"Afvallen vond ik niet zwaar, het ging eigenlijk vanzelf. Ik werd almaar lichter"

Mijnheer De Zoete woog twee jaar geleden nog 127 kilo en had last van zijn knieën. De orthopeed van mijnheer De Zoete wilde vanwege het overgewicht niet opereren. De pijn in zijn knieën werd met injecties verlicht. Hij kreeg het advies om onder begeleiding van een fysiotherapeut te gaan bewegen. 

Strook SAM 0395 bewerktNa drie maanden sporten bij Fysio Alphen onder begeleiding van Zillah van der Meij verbeterde zijn conditie en kreeg hij meer energie. Hij besloot op eigen kosten 2x per week bij de fysiotherapeut te blijven sporten. Toen de huisarts ook COPD constateerde, adviseerde de praktijkondersteuner hem af te vallen en verwees hem naar diëtiste Marjolein Ghijsen. 

Zillah van der Meij: “Op het moment dat mijnheer De Zoete bij ons binnen kwam bleek dat hij de motivatie had om te werken aan zijn gezondheid. Die motivatie is onmisbaar om met elkaar doelen te kunnen stellen en ook te halen. In het begin hebben we vooral gewerkt aan zijn conditie en het opbouwen van kracht. We letten daarbij vooral op de kracht in de benen en knieën, waar hij toen last van had.” 

Marjolein Ghijsen: “Mijnheer De Zoete was veel te zwaar toen ik hem leerde kennen, ik adviseerde hem koolhydraatarm te eten en het eetpatroon meer af te stemmen op de afwijkende levensstijl van familie De Zoete. Met de nadruk op goed eten. Ons streven was 10 kilo… en dat is wel heel anders uitgepakt.” 

Mijnheer de Zoete:“Wij zijn gewend om zeer laat naar bed te gaan en laat op te staan. Als we dan op de ‘normale’ momenten aten kregen we ’s avonds trek. Dan pak je al snel een stukje kaas, worst of andere snack… en dat is allemaal extra.”  

Marjolein Ghijsen: “Mijn advies was: Als je opstaat 2 boterhammen, om vijf uur warm eten en ’s avonds rond negen uur nog een paar boterhammen. Toch 3 maaltijden per dag, maar op een andere tijd.”

De combinatie van 2x per week sporten en aangepast eten leidde in twintig maanden tot het verlies van 27 kilo overgewicht. Maar dat niet alleen, mijnheer De Zoete voelt zich een stuk beter, het leven met COPD is veel makkelijker geworden en hij heeft weer volop energie. Zijn ambitie is om nog eens 13 kilo af te vallen.

Schermafdruk 2019 04 19 11.29.16Zillah van der Meij: “Afvallen was toen mijnheer bij ons begon wel een wens maar niet echt een doel. Zonder samenspraak met een diëtist heeft dat ook minder effect. Daarbij komt dat er in het begin een verandering optreedt in de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel, dat kan betekenen dat op de weegschaal geen resultaat te zien is. Na een klein half jaar was mijnheer niet afgevallen en dat heeft geleidt tot de samenwerking met Marjolein.”

Marjolein Ghijsen: “De eerste vele kilo’s gewichtsverlies gingen mijnheer De Zoete goed af. Die laatste 13 kilo worden lastiger denk ik, op dit moment stagneert het afvallen een beetje en blijft het gewicht rond de 100 kilo. Dat gebeurt best vaak, dan heeft iemand het ‘plateau’ bereikt. We moeten dan goed kijken hoe we de voeding hierop af stemmen zodat deze volwaardig blijft. Maar ons advies is geen streng regime waar je niet van af mag wijken. Als je een dag lekker uit je dak gaat, dan moet je de dagen erop de discipline hebben om weer gezond te eten en het te corrigeren.”

Mijnheer de Zoete: “Er wordt wel eens een gezegd dat ik te veel afval als ik nog doorga, maar ik wil graag op de 87 kilo komen die bij mijn lengte horen. Nu zit ik nog op de grens van obesitas en behoorlijk overgewicht. Als ik uitkom op een beetje overgewicht ben ik tevreden. Soms gaat het afvallen minder hard, maar dat ligt aan wat je eet. Volgende week ben ik te gast bij mijn zus en dan eten we traditioneel kipkerrie met nasi, heerlijk! Maar dan moet ik erna wel een paar dagen rekening houden met wat ik eet.”

Mijnheer de zoete beseft goed dat hij zonder de professionele hulp niet zover was gekomen en dat zijn gezondheidstoestand onzeker was. Hij zegt: ‘Afvallen was niet zwaar, ik werd alleen maar lichter! Het ging eigenlijk vrijwel vanzelf."

Schermafdruk 2019 04 19 11.29.55


 

Publicatiejaar: 2018
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/db07d090-ea1d-42fa-9756-8cf99f15052e

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­