Bewuste bijdrage aan preventie en een gezonde levensstijl.

IRMA en GerardPreventie staat momenteel hoog op elke politieke agenda en heeft tot doel dat mensen langer gezond blijven, waardoor de zorgkosten lager worden. Volgens Wethouder De Jager ligt het speerpunt hiervoor bij de jeugd en kunnen sportverenigingen daarbij een goede rol vervullen. Deze visie delen beide voetbalverenigingen, maar ze kunnen daar niet op alle gebieden invulling aan geven. Er zijn wel belangrijke stappen genomen, zo is het complex van de Alphense Boys vanaf 1 januari van 018 rookvrij geworden, ARC is met een paar weken gevolgd. 

ARCLOGOab logo

Gerard Haverkamp: “Als club vinden wij het belangrijk dat kinderen gezond en sportief kunnen opgroeien. Roken past daar niet bij, dus daarom maken wij ons sportcomplex rookvrij. We behaalden onlangs nog een oorkonde van de Rookvrije Generatie Award in de categorie Sport omdat we met een uitgebreide campagne alle leden van de club bij dit initiatief hebben betrokken. De invoering bleek voor vrijwel de hele club een logisch gevolg op de landelijke ontwikkelingen op dit gebied. Een aantal jaren geleden was dit op veel grotere weerstand gestuit.”

Irma Ligtvoet: “Op 10 mei, tijdens het Heitingtoernooi, is het ARC-complex rookvrij. We volgen hierin Alphense Boys. Omdat dit bij hen al was ingevoerd kreeg ik eerder de vraag waarom de Alphense Boys het wel en ARC het nog niet had ingevoerd dan de vraag of dit wel iets voor ARC zou zijn.”

Gerard Haverkamp: “Een voetbalvereniging is een bedrijf op zich, met als primair doel elke zaterdag of zondag de leden te laten voetballen. Preventie, een gezonde levensstijl en andere maatschappelijke onderwerpen staan zeker bij onze voetbalverenigingen op de agenda. Het realiseren hangt af van de bereidheid van iemand binnen de vereniging om zich er hard voor te maken.”

Irma Ligtvoet: “Grote verenigingen zoals ARC en Alphense Boys worden al snel gezien als partijen waarbinnen maatschappelijke items eenvoudig kunnen worden neergelegd. Het zou realistischer zijn als de politiek en maatschappelijke organisaties zich beseffen dat een vereniging veel kan en wil maar dat een vrijwilligersorganisatie niet alles kan oppakken als er geen hulp en ondersteuning door de instanties wordt geboden.”

Gerard Haverkamp: “Als organisaties zoals Alphen Beweegt ons vragen om bij bepaalde projecten te helpen, bijvoorbeeld voor statushouders of andere doelgroepen, dan moeten ze daar ook begeleiding bij aanbieden. Je kunt niet zeggen: hier heb je vier jongens die wedstrijden willen fluiten en succes. 

Deze nieuwkomers hebben begeleiding ‘on the job’ nodig, zeker in de eerste fase. Die moet dan ook geleverd worden; zulke begeleiding kun je niet op onze vrijwilligers en kaderleden afwentelen. Zij hebben immers hun handen al vol.”

Irma Ligtvoet: ”Als gevolg van diverse maatschappelijke ontwikkelingen kunnen we steeds minder vrijwilligers aan ons binden en de vraagstelling van de politiek en verschillende maatschappelijke organisaties maakt het er voor ons als vrijwilligersorganisaties niet eenvoudiger op. Als we hiermee door deze instanties geholpen worden, hebben we een win-winsituatie.”

Gerard Haverkamp: “Een mooi voorbeeld zijn op dit moment drie kinderen die meedoen aan een programma van Alphen Beweegt voor kinderen met overgewicht. Zij doen mee aan trainingen bij ons. Dat soort dingen zijn relatief gemakkelijk te organiseren door ons. Zoiets werkt en als club hopen we dat de kinderen het leuk vinden om te voetballen en lid worden.”

Hoe brengen jullie preventie nog meer dit in de praktijk?
Irma Ligtvoet: “We willen wel dat er zo veel mogelijk kinderen gaan sporten, we houden daarom ‘open-dagen’, we hebben contact met de scholen en promoten de sport.”

Hoe gezond is jullie kantine?
Irma Ligtvoet: “Een scan van het NOC-NSF hebben we net achter de rug en we krijgen de waardering ‘brons’ voor onze kantine. Dit houdt in dat we de frikandel niet uit de frituurpan verbannen, maar wel echt een keuze bieden. ‘Goud’ betekent alleen maar gezonde producten, dat willen we niet. We houden de maatschappelijke ontwikkelingen wel in de gaten op dit punt. Een paar jaar geleden kon ‘rookvrij’ echt niet en nu vindt iedereen het normaal, dat zal misschien ook voor de producten uit kantine zo zijn.”

Gerard Haverkamp: “Onze leveranciers spelen hier op in en bieden ‘gezonde’ snacks’ op proef aan, als het wordt gekocht door de bezoekers van de kantine, dan komt dat op de kaart.”

Irma Ligtvoet: “We hebben wel eens een paar kisten appels neergezet, die werden niet gegeten en moesten worden weggegooid. Als club zijn we natuurlijk ook commercieel en gaan geen gezonde producten aanbieden die niet door onze bezoekers worden gekocht." 

"Maar laten we eerlijk zijn, soms is een patatje toch heerlijk!"


 

Publicatiejaar: 2018
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/db07d090-ea1d-42fa-9756-8cf99f15052e

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­