Na jaren pijnmedicatie afbouwen met de apotheker

Vijftien jaar geleden kreeg Hilda van Egmond haar eerste pijnstillers voor een beginnende reuma. Door de jaren heen werd die medicatie steeds een beetje opgeschroefd. Na tien jaar werd artrose geconstateerd in vrijwel al haar gewrichten, wat leidde tot meer pijnstillende medicatie. Met als gevolg dat Hilda, zoals ze zelf zegt, in een roes leefde: “Door geheugenverlies, concentratieproblemen en dat ik moeilijk uit mijn woorden kon komen werd mijn leven vlak.

IHilda kopiërenn mei van dit jaar haalde ze bij Apotheek Herenhof voor de zoveelste keer haar medicijnen. Op dat moment zat apotheker Toine Seesing achter de balie.  Hij vroeg hoe het nu met haar ging ….en dat was precies wat Hilda op dat moment nodig had. Ze vertelde haar verhaal en direct werd er een volgafspraak gemaakt. 

Afbouw van pijnmedicatie
Toine nam contact op met de huisarts voor overleg. In het daar op volgende gesprek met Hilda stelde Toine Seesing voor om direct één van de drie medicijnen te laten vervallen en de andere twee gaandeweg te verminderen of helemaal af te bouwen. Om het afbouwen van alle medicatie goed te monitoren werd een twee wekelijkse afspraak gepland om te bespreken of het goed ging met Hilda. Het afbouwen ging met ups- en downs maar na drie maanden kon het op morfine gebaseerde medicijn worden gestopt en was het gebruik van een ander medicijn sterk verminderd. Gaandeweg voelde Hilda zich steeds beter. Midden september spraken Toine en Hilda elkaar voor het laatst. Ze is enorm blij met de rol die Toine Seesing hierin heeft gespeeld, ze had geen idee dat een apotheker patiënten hierin zo goed kan bijstaan.

Rijnland Revalidatie Centrum
Op advies van haar Orthopeed meldde Hilda zich eind september bij Rijnland Revalidatie Centrum in het Alrijne Ziekenhuis. Na de gedegen screening startte ze hier een uitgebreid programma om Hilda zo goed mogelijk met haar beperkingen en aanwezige pijnen te laten omgaan.  

Hilda zwom aanvankelijk een aantal jaren bij het RESA, waar mensen met een lichamelijke  handicap terecht kunnen. Omdat ze fysiek en mentaal steeds minder goed functioneerde was het zwemmen 5 jaar geleden niet meer mogelijk.  

In het revalidatie centrum leerde ze weer opnieuw te bewegen en merkte al snel dat ze daar erg goed op reageerde. Ze kreeg de smaak van het bewegen te pakken. Momenteel gaat ze 3x per week naar het Revalidatie Centrum, waarvan 1x per week therapeutisch zwemmen in Zwembad Hoorn.

Actief en optimistisch
Hilda is weer actief en is optimistisch over de toekomst. Ze hoopt haar huidige medicatie nog verder af te kunnen bouwen. Half januari heeft Hilda haar evaluatie/eindgesprek met haar revalidatiearts.  Als verdere revalidatie in het centrum niet langer nodig is, hoopt ze weer bij RESA terecht te kunnen voor het zwemmen in de Hoorn. Ook gaat ze op zoek naar andere mogelijkheden waar ze onder begeleiding verantwoord kan sporten en bewegen.

Publicatiejaar: 2017
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/828841d1-752f-4c47-b452-8701972d8bef

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­