Dietist VoedingIn de volksmond was de diëtiste in het verleden de mevrouw die vertelde hoe je het beste kan afvallen. Dat beeld was toen al niet nauwkeurig en staat tegenwoordig wel heel ver van de realiteit. De diëtist is een gespecialiseerde voedingsdeskundige die u kan adviseren bij alle voeding gerelateerde problematiek.

De media spreekt voortdurend over de impact van gezonde voeding. Medici en wetenschappers worden zich steeds meer bewust van het effect van voeding op ziekte en gezondheid. Hierdoor ontstaat een steeds grotere behoefte aan informatie over de specifieke voor- en nadelen van voedingsmiddelen. De diëtist informeert over de impact van een gezonde levensstijl op het lichaam aan iedereen. 

De diëtist biedt maatwerkadviezen als zij te maken heeft met een allergie of intolerantie, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, ijzertekort, eetstoornissen,  maag-, darm- en leverklachten, onder- en overgewicht en maagverkleining. De diëtist kan patiënten voedingsadvies voor of na een operatie geven.

De HBO-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ vormt de basis voor elke diëtist. Daarnaast volgen veel diëtisten aanvullende opleidingen. In de eerstelijnszorg wordt meer en meer naar de diëtist verwezen en wordt de diëtist betrokken bij verschillende zorgprogramma’s. In deze programma’s werken meerdere zorgdisciplines met elkaar samen om een patiënt vanuit verschillende gezichtspunten de beste zorg te verlenen, zoals bij: COPD, diabetes, PDS, osteoporose, kanker en metabool syndroom.

Specialismen:  
De Voediëtist is aangesloten bij het nationale ParkinsonNet en volgt de laatste ontwikkelingen rond deze ziekte op de voet. Parkinsonpatiënten kunnen terecht voor een voedingsadvies op maat.

COPD-patiënten verliezen vaak gewicht door afname van spierweefsel. Bij De Voediëtist kan een VVMI-onderzoek worden gedaan, hierbij wordt de hoeveelheid vetvrije massa van uw lichaam gemeten, onder andere om te bepalen hoeveel spiermassa u heeft. 

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten kan training of bijvoeding worden geadviseerd.

Diëtistenpraktijk Marja Haak, Voiediservice en De Voediëtist zijn aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging  (NCV). Coeliakie patiënten kunnen terecht voor een dieetadvies op maat.

… en ze kunnen u natuurlijk ook nog steeds helpen bij het afvallen.


Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Het kenmerkt zich door regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting, vaak met pijn op wisselende plekken in de buik. De klachten zijn niet voor iedereen gelijk, bij de één een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, bij de ander heftige buikkrampen en een wisselende stoelgang. PDS kan ook veel andere klachten geven: moeheid, misselijkheid, winderigheid of opgesloten lucht/gas en een gespannen gevoel in de buik. 

Dietist IMAC Angst en deperessieNadat de diagnose PDS is gesteld kan de huisarts of specialist medicatie voorschrijven en/of doorverwijzen naar de diëtist. De diëtist zal voedingsadviezen en leefstijladviezen met de patiënt bespreken, waarbij voldoende gezond en gevarieerde voeding het uitgangspunt zijn. Een veel voorkomend dieet bij PDS is het FODMAP-dieet waarbij het eetpatroon zo wordt aangepast dat de voedingstoffen die de dunne darm moeilijk kan verwerken worden vermeden. Het doel is  om uit te zoeken welke koolhydraten klachten veroorzaken en deze uit de voeding weg te laten. Dit dieet bestaat uit een eliminatiefase en een herintroductiefase. Voor meer informatie: www.prikkelbaredarmsyndroom.com

Publicatiejaar: 2017
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/475a160a-de32-4559-a749-821b11aa57ab

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­