Linda Koot is coördinator van de cursussen voor chronische Patiënten

Binnen Alphen op één Lijn worden Prisma cursussen gegeven aan Hart- en Vaat patiënten (CVRM) en patiënten met Diabetes2. Daarnaast is er de binnen Alphen op één Lijn op eigen initiatief ontwikkelde DISCO-cursus voor COPD-patiënten. Doel van de cursussen is dat mensen alle facetten van hun chronische aandoening leren kennen.

SAM 1146Linda Koot: "Net als de Prismacursus voor Diabetes is de cursus voor CVRM-patiënten ontwikkeld door het Vrije Universiteit Ziekenhuis (VU) in Amsterdam. De Diabetes2- en de CVRM-patiënt leren preventief met hun ziekte omgaan. De cursussen worden gegeven door twee zorgverleners, dat zijn wisselend een apotheker, een diëtist of een fysiotherapeut en een huisarts of POH. Het VU controleert de kwaliteit van de cursus door af en toe een cursus mee te maken.


'Geweldig, deze cursus. De uitleg is prima!' Uitspraak cursist


SAM 1155Wat we merken bij het organiseren van de Prisma cursussen is dat mensen meer en meer zelfstarters worden. Hierdoor is de interesse voor de cursussen groeiende. Mensen zoeken naar antwoorden op verschillende aspecten van hun ziekte, ze willen kennis vergaren over hun chronische ziekte of aandoening en nemen het heft graag in eigen hand waar het hun gezondheid betreft. Hierdoor krijgen ze meer grip op hun leven.” 


'Simpel, als het goed met je gaat, versloffen al je goede voornemens. Goed om je voornemens weer centraal te stellen.' - Uitspraak cursist


Ervaringen delen 
"Een sterk punt van de cursus is dat er wordt geleerd van elkaar, met name het uitwisselen van elkaars ervaringen vinden deelnemers waardevol."

SAM 1169Vragen van cursisten 
"Bij aanvang van de cursus worden de vragen die bij de cursisten leven genoteerd, aan het einde van cursus wordt gevraagd of deze zijn beantwoord. Mocht een vraag nog niet zijn behandeld, doen we dat alsnog." 

 

Actieplan 
"Het is lastig je levensstijl te veranderen, dat weet iedereen. Tijdens de cursus vragen we de cursisten welk cijfer zij aan hun huidige gezondheidssituatie geven en het cijfer dat zij over 3 maanden zouden willen geven. Daarmee stelt ieder voor zich een doel en bepaalt zelf het stappenplan om daar te komen." 


'Erg blij dat ik heb meegedaan.' Uitspraak cursist


SAM 1170Opkomst 
"Op dit moment zijn van de diabetes2-patienten circa 10% op cursus geweest, we hopen dat meer mensen zich na onze uitnodiging zullen aanmelden voor de cursus. We zien dat zich procentueel meer CVRM-patiënten aanmelden. De cursussen zijn niet verplicht, toch vinden we dat eigenlijk elke COPD- diabetes2- en CVRM-patiënt een cursus moet volgen, het geeft veel handvatten om terugval van de ziekte te voorkomen."


'Ik ben nieuwsgierig en kritisch en om eerlijk te zijn was ik sceptisch,... maar op mijn vragen én veel meer heb ik antwoord gekregen.' - Uitspraak cursist


SAM 1171Vervolgcursus
"Veel gehoorde opmerking is dat cursisten graag elk jaar of elke twee jaar een opfrismiddag willen. Deze wens vullen we graag in, omdat we denken dat dit voor velen erg nuttig kan zijn, echter een vervolg wordt door de ziektekostenverzekeraar (nog) niet vergoed.”

Publicatiejaar: 2018
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/67111bf6-fe38-4a3e-ad38-e1efad0aacff

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­