SAM 0239Dirk en Elly Haasnoot zijn samen onder behandeling van Daniëlle Hamelijnck, diëtiste bij De Voedietist en Ronald van Ommen, fysiotherapeut bij Van der Berg Fysiotherapie. Voor beiden is het belangrijk dat ze afvallen. Dirk Haasnoot was in eerste instantie door de Praktijkondersteuner van de huisarts naar Daniëlle verwezen omdat hij overgewicht had. Ook omdat hij niet aan sport deed werd hem geadviseerd om onder begeleiding te gaan bewegen bij een fysiotherapeut. Tijdens het consult bij de diëtist is het belang van bewegen eveneens besproken.

Op advies van Daniëlle is Dirk gestart met het aanpassen van zijn eetgewoonten. Gecombineerd met het onder begeleiding bewegen bij Van der Berg Fysiotherapie, was hij al snel 10 kilo afgevallen. Hij vond het sporten erg prettig. Elly Haasnoot vond dit geweldig en heeft tijdens het astmaspreekuur aan de praktijkondersteuner gevraagd of zij ook bij Daniëlle terecht kon voor advies over haar voeding.

Elly heeft last van artrose en astma. Daniëlle stelde voor Elly een voedingsadvies samen waarbij bewegen centraal staat en rekening wordt gehouden met haar lichamelijke klachten. Voor elke cliënt wordt op maat een voedingsadvies opgesteld, waarbij Daniëlle nadrukkelijk stelt dat het advies geldt voor 80% van de dagelijkse voeding, 20% mag worden ingevuld naar eigen behoefte. 

Daniëlle Hamelijnck - 'De praktijk leert dat op lange termijn een te streng dieet niet een gewenst en blijvend resultaat heeft. We zoeken daarom een goede balans tussen het opvolgen van het voedingsadvies en in hoeverre we hiervan kunnen afwijken voor een optimaal resultaat. Je moet af en toe wel ’s wat kunnen snoepen.”

Voor het realiseren van gewichtsverlies is voor 80% het veranderen van het eetgedrag leidend. De resterende 20% kan door bewegen worden behaald. In het voedingsadvies werd geadviseerd te bewegen, niet alleen om genoemde 20% gewichtsverlies, maar omdat bewegen leidt naar een betere conditie, waardoor de motivatie om door te gaan groter wordt. Door het bewegen en de aangepaste voeding zullen ook de astmatische en artrose klachten verminderen. Het doel van Elly Haasnoot is dat ze met het sporten haar rug, dij en beenspieren versterkt waardoor de artrose-klachten verminderen. De opbouw van conditie helpt haar beter met haar astma om te gaan. Momenteel sporten Dirk en Elly apart van elkaar, in het nieuwe jaar gaan ze samen sporten. Samen is leuker en geeft een stimulans om door te zetten.

Naar elkaar verwijzen
Het is niet zo vanzelfsprekend dat diëtisten en fysiotherapeuten naar elkaar of naar een andere zorgdiscipline verwijzen. Natuurlijk doen ze dat vanuit hun professie wel of kiezen ze ervoor de patiënt terug naar de huisarts te sturen. Omdat de samenwerking tussen zorgverleners binnen Alphen op één Lijn een grotere rol krijgt door de verschillende zorgprogramma’s zal er meer naar elkaar worden verwezen. De samenwerking tussen diëtisten en fysiotherapeuten wordt vanaf 2018 periodiek in een overleg besproken. 

Rapportage 
Van elke patiënt gaat er een begin-, tussen- en eindrapportage naar de huisarts.


 

Publicatiejaar: 2017
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/828841d1-752f-4c47-b452-8701972d8bef

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­