BiBo staat voor: Better in, Better out. 

Simpel gezegd betekent het dat de patiënt een operatie beter in gaat en er beter uit komt. Knie- en heupoperaties kunnen worden gezien als de succesvolste ingrepen van dit moment. 20% van deze operaties wordt verricht bij fragiele patiënten van 80 jaar en ouder. Onderzoeken hebben aangetoond dat met name voor deze groep een goede conditie de kans op complicaties aanzienlijk vermindert en het herstel verkort. Daarom hebben een aantal Fysiotherapeuten en specialisten een oefenprogramma ontwikkeld voor de periode voorafgaand aan de operatie. 

Voor de operatie
Tijdens het operatie-voorbereidende gesprek met de orthopedisch specialist wordt de patiënt verwezen naar de fysiotherapeuten van SAF. De fysiotherapeut stelt voor de patiënt een individueel trainingsprogramma op om de spierkracht en lenigheid te verbeteren. De fysiotherapeut heeft vervolgens tijdens het programma overleg met huisarts, diëtist en specialist bij vragen over de patiënt en de voortgang van de oefeningen. Het programma duurt, afhankelijk van de conditie van de patiënt, tussen de 6 en 12 weken voorafgaand aan de  operatie.

Een goedBIBOe conditie bereik je niet alleen door beweging, goede voeding is ook van groot belang. De fysiotherapeut zal vragen om bij de huisarts te laten onderzoeken of de vitamine-D, vitamine B-12 en ijzerwaarden goed zijn. Een diëtist ondersteunt hier vanzelfsprekend bij en zorgt voor goede resultaaten bij ondervoeding, over- of ondergewicht. 

Na de operatie
Het BiBo-programma stopt kort voor de operatie. Na het verblijf in het ziekenhuis kan de patiënt kiezen om de noodzakelijke revalidatie bij de eigen fysiotherapeut te volgen. 

Vergoeding 
Het BiBo-programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar valt onder het eigen risico. 

Bij het programma zijn namens Alrijne Dr. Verdegaal en Dr. Janssen betrokken, binnen de Stichting Alphense Fysiotherapeuten zijn Ramona Lek, Glenn Kroon en Eldert Jongejan de drijvende krachten achter het programma.


‘Ik vind het jammer dat deze voorbereiding niet standaard wordt geadviseerd’

Mevr BakkerMevrouw Bakker is ervaringsdeskundige als het gaat om knie en heupoperaties, haar beide knieën zijn vervangen en er staat, als het allemaal een beetje wil, een heupoperatie op de planning. 

Mevrouw Bakker: “Voor mijn eerste knieoperatie was ik naar aanleiding van een andere ingreep al onder behandeling bij Ramona Lek, fysiotherapeut bij Douglas Fysiotherapie. Toen zij hoorde dat ik een knieoperatie zou ondergaan heeft ze mij in de periode daarvoor extra getraind om mijn spieren en mijn algehele conditie wat meer op peil te brengen."

Gemiste kans
‘Tijdens de voorbereidende bijeenkomst met een verpleegkundige waarin mensen werden geïnformeerd over de op de handen zijnde operatie, werd met geen woord gerept over het voorkomen van complicaties door oefeningen bij de fysiotherapeut. Je krijgt een heel boekwerk waar van alles en nog wat in staat over je operatie, maar niets over de voordelen van het trainen van je lichaam vóór de operatie. Dit moet standaard in dat boekwerk worden opgenomen! Ik vind het echt een gemiste kans. De wachttijd voor je operatie is meestal een maand of drie, een mooie periode om aan je conditie te werken, het helpt je echt!

Resultaat
Het resultaat van mijn voorbereiding was dat ik na mijn operatie direct weer kon sporten en met mijn rollator kon lopen. Bij mijn tweede knieoperatie heb ik hetzelfde ervaren.’

Bevoorrecht
Dat er nu een programma is gestart met fysiotherapeuten en orthopedisten van het Alrijne is fijn, ik hoop dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Ik voel me echt bevoorrechtomdat ik de kans heb gehad te sporten voorafgaand aan mijn twee knieoperaties.”

Publicatiejaar: 2019
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/e3e7c9d8-d60c-4a7a-bdf8-7a1dbccde175

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­