05. BETER 16 Mailing Visuals6Het aantal te bezorgen medicijnen nam met de Coronamaatregelen een enorme vlucht. Bezorging was in deze tijd de meest voor de hand liggende manier om mensen van hun medicijnen te voorzien. Normaal gesproken rijden er in Alphen drie bestelauto’s van de Samenwerkende Apotheken, in de eerste weken van de Coronacrisis reden er zes. Elke bestelauto leverde medicijnen op honderd tot honderdvijftig adressen. De bezorgers/chauffeurs maakten werkdagen van wel 10 tot 11 uur.

“Soms echt niet normaal, zo druk.” zegt Elly van de Graaf. “De medicatie voor chronische patiënten zorgde nog voor extra drukte, normaal wordt dit centraal door de apotheek in Ter Aar geregeld, maar tijdens de eerste fase van de Coronacrisis was dat niet haalbaar en deden de verschillende apotheken dat zelf. Voor ons betekende dat meer ritjes.’ maar helemaal niet erg hoor, we doen het graag.”

Wat maakt het werk tijdens de crisis anders?
“We houden afstand, we zetten de medicijnen voor de deur, bellen aan en doen een paar stappen terug. Als de deur wordt geopend kijken we of de persoon zelf de medicijnen naar binnen kan brengen. Lukt dit niet, dan vragen we de mensen naar binnen te gaan, wij zetten de medicijnen dan binnen neer. De mensen waar we al met regelmaat kwamen, konden het niet altijd begrijpen: ‘Wij zijn toch niet ziek, je kunt het toch gewoon aangeven?’ Dan legden wij uit waarom we dit op deze manier moesten doen.”  

Wat maakt het werk zo leuk?
“Ten eerste maak je mensen blij, veel mensen zijn zelf niet in staat om bij de apotheek hun medicijnen af te halen en zijn dan oprecht dankbaar als je langs komt. Ik doe het werk dan ook met veel liefde. Met de sluiting van de apotheken voor patiënten, als gevolg van de Coronacrisis, werd het voor iedereen lastig om medicijnen af te halen. Vooral deze mensen waren zo dankbaar dat we de medicijnen brachten. 

Daarnaast moet je geconcentreerd blijven. Altijd checken of je de juiste medicijnen op het juiste adres aflevert. We rijden onze eigen wijk en die ken je op een gegeven moment door en door. Het houdt je ook in conditie, we zitten niet alleen maar in de auto hoor! We lopen vaak over flatgalerijen en lange gangen in instellingen, naast onze autoritten lopen we soms wel 10 tot 12 kilometer per dag. Soms moeten er met spoed medicijnen worden afgeleverd, dan spelen we daar direct op in en doen die rit eerst. We rijden tenslotte medicijnen, dus als het moet, dan doen we dat.”

Wat doen jullie als mensen niet thuis zijn?
“Dan doen we een briefje in de bus met de boodschap dat we langs zijn geweest en dat de medicijnen na half zeven bij de Dag-Nacht apotheek kunnen worden afgehaald. Aan het eind van de dag brengen we de niet afgeleverde medicijnen daar, de andere ochtend halen we de niet afgehaalde medicijnen op en brengen deze weer terug naar de desbetreffende apotheek, waarna ze soms weer in de bezorging worden meegenomen.”

Hoe lang doe je dit werk al?
“19 jaar geleden ben ik gestart bij Apotheek De Hoge Zijde, Toen ik begon, werkte ik van drie tot half zes. Nu is mijn werkdag van half negen tot zes. Ik ga nog steeds fluitend naar mijn werk, het werken met de vele collega’s van de apotheken is leuk en dat terwijl ik zelf in het begin nooit heb verwacht dat ik het 19 jaar zou willen doen en het ook zeker, tot aan mijn pensioen, zal blijven doen.”  

05. elly van de graafElly van de Graaf bezorgt al 19 jaar medicijnen aan huis.

Publicatiejaar: 2020
Editie: zomer
Link naar BETER: http://www.beter-alphenopeenlijn.nl

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­