marcella afbeeldingZeven jaar geleden kwam het leven van Marcella’s jonge gezin, volledig op z’n kop op te staan. In die tijd raakte haar man, na een herseninfarct, invalide en arbeidsongeschikt. Niet alleen het verdriet had invloed op Marcella, de eindeloze ambtelijke procedures, het onbegrip over haar situatie, het dagelijks halen en brengen van haar man naar het revalidatiecentrum, de aandacht voor hun oudste dochtertje van zeven en haar baby eisten hun tol. 

Na twee jaar kon haar man zich beperkt redden en op de kinderen passen. Financieel viel het gezin aanvankelijk enorm terug. Marcella kreeg echter bij haar werkgever de gelegenheid om hele dagen te werken. Dat verlichtte enerzijds maar bracht ook praktisch ongemak.

Wegcijferen
Omdat Marcella zichzelf de afgelopen jaren volledig wegcijferde en voortdurend in ‘overlevingsmodus’ stond, kwam ze gaandeweg in een negatieve gezondheidsspiraal terecht. Ze voelde zich vermoeid, verloor concentratie en sleepte zich van dag tot dag. Een val met haar fiets veroorzaakte een gebroken elleboog en betekende maandenlange revalidatie en niet werken. Na de val werden haar bloedwaarden steeds slechter en haar bloedsuikergehalte steeds hoger.  Marcella had de ziekte van Pfeiffer en diabetes 2. Na het herstel van Pfeiffer werd in januari van dit jaar het broertje/zusje van Pfeiffer geconstateerd. Hierdoor bleef Marcella onder controle en werd het vermoeden van een langzaam ontwikkelende leukemie uitgesproken. Na vele onderzoeken werd dit gelukkig uitgesloten

Multi Disciplinair Overleg
Marcella slikte veel medicijnen en liep bij de Huisarts, de Praktijkondersteuner en de Praktijkondersteuner GGZ. Tijdens een bezoek aan de praktijkondersteuner werd duidelijk dat er rust en structuur in het leven van Marcella moest worden gebracht, de POH stelde een gesprek met meerdere zorgverleners voor, het zogenaamde MDO- Multi Disciplinair Overleg. 

Een voorzichtige nieuwe start
Tijdens het MDO met Marcella, de Huisarts, POHggz, Apotheker, Fysiotherapeut en Diëtiste, werden haar klachten besproken. Afgesproken werd dat stap voor stap aan haar gezondheid wordt gewerkt. Te beginnen met onder begeleiding sporten bij de Fysiotherapeut. Als Marcella zich daar prettig bij voelt, volgt behandeling door de Diëtiste. Goede voeding en beweging zijn voor rust en structuur essentieel. Haar laatste stap in het voorgestelde schema is de behandeling door de Praktijkondersteuner GGZ. 

Ondertussen heeft de Apotheker haar medicijnen beoordeeld en op elkaar afgestemd. De medicijnen worden in een medicijnrol bij haar thuis afgeleverd, hierdoor kan ze deze op gezette tijden innemen en vergeet ze niets.

Marcella: “Er is geen handleiding hoe je moet omgaan met de rompslomp die bij zo’n situatie hoort. Hulp en begrip zijn maar moeilijk te vinden. Er heeft geen instantie aan ons gevraagd of ze ons ergens in konden bijstaan”.

Marcella is positief over het MDO, het heeft haar vertrouwen gegeven dat er weer rust en structuur in haar leven kan komen. Ze denkt er over een boek te schrijven over haar ervaringen. Vooral omdat het haar zeer heeft verbaasd dat  verzekeringen, gemeente, keuringsartsen, en andere instanties zo weinig begrip konden opbrengen voor haar situatie.

marcella afbeelding

 

Marcella is een pseudoniem.
Haar naam is bij de redactie bekend.

Publicatiejaar: 2017
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/828841d1-752f-4c47-b452-8701972d8bef

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­