Agnes van der Meij: Doorsturen was echt de sleutel!

Na een jarenlange emotionele periode voor- en na het overlijden van haar ouders, twee opeenvolgende verhuizingen binnen één jaar, gevolgd door een ingrijpende buikoperatie, meldde Agnes van der Meij zich met klachten bij huisarts Leo Nijessen.

Agnes

"Als je goed uitgerust bent ziet de wereld er mooier uit!"
– Agnes van der Meij

Haar klachten waren uitval van het rechterbeen en rechterarm én een pijnlijke onderrug. De klachten gingen gepaard met kramp en pijnlijke spierklachten en ze had last van zware vermoeidheid, verlies van concentratie en aandacht voor haar omgeving. 

 De huisarts stuurde haar naar Manueel Fysiotherapeut Marc Kraaij. 

Na drie behandelingen was het voor Marc Kraaij duidelijk dat zijn behandelingen een averechts resultaat hadden.

Marc Kraaij: “Als we de klachten van Agnes volgens het nieuwe zorgprogramma zouden beoordelen en haar de negen vragen hadden laten beantwoorden dan was daar een hoge score uitgerold.” 

Marc vermoedde een verstoring van het zenuwcentrum en stuurde Agnes terug naar de huisarts, met het verzoek om een neurologisch onderzoek te laten verrichten. In het Vrije Universiteit Medisch Centrum onderging ze een uitgebreid onderzoek, er werden geen neurologische oorzaken gevonden voor haar klachten. De klachten bleken het gevolg van een langdurige en ingrijpende periode van stress en van psychische aard, waardoor zenuwbanen en spieren niet langer in balans waren.

Na het onderzoek in het VUMC wist huisarts Nijessen dat Agnes geholpen zou kunnen worden met de expertise van een gespecialiseerde psychosomatisch fysiotherapeut, waarvan er in Alphen een aantal werkzaam zijn.*

Agnes van der Meij: ‘Ik kwam bij de psychosomatisch fysiotherapeut binnen als een bibberend en snikkend ziek vogeltje’. 

De eerste behandelingen en bijbehorende oefeningen waren zwaar en vooral gericht op spanning/ontspanning van het lichaam. Agnes pakte de adviezen en oefeningen zeer serieus en met ijzeren discipline op. Geholpen door de ondersteuning van het thuisfront en de geboden ruimte van haar werkgever kreeg Agnes weer de regie over haar lichaam. Na een aantal behandelingen heeft Agnes onlangs afscheid genomen van haar therapeut waarmee ze een sterke band heeft opgebouwd. Helemaal genezen is ze niet en ze zal haar oefeningen moeten blijven doen. Met haar man zwemt ze tweemaal per week en wandelt ze graag. Voor als klachten zich weer aandienen, heeft Agnes een zorgplan mee naar huis gekregen waarin een aantal oefeningen staan beschreven die helpen de klachten te verminderen. Houden de klachten toch aan, dan kan ze direct een afspraak met haar psychosomatisch fysiotherapeut maken.

Agnes van der Meij: “Ik ben blij dat de zorgverleners nauw samenwerken. In mijn geval de samenwerking tussen huisarts, POHggz, manueel-fysiotherapeut en de psychosomatische fysiotherapeut. Het heeft mij optimaal geholpen en ik weet zeker dat meer patiënten dit ervaren.”

_______________

Psychosomatische fysio's in Alphen a/d Rijn:

Douglas Fysiotherapie Thirza Douglas, Anita van Alphen-Muijderman, Marjolein Fennis. Fysio Van der Berg Annette Bikker. Cesar-therapie Alphen Agniese Leeuwenburg.

 

Publicatiejaar: 2017
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/828841d1-752f-4c47-b452-8701972d8bef

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­