Huisartsenpraktijk Het Ambacht

AmbachtSAM 3041Huisartsen Sahebdien en Weissberg namen op 1 oktober 2019 de praktijk van dokters Nobel en Van der Velde in de ambachtenbuurt over. Zij kozen na de overname simpelweg voor de naam ‘Het Ambacht’.

Het Ambacht is een kleinschalige praktijk met 2315 patiënten. Veruit de meeste patiënten wonen in de wijk, een aantal patiënten is verhuisd, maar heeft gekozen om bij de praktijk te blijven. De praktijk bestaat uit 7 medewerkers; 2 huisartsen, 1 praktijkassistentie, 1 POH/praktijkverpleegkundige, 1 POH-GGZ (psycholoog) en 1 praktijkmanager.

Sharda Sahebdien en Lise Weissberg zijn er trots op en dankbaar voor dat patiënten hun vertrouwen in de zorg aan hen overdroegen als relatief jonge huisartsen. Zij zijn ook trots op de medewerkers van de praktijk die al jaren een echte ‘ons kent ons’ relatie met hun patiënten hebben. Kenmerkelijk voor de praktijk: vriendelijkheid, laagdrempeligheid en vertrouwen. Zorg op maat.

Lise Weissberg: “Het Ambacht heeft voor AOEL gekozen omdat het steeds duidelijker wordt dat de samenwerking met andere zorgverleners in de wijk voordelen biedt voor de patiënt en omdat de zorgverzekeraar samenwerking in de wijk verplicht stelt. AOEL maakt het mogelijk om met relatief kleine teams na te denken over specifieke onderwerpen en vervolgens ervaringen te delen, als kleine praktijk kom je daar vaak niet aan toe. 

De kwaliteit en aandacht die onze patiënten gewend zijn verandert niet door de aansluiting bij AOEL. Voor ons betekent het dat we het een en ander verder met AOEL afstemmen, dat heeft de komende maanden onze aandacht. Het Ambacht heeft al een structurele samenwerking met het GES[1] van MedZorg en huisartsenpraktijk Saffier, waarin wordt overlegd met fysiotherapeuten en diëtisten.”

(1) GES: Geïntegreerd Eerstelijns Samenwerkingsverband. Een praktijk waarbinnen huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en andere eerstelijns zorgverleners samenwerken.


 

Bospark Huisartsen

BosparkvanRijnIn het nieuwe woonzorg-appartementen gebouw Rijnzate aan de Magnolialaan is huisartsenpraktijk Bospark gevestigd. De praktijk bestaat uit de praktijk van huisarts Van Rijn en de praktijk van huisarts Vletter.

RobertJan van Rijn: ‘Nadat ik in 2017 de ‘aanhuis-praktijk’ van huisarts Overbeek overnam zocht ik een geschikte ruimte voor de praktijk, ik vernam dat in het voormalige Zuidervaart van in Kerk en Zanen een mogelijke oplossing beschikbaar was voor de periode tot de nieuwbouw van Rijnzate voltooid was. Ondertussen was er een collegiale werkrelatie ontstaan met andere kleinschalig werkende huisartsen, wat prettig was omdat we hierdoor ook van elkaar konden overnemen bij ziekte of vakantie en overleg. Toen de plannen bekend werden van de nieuwbouw van Rijnzate zijn we samen  in gesprek gegaan met eigenaar ActiVite. Zij zagen de meerwaarde van een huisartsenpraktijk in hun nieuwe gebouw dus konden we plannen maken. Uiteindelijk besloten René Vletter en ik om dit samen te doen. 

VletterWe wilden binnen de samenwerking onze eigen identiteit behouden en op praktische gebieden samenwerken, zodat we daar gezamenlijk voordeel van hadden.  Die eigen identiteit is belangrijk omdat wij onze patiënten en hun leefsituatie willen kennen. We wilden niet dat ze in een onbekende omgeving terecht kwamen als zij ons bezochten.‘

Na veel vertragingen in de bouw is het nieuwe gebouw in april van dit jaar door de praktijken Vletter en Van Rijn betrokken. De eerste weken werkten we werkelijk vanuit een bouwplaats, met rijplaten, kruiwagens en bouwmachines. Van een officiële openingsreceptie is het door de Coronacrisis nog niet gekomen.”

Op de Bospark-website staat een filmpje waarop René Vletter en Robert-Jan van Rijn u meenemen door hun nieuwe praktijkruimte.

Waarom aansluiten bij AOEL?

Robert-Jan van Rijn: ‘Bij René Vletter en mij was de wens groot om in onze nieuwe praktijk een praktijkmanager aan te stellen, deze manager kan ons veel niet-medische zaken uit handen nemen. Deze functie wordt door de zorgverzekeraar erkend, maar onder de voorwaarde dat we ons aansluiten bij een wijksamenwerkingsverband. We stelden ons toen de vraag; ‘Moeten wij ons als kleinschalig werkende praktijken wel bij zo’n grote partij willen aansluiten?’ 

We hebben ons erin verdiept en zagen dat de voordelen van het multidisciplinair werken, de brede expertise en het uitwisselen van kennis binnen Alphen op één Lijn ons aanspraken en dat het voor onze patiënten voordeel betekent. Daarnaast is het enthousiasme bij veel huisartsen binnen AOEL zeer verfrissend en dat maakt het ook tot een prettige aansluiting.’

Praktijk Vletter heeft 3.000 patiënten en Van Rijn 2.800. De nieuwbouw in Alphen heeft de praktijken wel wat doen groeien en er komen nieuwe patiënten die via-via horen dat onze praktijken persoonlijke aandacht belangrijk vinden. 

Samen hebben de praktijken 20 personeelsleden, waarvan er meerdere al 15 jaar of langer in dienst zijn, wat een vertrouwde situatie voor de patiënten betekent. In de praktijk houden ook een fysiotherapeut en twee diëtisten spreekuur.


Huisartsenpraktijk Saffier

saffier 1

Huisarts Mark Koning:  ‘Ik nam in 2019 bij Saffier waar, en wat mij toen zo enorm aantrok was de kleinschaligheid, waardoor er makkelijk binnen het team geschakeld werd en de praktijk voor patiënten laagdrempelig en toegankelijk is. Al snel ontstond een echte klik met de praktijk en kreeg ik de kans de praktijk over te nemen. 

 Ik had voor ik bij Saffier inviel al een paar jaar met plezier waargenomen bij huisartsenpraktijk Prelude, maar de setting voelde hier bij Saffier heel anders en voor mij prettiger dan de grotere Prelude-praktijk. Dit heeft ertoe geleid dat ik vanaf 1 oktober de praktijk heb overgenomen van Herman Rakers, die vanaf dat moment van zijn pensioen geniet.’

 Hoe groot is het team?
“We werken hier met een team van drie zelfstandige assistentes die echt van alles en nog wat oppakken, één POH-ggz, één POH-somatiek, de 2e huisarts en ik natuurlijk als praktijkhouder. Patiënten kennen het team en het team kent de patiënten, dat blijkt wel als patiënten en assistentes elkaar aan de lijn hebben.”

Hoeveel patiënten heeft de praktijk?
“We hebben op dit moment 2.400 patiënten waardoor we echt een goed gevulde agenda hebben.”

Waarom aansluiten bij AOEL?
“Zonder omhaal kunnen we vaststellen dat onze praktijk niet onder doet voor de kwaliteit van zorg bij andere praktijken. Mijn voorganger Herman Rakers was bekend met de collega huisartsen in Alphen en wist op sommige gebieden een goede onderlinge samenwerking op te bouwen. Maar als kleinschalige partij moet je uitkijken dat je bij nieuwe ontwikkelingen niet altijd zelf het wiel uit moet vinden. Alphen op één Lijn heeft wel aangetoond dat de samenwerking met de verschillende disciplines werkt en dat gezamenlijke initiatieven hebben geleid tot goede resultaten en verbetering van de zorg. 

Maar net als bij een aantal andere praktijken in Alphen was het de zorgverzekeraar die het laatste duwtje gaf met hun wens om multidisciplinaire wijk-samenwerkingsverbanden aan te gaan.“

 ‘We blijven ons zelf’
“Door ons aan te sluiten weten we dat Alphen op één Lijn op veel gebieden een ondersteunende rol voor ons zal vervullen en we de zorgvuldig ontwikkelde zorgprogramma’s en werkwijzen de komende jaren in onze praktijk zullen uitrollen. Ik kijk uit naar de samenwerking omdat ik ervan overtuigd ben dat het voor de patiënt in positieve zin merkbaar wordt.

Het mooie is dat we de eigen identiteit en manier van werken met onze patiënten gewoon behouden.”

Publicatiejaar: 2020
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/04e2183f-2940-4461-8491-fd6e71362457

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­