P07 DomoticaVoor velen is een IPad of tablet al niet meer uit het dagelijks leven weg te denken, en door de coronamaatregelen nam het gebruik nog enorm toe. We doen er veel meer mee dan alleen beeldbellen, we lezen boeken, doen betalingen, regelen bankzaken, houden contact met onze zorgverleners en zetten de technologie steeds vaker in om het wonen veiliger en meer comfortabel te maken. 

Zelfstandig wonen
Veel mensen zijn zich ervan bewust dat er wel eens een moment kan komen waarbij hulp bij het thuiswonen noodzakelijk is. Het is dus niet ondenkbaar dat u uw woonsituatie, voordat u hulp nodig heeft,  levensloopbestendiger wilt maken door een aantal zaken veiliger en comfortabeler te maken en deze aanpassingen met uw iPad of smartphone te bedienen 

P07 Domotica2Huisautomatisering of Domitica
Huisautomatisering is in basis een uitgebreid veiligheidssysteem dat voor allerlei doeleinden kan worden uitgebreid, waardoor de bewoners van een woning een grotere mate van onafhankelijkheid, ondersteuning, comfort en veiligheid in huis ervaren. Denk aan het openen van de voordeur met de iPad of telefoon waarbij je kan zien wie er aan de deur staat. Dit is nog maar een relatief eenvoudige toepassing, die je toch een veiliger gevoel geeft. Huisautomatisering maakt het mogelijk om de verwarming, elektrische deken, zonnescherm, kookplaat, gordijnen of rolluiken te bedienen. Ook kan bij het verlaten van het huis door één druk op de knop alle apparaten en verlichting worden uitgeschakeld en een alarmsysteem worden aangezet. Deze digitale ontwikkelingen worden ook wel domitica genoemd. Denk niet dat het allemaal toekomstmuziek is, er is al veel mogelijk op dit gebied.

Bijvoorbeeld bewegingsmelders krijgen een steeds grotere rol. Ze worden ingezet om de verlichting automatisch aan te laten gaan als u 's nachts naar het toilet wilt, maar registreren ook een val en waarschuwen dan iemand om u te helpen. Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen bewegingsmelders ook meer rust en zekerheid brengen.

Onmisbaar in de woning
Als het om veiligheid gaat is een rookmelder een 'must'. U kunt de apparaatjes vrijwel overal vrij voordelig kopen, de installatie is eenvoudig door u zelf of een klussendienst uit te voeren. Heeft u nog een afvoerloze kachel, gasoven, een verouderde CV of geiser in gebruik, dan mag een CO² melder niet ontbreken. Zorg dat uw CV-ketel en de rookkanalen regelmatig worden gecontroleerd. Rook- en CO² melders zijn betaalbaar en verkrijgbaar bij de bouwmarkten of webwinkels. 

Automatisering lost niet alles op
Om uw huis veilig en comfortabeler te maken is niet alleen een kwestie van automatisering. Het op tijd weghalen van drempels biedt gemak in de toekomst als u bijvoorbeeld een rollator nodig heeft.Zo zijn er natuurlijk nog veel meer praktische zaken die uw veiligheid bevorderen en uw woning klaar maken voor de toekomst.

Meer zorg op afstand en zelf meten
Medio september lanceerde de Patiëntenfederatie een campagne met de titel: ‘Thuis kan het ook’. De campagne roept mensen op om aan hun zorgverleners te vragen of er een alternatief is voor een bezoek aan huisarts of ziekenhuis en daarbij aan te dringen op zorg en behandeling op afstand. Het kan hierbij gaan om een controle of bespreking over hoe het met je gaat, dat kan wellicht ook telefonisch of via beeldbellen. 

Voor patiënten met een chronische aandoening zijn er al veel thuismeet-mogelijkheden zoals het meten van de stollingstijd van bloed bij gebruik van bloedverdunners, zuurstofmeting, glucosemeting voor diabetes, hartritmemeters enzovoort. De verzamelnaam voor deze digitale zorggerelateerde oplossingen is eHealth.

Tegenwoordig is het gebruik van 'wearables' in opkomst. Het zijn polshorloges die bijvoorbeeld het hartritme en de bloeddruk meten, als stappenteller fungeren en je slaapritme en verbruikte energie in beeld kunnen brengen. 

Tips over veiliger wonen
Er zijn een aantal internetsites, contacten en bedrijven die u kunnen helpen bij de automatisering in- en om uw huis. U kunt met een installatiebedrijf in de regio contact opnemen en met hen een plan maken. Tip: Google met de zoekterm 'domotica Alphen aan den Rijn. Tips over veiliger wonen vindt u ook op www.zorgvoorbeter.nl op deze site kunt u deze pdf inzien.Uw woningbouwvereniging biedt ook vaak aanpassingen voor huurders.P07 Veilig huis

Tot slot: De ontwikkelingen binnen EHealth staan bij de zorgverleners van AOEL hoog op de agenda. Wij zullen daar in Beter dan ook regelmatig op terugkomen.

VEILIG THUIS!

 

Publicatiejaar: 2020
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/e6f7f75c-b311-44f1-8890-d71ba1625d7d

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­