en gevolg daarbuiten kunnen hebben zorgen voor een steeds gerichter en ‘custom made’ aanbod in de wereld van de Fysiotherapie.


Artrosepijn verlichten

Artrose betekent gewrichtsslijtage en kraakbeen-slijtage. Uiteindelijk leidt de slijtage van kraakbeen tot het bot-op-bot contact. Dat contact gaat gepaard met pijnklachten, zwelling en stijfheid. 

Fysio Artrose plaatje

Alle fysiopraktijken kunnen u helpen met oefeningen om de klachten van artrose te verlichten. Dat kan bij ernstige klachten individueel en bij specifieke knieklachten met behulp van shockwave-therapie (zie shockwave verder in dit blad).

Fysio Van den Berg heeft elke woensdag van 16.00-17.00 uur een artrose beweeguur waar u terecht kunt voor een uurtje trainen onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Voor deelname aan het ‘artrose beweeguur’ maakt u gebruik van een strippenkaartabonnement.


Etalagebenen

Fysio Laptop ClaudioEtalagebenen (Claudicatio) ontstaan door een probleem met de bloedtoevoer naar de beenspieren. Het komt vooral voor bij mensen met diabetes of bij rokers. Behandeling van deze aandoening kan ernstige problemen, zoals een hartinfarct, voorkomen. Bij elke fysiopraktijk kunt u terecht voor gespecialiseerde looptherapie, lopen is de beste remedie tegen etalagebenen. De fysiotherapeuten die zich hierin hebben gespecialiseerd zijn lid van ClaudicatioNET, dit is een landelijk netwerk dat er op is gericht patiënten weer volop zelfstandig te laten lopen. 

Sinds dit jaar valt de Claudicatiotherapie voor max. 37 behandelingen weer binnen de ziektekostenverzekering.


Spierknopen verwijderen met 'dry needling'

Een spierverharding is een veel voorkomende en langer bestaande pijnlijke klacht. Veelal noemen we dit een ‘knoop’ in de spier, een hard aanvoelende plek die naast een lokale drukpijn ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam veroorzaakt. 

Fysio dryneedlingKlachten kunnen zich op vele manieren manifesteren, zoals: pijn in een spier met of zonder uitstraling, bewegingsbeperkingen, pijnontwijkend gedrag en/of stijfheid en een verminderde kracht bij aanspannen van de spier. Behandeling van deze klachten kan door ‘dry needling’,  een specialisatie van Fysio Alphen en Fysiotherapie Van den Berg. Met 'dry needling' worden spierverhardingen ontspannen via het gericht prikken met een dunne accupunctuurnaald binnen de spier. Er is geen relatie met acupunctuur, waarbij meerdere naalden in het lichaam worden geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij 'dry needling' wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de betreffende spier wordt behandeld. 'dry needling' werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. 


 Handtherapie
Fysio handtherapie fysio alphen
Omdat de botten, banden en spieren van de hand en onderarm zeer nauw met elkaar verbonden zijn, kan een schijnbaar klein letsel aan de hand of onderarm al moeite geven met bewegen. Voor behandeling  van deze specifieke handklachten zijn bij Fysio Alphen een aantal fysiotherapeuten speciaal opgeleid tot handtherapeut. Zij mobiliseren, oefenen en adviseren in het aanmeten van spalken. 


Lekker in je lijf
Voor iedereen met een zorgpolis van Zorg en zekerheid met de aanvullende verzekering van de Gemeente Alphen aan den Rijn (standaard of PLUS) is het gezondheidsprogramma ‘Lekker in je Lijf’ gestart. Dit is een initiatief van Gemeente Alphen aan den Rijn, GGD, SAF en Zorg en Zekerheid, speciaal voor mensen met overgewicht. Het programma kost € 500,- en wordt volledig vergoed door Zorg en Zekerheid. Het programma bestaat uit: 18 weken trainen, waarvan 8 weken 2x per week en 10 weken 1x per week. Alphen Beweegt helpt bij vinden van een vervolg nadat het programma is doorlopen bij een sportvereniging of instantie. Eigen inbreng en ideeën voor trainingen zijn welkom (we doen het samen!)

Voor meer informatie: www.ggdhm.nl

'Lekker in je Lijf' kunt u volgen bij Douglas Fysiotherapie.


Hydrotherapie is fysio in warm water

Fysio hydroAfhankelijk van de klachten kunnen patiënten met MS,  Hartfalen (CPV) en Niet Aangeboren Hersenafwijkingen (NAHA) meedoen aan de door Rayer Fysiotherapie opgezette hydro-therapie in zwembad Aquarijn. Revalidatiecentra, de specialist of de huisarts kunnen u verwijzen naar Hydrotherapie. 

Hydrotherapie is voor veel patiënten een prima manier om te revalideren. Het gecombineerde effect van warmte, bewegen in water en drijfvermogen stimuleert onder andere de bloedtoevoer naar beschadigde weefsels. De daarmee gepaard gaande aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen leidt tot vlugger herstel van de vermoeide spieren. 

Patiënten oefenen in groepjes tot maximaal 8 personen in warm water. Sommige activiteiten worden gezamenlijk gedaan, toch ligt de nadruk op individuele begeleiding. Voor deelname aan Hydrotherapie vindt een intake plaats om te beoordelen wat de beste behandeling is. 


Incontinentie en meer bekkenbodemproblemen
Fysio Bekkenbodem 8Problemen met plassen, ontlasten, vrijen en winderigheid zijn niet gemakkelijk bespreekbaar, maar kunnen voor veel ongemak zorgen. Klachten in de bekkenbodemstreek kunnen voor 80% in eerstelijnszorg worden behandeld. De huisarts zal om die reden patiënten in de meeste gevallen doorsturen naar een bekkenfysiotherapeut. De klachten zijn in veel gevallen behandelbaar zonder doorverwijzing naar het ziekenhuis. De bekkenfysiotherapeut kan deze klachten verhelpen of doen verminderen.

Bekkenfysiotherapie is een nog niet zo erg bekende gespecialiseerde richting binnen de fysiotherapie. Voor bekkenbodemklachten kunt u terecht bij: Fysiotherapie Van den Berg, Douglas Fysiotherapie en Fysio Alphen.


Oedeemfysiotherapeut
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam, het uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van een lichaamsdeel wat hindert in dagelijkse bezigheden. Oedeemtherapie behandelt vaatproblematiek ten gevolge van bijvoorbeeld trombose, spataderen, trauma, maar ook tijdens of na oncologische ingrepen of na de ziekte kanker. De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht met oefentherapie en een massagetechniek waarmee vocht verplaatst wordt naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. 

Fysio OedeemtherapieDe oedeemfysiotherapeut kan bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. De oedeemfysiotherapeut werkt nauw samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. De opleiding tot oedeemfysiotherapeut is een officiële specialisatie binnen de fysiotherapie.


Oncologiefysiotherapeut - Bewegen met kanker 

 Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen bij mensen met kanker. Mensen met kanker kunnen begeleid worden door een oncologiefysiotherapeut. Oncologiefysiotherapie is gericht op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de behandeling van de kanker (chemokuur of bestraling).

De therapie is gericht op fysieke, psychische en sociale klachten of factoren. De oncologie-fysiotherapeut maakt de klachten bespreekbaar, biedt een luisterend oor en begeleidt patiënten gedurende elke fase van de ziekte (behandelfase, herstelfase en palliatieve fase) en als de ziekte is overwonnen. Het blijkt dat fysiotherapie een positieve invloed heeft op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid, terugkeer in het arbeidsproces en het verrichten van dagelijkse bezigheden.
Patiënten worden verwezen door huisartsen en specialisten. Oncologiefysiotherapie is een specialisatie (2 jaar post-HBO of 4 jarige Master) binnen de bestaande fysiotherapie.
Oncologiefysiotherapeuten vindt u bij: Rayer Healthcare, Fysiotherapie Van den Berg en  Fysio Alphen


Ontspanning/Mindfulness
Ben je op zoek naar meer rust in je werk, je gezin, etcetera? Dan kan deelname aan de ontspannings-groep bij Fysiotherapie Douglas je in korte tijd leren hoe je je aandacht beter kunt focussen. Met een goede focus word je effectiviteit en creativiteit groter waardoor je bewuster keuzes maakt. Je reageert milder op drukke situaties en ervaart meer innerlijke rust en ontspanning. Fysio mindfullness

Mindfulness betekent aandachtig zijn. Door aandachtig te zijn krijg je meer zicht op gedrag dat niet effectief is, dit ontwikkel je vooral door te doen en veel te oefenen. Tijdens de groepsbijeenkomsten krijg je persoonlijke begeleiding van een trainer. Je leert een aantal aandachts- en meditatieoefeningen die je zowel op het werk als thuis kunt gebruiken.

De maximale groepsgrootte bij deze training is 10 deelnemers. U kunt deelnemen aan de ontspanningsgroep bij Douglas Fysiotherapie


ParkinsonNet 
Fysio ipad ParkinsonDe ziekte van Parkinson (ZvP) is een veelvoor-komende ziekte van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen niet meer actief zijn en afsterven. Voor veel patiënten betekent Parkinson een bijzonder invaliderende en progressieve aandoening, waarbij de bestaande symptomen in ernst toenemen en nieuwe symptomen zich zullen aandienen. 

Parkinsonpatiënten worden vanwege de complexiteit van de ziekte door gespecialiseerde fysiotherapeuten begeleid. Deze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk dat samenwerkt om de allerbeste zorg te verlenen aan mensen die lijden aan Parkinson conform de Multidisciplinaire Richtlijn Parkinson. Deelname aan deze speciale groepen wordt niet vergoed door uw basisverzekering, vraag uw ziektekostenverzekeraar in welke mate u de kosten vergoed kunt krijgen.

Bij Fysiotherapie Van den Berg en Rayer Healthcare kunt terecht bij de Parkinsongroepen


Reuma: Oefentherapie
Bij reuma krijgt de patiënt last van pijn, stijfheid , zwelling en warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten. Daarnaast kunt u bij reuma last krijgen van vermoeidheid, afwisselende perioden met meer of minder klachten en reumaknobbeltjes in de huid, meestal aan de elleboog of onderarm.

De fysiotherapeut bij Fysiotherapie Van den Berg geeft voorlichting over en begeleiding bij het bewegenen het uitvoeren van uw dagelijkse routine-activiteiten. U leert verantwoord bewegen en zo goed mogelijk omgaan met uw ziekte. Meldt u aan bij Fysiotherapie Van den Berg voor de groepslessen.

Meestal krijgt u oefentherapie om uw spieren soepel te maken of te houden en om uw conditie te verbeteren. 


Psychosomatische Fysiotherapie 
Veel klachten waarvoor mensen bij een fysiotherapeut komen hebben een psychosociale achtergrond. Spanning, angst of stress kunnen belemmerend werken bij de genezing of ervoor zorgen dat de klachten steeds terugkomen. 

Psychosomatische fysio- en oefentherapeuten behandelen mensen om die belemmeringen weg te nemen. Deze vorm van Fysiotherapie is geschikt voor iedereen die bereid is om naar zichzelf te kijken en actief mee te doen. Het kan al vanaf ongeveer 12 jaar - middelbare schoolleeftijd. 

De Psychosomatische fysio- en oefentherapeuten hebben meer kennis van de werking van stress op het lichaam en psychische ziektebeelden. Als psychosomatisch werkende fysiotherapeuten begeleiden zij het herstelproces van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Er wordt aandacht besteed aan lichamelijke klachten, maar ook aan relevante psychologische en sociale factoren. Patiënten kunnen door de huisarts of PraktijkondersteunerGGZ worden doorgestuurd om te leren omgaan met de fysieke symptomen van angst-aanvallen of weer te leren bewegen bij een depressie. 

Fysio IMAC Angst en deperessieLandelijke campagne van de Rijksoverheid Fysio IMAC Nedkad
moet taboe op depressie wegnemen.

Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie, richt zich op patiënten/cliënten, hun naasten en behandelaars.

 


Shockwave met echografie
Behandeling van langdurige en chronische peesaandoeningen. Deze moderne en innovatieve behandelmethode is bijzonder effectief bij gewrichts-klachten, rugklachten, slijmbeursontsteking, sport-blessures, hielspoor, achillespeesontsteking, hamstringklachten, tennisarm, golfersarm en knie-artrose. 

Fysio shockwaveSAM 3363Het principe van Shockwave is gebaseerd op het zeer plaatselijk uitzenden van geluidsgolven naar de pijnlijke plek waardoor de bloedcirculatie daar plaatselijk wordt versneld, het lichaam reageert daar op en ziek weefsel herstelt snel, het zogenaamde metabolisme.

Een behandeling duurt circa 20 minuten, is goed te verdragen en geeft vrijwel geen bijwerkingen, misschien een kleine zwelling of weinig rode huid. Vrijwel direct na de behandeling ontstaat pijnvermindering en verbetering van de beweeglijkheid. Een shockwave behandeling kan worden gedaan met twee verschillende apparaten. Waarbij enerzijds de radiale shockwave geluidsgolven pneumatisch over een wat groter oppervlak worden verdeeld en diep in het lichaam kunnen doordringen. Anderzijds kan de gefocuste shockwave met zeer hoge frequentie op een veel kleiner en specifiek oppervlak gericht worden. Afhankelijk van de klachten zal een effectieve behandeling worden gekozen waarbij één of beide apparaten wordt ingezet.

Bij Rayer Healthcare en Fysio Alphen is shockwave- en echo-apparatuur aanwezig.


Sporfysio - Blessures heeft iedere sporter wel eens
De sportfysiotherapeut is speciaal opgeleid om mensen die sporten, of dat willen gaan doen op het niveau te brengen waarop hun lichaam goed kan presteren. Voor beginnende sporters, die niet precies weten wat hun lichaam wel/niet aan kan is de sporttherapeut een uitstekend adviseur. Fysio sportfysioMeer ervaren sporters krijgen advies en worden behandeld zodat zij op verantwoorde wijze een mooie sportprestatie kunnen leveren. Topsporters die op detailniveau optimaal moeten presteren krijgen speciale begeleiding om aan de top te kunnen presteren. 

Met blessures krijgt iedere sporter te maken, de sportfysio kan helpen bij het voorkomen van blessures en bij de behandeling ervan. Sport stelt andere eisen aan uw  lichaam en dus ook aan de behandeling door de fysiotherapeut. Sportfysiotherapie is een behandelmethode gericht op het ondersteunen van uw sportprestatie. 

Sportfysio advies en behandeling bij Fysio Alphen.

Publicatiejaar: 2017
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/475a160a-de32-4559-a749-821b11aa57ab

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­