SpiesBurgemeester Liesbeth Spies

Burgemeester Liesbeth Spies heeft een erg drukke baan, niet alleen als burgemeester van Alphen aan den Rijn, maar ook als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. (WGB) en nog een behoorlijk aantal andere klussen. Ze vertelt dat haar werk veel energie geeft en dat ze daardoor met veel enthousiasme elke dag aan de slag gaat. 

Wat doet u om gezond te blijven?
"Natuurlijk nooit genoeg. Maar gelukkig heb ik een redelijk sterk gestel, dat scheelt al enorm. Om zeven uur 's morgens laat ik uur de hond uit, dat is erg lekker en het helpt m’n hoofd leeg te maken. Ik krijg ook iedere dag heel veel energie van het fietstochtje naar mijn werk. Daarna ben ik helemaal klaar voor de dag die komen gaat."

Laat u zich bij voeding adviseren?
"Nee, we hebben het tot voor kort altijd op eigen inzicht gedaan. Thuis letten we goed op onze voeding, we letten op vers, gezond en gevarieerd. Sinds onze dochter is gestart met de HBO voeding en diëtiek (... met een lach) krijgen we advies over wat gezonder kan. We kopen tegenwoordig bijvoorbeeld andere pindakaas, andere kaas en andere boter. Doordeweeks drink ik absoluut geen alcohol, omdat ik vaak piketdienst heb.”

En sport, doet u daar ook aan?
Nee, niet meer. Vroeger basketbalde en volleybalde ik wel en heb ik nog een beetje getennist. Nu ben ik supporter bij onze dochters. Ik vind sport in combinatie met mijn werk eigenlijk niet belangrijk genoeg om er tijd voor vrij te maken. Natuurlijk zou ik het willen maar mijn baan geeft me zo veel energie. Dat is wel het meest eerlijke antwoord." In mijn vrije tijd werk ik graag in de tuin. Ik heb me laten vertellen dat tuinieren gelijk staat aan een goede workout. En we maken in het weekend vaak een wandeling met de hond. Het is mooi meegenomen dat het allemaal ook nog eens goed is voor mijn gezondheid.”

Hoe overleeft u lange slopende dagen?
Simpel, ik doe mijn werk met plezier en zoals ik al zei krijg ik heel veel energie van die baan. Dan ervaar je niet alles als last of als vervelend. Er is natuurlijk net als bij iedereen wel eens een dag dat je denkt: "was ik maar in bed gebleven." 
Soms denk ik bij een raadsvergadering weleens: "nu heb ik het wel genoeg gehoord, op naar het volgende agendapunt!” 

Ik wens alle mensen toe dat ze hun dagelijkse bezigheden met veel plezier en passie mogen doen. Met mijzelf heb ik afgesproken dat ik wat anders ga doen als ik van mijn werk geen energie meer krijg.

Hoe gaat u om met stress en conflicten?
Weet je, ik hou van bijzondere puzzels waarbij je inhoudelijk je best moet doen, om verschillende standpunten bij elkaar te brengen. Dat geeft geen stress. Maar soms zitten in een week een paar situaties waarvan je denkt: ‘potdikkie’. Dan moet je een pand sluiten met een hennepkwekerij of moet je iemand tegen zijn of haar zin een huisverbod opleggen, vanwege huiselijk geweld. Dat maakt het soms wel zwaar. 

Maar zolang je er echt van overtuigd bent dat je het juiste besluit neemt, is het ook niet zo heel erg. Het meest ingewikkeld vind ik als het ‘schuurt’ tussen mensen en vertrouwensrelaties onder druk komen te staan. Ik vind dat je het inhoudelijk gruwelijk met elkaar oneens mag zijn en het debat op het scherpst van de snede mag voeren als het maar niet op de man wordt gespeeld. Dan wordt het echt zwaar.”

Best ingewikkeld en lastig?
"Misschien wel, maar het maakt mijn baan juist leuk. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor de klas kunnen staan of een verzorgend beroep kunnen uitoefenen. Gelukkig zijn er veel mensen die dat wel leuk vinden, ik ben daar volkomen ongeschikt voor. Ik heb het voorrecht met veel mensen om tafel zitten en mag bij veel mensen thuiskomen. Voor al deze mensen probeer ik mijn werk als burgemeester zo goed mogelijk te doen. Mijn energie haal ik uit het voorrecht dat ik iets mag doen waar je gelukkig van wordt. Daar zit naar mijn gevoel de toegevoegde waarde." 

"Nou, dat is toch hartstikke mooi!"

Schermafdruk 2019 04 19 10.48.36


 

Publicatiejaar: 2017
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/db07d090-ea1d-42fa-9756-8cf99f15052e

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­