12. SAM 2905

Annemiek Stravers heeft deelgenomen aan een supermarktsafari

Aan de CVRM (Cardio Vasculair Risico Management)-Prismacursus waaraan Annemiek Stravers in november vorig jaar deelnam was de supermarktsafari als derde dagdeel toegevoegd. De opkomst voor dit dagdeel was niet groot, maar het enthousiasme van de deelnemers wel en reden genoeg om de supermarktsafari nu als vast onderdeel van de CVRM-Prismacursussen op te nemen. 

“Vijf en twintig jaar geleden heb ik een hartinfarct doorgemaakt en sindsdien ben ik CVRM-patiënt, daarom ga ik met regelmaat voor controle naar de praktijkondersteuner. Toen er 20 jaar geleden diabetes werd geconstateerd werd ik extra gemotiveerd om gezond te eten en te drinken. Helaas kreeg ik toen kanker en raakte mijn diabetes op de achtergrond. Toen de kanker was bedwongen, moest ik meteen insuline gaan spuiten. Dat was echt een moeilijke tijd, ik had wel genoeg gehad. Tot vorig jaar gebruikte ik veel insuline, dat was mijn dikmaker, gelukkig is er nu een nieuw medicijn dat echt supergoed werkt, waardoor het spuiten met insuline sterk is verminderd en ik 10 kilo ben afgevallen. 

Ondanks dat ik van alles mankeer voel ik me geen patiënt. Dat heeft, denk ik, ook te maken met je mindset, ik sta positief in het leven en denk al snel ‘kom op, joh, er tegen aan!’. We leven zo gezond mogelijk en we eten bewust veel verse producten. Daarnaast hoop ik dat de sportschool straks weer opengaat en ik weer volop kan sporten, mijn doel is om helemaal van de insuline af te komen. 

Toen de praktijkondersteuner mij op de CVRM-prismacursus en de supermarktsafari wees, heb ik me gelijk opgegeven. De prismacursus heb ik samen met mijn man gedaan, het was zeer leerzaam, vooraf denk je toch: ‘ja, ja, ik weet het allemaal wel, mij leer je niet veel bij.’ Maar dat is niet zo, je hebt wel veel kennis van je ziekte, maar tijdens de cursus leer je toch nieuwe feiten, ook van je mede-cursisten."

Mij hoef je niets te leren
"
Voorafgaand aan de supermarktsafari dacht ik ook dat ik wel wist hoe je boodschappen moest doen, ik doe mijn hele leven al boodschappen en probeer zo gezond mogelijk te leven, dus wie vertelt mij wat... Juist dat is zo meegevallen. Onder leiding van diëtist Marjolein Ghijsen liepen we door de Jumbo in de Herenhof, zij liet ons het verschil zien tussen ogenschijnlijk gelijke producten. Ze leerde ons de etiketten lezen voor wat betreft de samenstelling van de producten. Zo werden we gewezen op het feit dat in de opsomming van de inhoud, de stof die het meest in het product voorkomt bovenaan staat, hierdoor kun je al snel zien of een product veel zout of juist veel suiker bevat.

Zo dacht ik bijvoorbeeld dat je bouillonblokjes helemaal niet moet gebruiken omdat ze allemaal veel zout bevatten, maar als je de inhoud vergelijkt zijn er bouillonblokjes waar echt minder zout in zit. Toch is het beter om zo min mogelijk bouillonblokjes te gebruiken, een goed alternatief is werken met verse kruiden. Deze zijn, vooral in de zomer, volop te koop. Ook zijn de meeste hiervan heel goed in te vriezen! Het heeft mij echt geleerd de etiketten nog beter te lezen en nog bewuster boodschappen te doen. De geplande kookdemonstratie ging door afwezigheid van de kok helaas niet door, dat vond ik wel jammer. Ik hoop eigenlijk dat ik hiervoor bij een volgende cursus even mag aanschuiven, het lijkt me echt interessant."


12. SAM 2922Kookdemonstratie: Joop van de Beek is kok en voedingsspecialist bij JUMBO ten Brink. Joop kookt verse thuismaaltijden in de slagerij die vervolgens in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Het uitgangspunt van deze maaltijden is dat ze gezond en voedzaam zijn. Tijdens de kookdemonstratie van de supermarktsafari gebruikt Joop alleen ingrediënten uit de winkel en laat zien dat je op een eenvoudige wijze toch snel een goede maaltijd kan maken.

Publicatiejaar: 2020
Editie: zomer
Link naar BETER: http://www.beter-alphenopeenlijn.nl

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­