'Aanhoudende klachten na COVID-19 kunnen heftig zijn'

Longartsen, huisartsen en fysiotherapeuten waarschuwen dat COVID-19 nog maanden na infectie voor aanhoudende klachten kan zorgen. Herstelzorg is nodig. In Alphen is daarom een werkgroep post corona samengesteld die aanbevelingen opstelt voor de samenwerkende zorgverleners binnen Alphen op één Lijn. Inmiddels zijn binnen de aangesloten fysio-praktijken Corona deskundigen aanwezig. 

Na behandeling van de eerste corona-patienten werd al snel duidelijk dat velen langdurige klachten ervaren nadat ze van de directe gevolgen van de besmetting zijn genezen. Zorgverleners hebben vrijwel geen ervaring met het virus en er bestonden vrijwel geen richtlijnen. Wel is er binnen het medisch circuit een naam gegeven aan de post-corona klachten: CAS, COVID-19 Associated Syndrome. 

Onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek naar de lange termijn gevolgen van Corona is wereldwijd opgestart maar veel resultaten zijn er nog niet. Uit een eerste onderzoek door het Longfonds waar 1622 mensen met langdurige klachten aan deelnamen, blijkt dat 1 op de 10 van de ondervraagden na 30 dagen nog steeds klachten ondervindt. 

Daarbij zijn veel verschillende klachten genoemd, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en hartkloppingen. 

Klachten worden vaak niet herkend
Herstel na infectie met het coronavirus brengt voor de patiënt en zijn naasten veel onzekerheid met zich mee. Aanvankelijk worden klachten vaak afgedaan als onbelangrijk en net zoals na een griep gaan mensen weer over tot de orde van de dag. Maar het blijkt dat klachten plotseling de kop op kunnen steken. Het verloop en de duur van het herstel is voor medici nog niet voorspelbaar. 

Werkgroep Post-Corona 
De werkgroep stelde een richtlijn op aan de hand van ervaringen en adviezen van specialisten, zoals van de Long Alliantie* enVilans**. De werkgroep adviseerde huisartsen om ex-coronapatiënten na te bellen en hen te vragen of nabehandeling nodig is. De huisarts adviseert dan welke hulp de patiënt nodig heeft. Omdat het een breed scala van klachten betreft is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. 

Schermafbeelding 2020 09 24 om 14.33.53*De Long Alliantie Nederland (LAN) is een samenwerking van het Longfonds, beroepsverenigingen van kaderhuisartsen longziekten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, apothekers, longartsen en psychologen.

 

 

 


Schermafbeelding 2020 09 24 om 22.07.30**Vilans is de landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg. Samen met het veld en andere partijen streven we naar het aanbieden van de juiste kennis, op de juiste plek, persoonlijk en op maat.

 
In de praktijk

Fysiotherapeut Ronald van Ommen: 'De patiënten die ik tot op heden heb behandeld zijn allemaal relatief jong, vrijwel allemaal tussen de 45 en 55 jaar. Hun klachten variëren van afname van spierkracht tot opvallend veel geheugenklachten. Ook zien we mensen met stemmingsklachten die veroorzaakt zijn door de duur van het herstel en de angst die men heeft doorstaan omdat zij Corona-patiënt waren. 

Ronald van Ommen

Bij de meeste ex-corona-patiënten die bij ons op de praktijk worden of zijn behandeld, is de behandeling gericht op longrevalidatie en de belastbaarheid.
Patiënten hebben in eerste instantie veel last van ernstige vermoeidheid en kortademigheid, we adviseren in beginsel dan ook veel rust. 

Het herwinnen van spierkracht en spiermassa staat in de verdere behandeling centraal waardoor de conditie en mobiliteit van de patiënt weer op niveau komt. Bij onze intake betrekken we ook onze psychosomatische fysiotherapeut die mentale klachten beoordeelt. Om spiermassa weer op peil te krijgen schakelen we, als dat nodig is, een diëtist in, die met de patiënt een dieet opstelt waardoor spiermassa en spierkracht worden bevorderd. 

Omdat er zoveel symptomen zijn, is voor elke patiënt een persoonlijke en multi-disciplinaire aanpak noodzakelijk. 

Bij Fysiotherapie Van den Berg, Douglas Fysiotherapie, Fysio Alphen, en Rayer Health-care zijn Corona-deskundigen en kunnen patiënten zich met Post-Coronaklachten aanmelden voor behandeling.Publicatiejaar: 2020
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/04e2183f-2940-4461-8491-fd6e71362457

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­