“Op dit moment overlijden er in Nederland iedere dag ongeveer 50 mensen en worden veel patiënten met ernstige benauwdheidsklachten in het ziekenhuis opgenomen. Covid-19 is geen griepje. De gevolgen van een coronabesmetting variëren sterk van mens tot mens. Maar er zijn te veel mensen die er ernstig ziek van worden.

Lise weisbergLise Weisberg, huisarts / Het Ambacht
“En hoewel iedereen wel mensen kent die corona hebben doorstaan met weinig meer dan een snotneus kunnen de gevolgen van coronabesmetting ook voor gezonde mensen lang hinder geven. Tijden niet ruiken, slecht proeven, vermoeid, hoofdpijn. Dat zijn veel gehoorde klachten in de praktijk. Reden genoeg om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. “

Vaccin beschermt
Veel mensen vragen zich af ze wel of geen vaccinatie zullen nemen, redenen hiervoor zijn verschillend en persoonlijk. Huisartsen hopen dat iedereen de ernst van een besmetting serieus neemt en het belang van vaccinatie inziet en zich daadwerkelijk laat vaccineren, hoe eerder hoe beter. Het vaccin beschermt je tegen het virus en zorgt dat je anderen minder snel besmet. Als iedereen is ingeënt kunnen we weer denken aan normalisering van ons leven.”

Snelle ontwikkeling dankzij enorme inzet
De bezwaren tegen vaccineren wegen niet op tegen de voordelen. Er wordt soms geopperd dat deze vaccins niet goed zijn omdat ze in een te korte tijd zijn geproduceerd. Dat er relatief snel vaccins beschikbaar zijn, is het resultaat van een wereldwijde inspanning van wetenschappers en farmaceutische bedrijven. Omdat de behoefte erg groot was, kwam er veel geld beschikbaar voor de ontwikkeling van het vaccin. De meeste laboratoria hebben relatief snel kunnen werken omdat er kon worden doorontwikkeld op de basis van vaccins tegen virussen, zoals SARS en Mers.

Daarnaast versnelde het wereldwijd delen van ervaringen van wetenschappers de ontwikkeling van de vaccins enorm. Voor iedereen is het belang van de ontwikkeling van vaccins zonneklaar. Hierdoor werd ook bureaucratie waar mogelijk beperkt. Zo werd er soms al gestart met een volgende studie in afwachting van de beoordeling van de vorige. En kregen beoordelingen van coronavaccinaties voorrang boven allerlei andere al lopende studies. Er zijn zelfs al productielijnen gebouwd voor de vaccins volledig af waren. Hier is enorm veel tijdwinst bereikt, zonder op de veiligheid in te boeten.”

Zijn de vaccins veilig?
“De vaccins zijn uitgebreid getest en gecontroleerd door de verantwoordelijke overheidsinstanties zoals het EMA (European Medicines Agency) en/of het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). De normen zijn daarbij even streng als bij elk ander medicijn. En net als bij elk ander medicijn wordt bij de verdenking van onverwachte bijwerkingen het gebruik stopgezet en direct een onderzoek gestart.’ 

Bijwerkingen
De kans op bijwerkingen is realistisch, een lichte zwelling op de injectieplaats, jeuk, hoofd- en spierpijn en een paar dagen grieperige verschijnselen zijn veel gehoorde klachten. We horen in de praktijk wel dat er een groep mensen is die last heeft van deze bijwerkingen, maar ze zijn gelukkig van korte duur. We kennen deze bijwerkingen ook van andere gelijksoortige vaccinaties. Het zou geen belemmering mogen zijn om het vaccin te nemen. Ik heb, net als veel collega huisartsen, zelf al de kans gekregen om mij te laten vaccineren. En hoewel ik echt wel last heb gehad van een pijnlijke arm, en mij een dag gammel heb gevoeld, ben ik blij dat ik dit al heb kunnen doen.”

Vaccineren ja!
Helaas gaat het vaccineren nog niet zo snel als wij zouden willen. Maar op het moment dat wij de vaccins binnen krijgen en de mensen die er voor in aanmerking komen oproepen, hopen we dat zij zich ook daadwerkelijk laten vaccineren, elke stap om het virus de wereld uit te krijgen is er één in de goede richting. Toch snappen alle huisartsen dat er soms twijfel of onrust kan zijn. Ik hoop dat dit bericht een beetje helpt wat onrust weg te nemen. Uiteraard kunt u altijd uw huisarts bellen of mailen met uw persoonlijke vragen.”

Vaccineren2

Publicatiejaar: 2016
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://adobeindd.com/view/publications/3c34b2f4-ef7c-4499-aee3-4440fc971f95/3xc4/publication-web-resources/pdf/Beter_19_Opmaak.pdf

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­