De uitdagingen van een apotheker 
Geneesmiddelen inkopen of zelf maken?

G de jager de trap op 1771 1Steeds minder apothekers bereiden nog zelf medicijnen. De meer dan 200 jaar oude apotheek Allart in Alphen aan den Rijn doet dat nog wel. Dorine Hazelzet is de apotheker en vertelt over de uitdagingen van het zelf medicijnen bereiden.

“Vroeger bereidden alle apotheken zelf medicijnen. Tegenwoordig zijn dat er steeds minder. Er zijn nog een paar apotheken die voor zichzelf en soms ook collega’s medicijnen bereiden. Wij bereiden voor 7 collega’s binnen de samenwerkende apotheken Rijn en Gouwe. Toen we deze samenwerking aangingen was het handig om de kosten aan apparatuur en grondstoffen terug te brengen door de bereiding bij één van de deelnemers te leggen. Omdat wij veruit de oudste apotheek in Alphen zijn en het langst zelf medicijnen bereiden is besloten dat wij die taak op ons namen.” 

Hoe beslissen jullie wat je zelf maakt en wat je inkoopt?
“In principe kunnen wij bijna alles zelf maken maar het is vaak praktischer om in te kopen. Dat hangt ten eerste af van wat we ervoor moeten betalen. Maar ook of wij zelf de grondstoffen hebben, of dat het rendabel is om die grondstoffen aan te schaffen. Soms is het niet zinvol om een product te bereiden, omdat er bijvoorbeeld betere alternatieven zijn. Een andere reden om te bestellen in plaats van zelf te bereiden is natuurlijk als het product al wordt gemaakt door een fabrikant. Als een fabrikant het al maakt mogen wij het niet bereiden.” 

Schermafdruk 2019 04 19 12.05.02

Stel, er is een medicijn dat door de fabrikant wordt gemaakt maar de apotheker maakt het met een iets andere dosering, heb je dan een ander medicijn?
“Nee, we hebben dat twee jaar geleden bij de hand gehad, toen we een medicijn hadden bereid dat tien keer zoveel werkzame stof bevatte dan dat van de fabrikant. Wij hebben dat medicijn gemaakt en gedeclareerd en twee jaar later keurde de verzekeraar de bereiding af omdat het al in de handel was. Ze wilden dat we onze declaratie terug betaalden.” 

Maar hoe zit het dan met die apotheker in Den Haag die in het nieuws was omdat hij dure medicatie van de fabrikant veel goedkoper zelf kan maken? 
“Ik weet niet of dit helemaal klopt. Die apotheker maakt wel eigen bereidingen maar hij mag sowieso geen product maken dat op een product van een fabrikant lijkt. Hij moet het dus echt anders maken, bijvoorbeeld in vloeibare vorm als de fabrikant smelttabletten levert. Maar een andere vorm kan ook anders werken en je weet pas of dat zo is als je er een studie naar doet en kan aantonen dat jouw gemaakte medicijn even goed werkt als het middel van de fabrikant.”

Blijft wel staan dat de fabrikant heel veel macht heeft.
“De fabrikant heeft natuurlijk heel veel geld gestopt in de ontwikkeling van het geneesmiddel. Vanaf het moment dat de fabrikant weet welke werkende stof hij in het geneesmiddel gaat gebruiken vraagt hij octrooi aan. Maar dan is het medicijn nog helemaal niet te verkopen. Dat moet nog verder worden doorontwikkeld en er moeten nog veiligheidsstudies worden gedaan. Dan zijn we zomaar vele jaren verder. Een octrooi loopt meestal 20 jaar, maar voordat een geneesmiddel echt op de markt is kan wel 12 tot 15 jaar duren. Dat betekent dat de kosten binnen 8 jaar moeten worden terugverdiend. Ik vind het dan wel logisch dat een apotheker dat niet zomaar mag namaken, want dat doet die apotheker in Den Haag, hij verzint het niet zelf, hij maakt het na.

Je kunt wel je vraagtekens zetten bij de prijsvorming door de fabrikanten. Vroeger was de prijs gebaseerd op de kosten van het maken van het medicijn en hoeveel de fabrikant verwachtte ervan te verkopen. Daarbovenop berekende de fabrikant dan nog een redelijke winst. Prijzen worden nu vaak gebaseerd op wat de maatschappij bereid is ervoor te betalen. Als dat honderdduizend euro is, wordt de prijs honderdduizend euro. 

Dat is waar de minister bovenop zit. In Engeland hebben ze om die reden een grens gesteld. Daar is vastgesteld wat het maximaal mag kosten als iemand één jaar langer kan leven.”

 contactsheet2


 

 

Publicatiejaar: 2018
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/db07d090-ea1d-42fa-9756-8cf99f15052e

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­