Dex SAM 3580

Hulphond DEX waarschuwt Jurrie bij een Hypo of Hyper

Jurrie Bleyenberg woont met zijn vrouw en drie kinderen in Alphen aan de Rijn. De afgelopen jaren waren bijzonder spannend voor het gezin. Jurrie heeft een moeilijk te reguleren vorm van diabetes die ervoor zorgde dat hij tot wel drie keer in de week, zonder waarschuwing in coma raakte. 

Jurrie: “Het angstige was dat ik zo’n aanval niet voelde aankomen, het gebeurde me gewoon. Dat was voor mij, maar zeker ook voor mijn gezin een hele belasting, vooral voor mijn vrouw, als ze moest werken belde ze om de haverklap om te weten of ik nog overeind stond. En het is wel eens gebeurd dat de kinderen me vonden toen ze uit school kwamen, mijn vrouw heeft ze toen door de telefoon verteld wat ze moesten doen totdat de ambulance arriveerde. Dat is wel heel stoer maar je wilt dat niet. 

Op zoek naar oplossingen

In zo’n situatie ga je op zoek naar oplossingen, als je het niet met medicijnen kunt regelen zoek je naar andere manieren om de situatie te stabiliseren. Via een presentatie van de diabetesvereniging kwam mijn vrouw op het spoor van Stichting KIBO, Medical Detection Dogs. En dat was onze redding. Er bleken namelijk hulphonden te kunnen worden opgeleid die je waarschuwen dat er een hypo of een hyper aankomt zodat je altijd op tijd bent met ingrijpen. 

Nieuwsgierig hebben we contact opgenomen. Na een uitgebreide intake mochten we daadwerkelijk het traject in voor een hulphond. Na de aanschaf van Dex is de training gestart met hulp van Stichting Kibo. Die training is intensief en duurt een jaar. De training vraagt wel echt commitment van hond en baas. Het is zwaar als je ziek bent, twee keer per maand een weekend trainen, echt een uitputtingsslag. Daarom deden mijn vrouw en ik de training samen. Zodat, als ik niet meer kon, mijn vrouw de training kon overnemen. 

De kosten waren wel een hobbel om te nemen. Dex is natuurlijk onbetaalbaar maar we hadden dat geld niet op de plank liggen. Via crowd funding is het toch gelukt. Dat was heel bijzonder, dat er zoveel mensen bereid zijn om je te helpen. 

Nooit meer in coma
Dex heeft letterlijk mijn leven gered. Hij volgt mij de hele dag en als hij ruikt dat het mis gaat geeft hij dat met zijn poot op mijn been aan. Dan weet ik, dat ik mijn bloedsuiker moet checken en moet handelen om mijn bloedsuiker op het juiste niveau te krijgen. Ik ben vanaf het moment dat Dex ging werken nooit meer in coma geraakt.  

Hij geeft het al heel vroeg aan. Ik heb ook een sensor maar die kan het vaak niet bijhouden. Dex is sowieso gemiddeld een half uur sneller dan de sensor. Je scheidt als diabeet een heel specifieke geur af als er een hypo of een hyper aankomt (red: te lage of te hoge bloedsuiker). Dex heeft geleerd hoe de waarden van mijn bloedsuiker zich in geur vertalen
Tegenwoordig wacht hij al niet eens meer tot mijn bloedsuiker een bepaalde waarde bereikt. Hij kan het ook ruiken als ik heel snel stijg of daal en dat geeft hij aan.”

”Tijdens het gesprek ligt Dex onder tafel, maar staat ineens op en draait een beetje om zijn baas heen, dan legt hij zijn poot op het Dex SAM 3612been van Jurrie en nog een keer. Jurrie voelt zelf nog niets maar weet dat hij zijn bloedsuiker moet checken. Op het moment dat Jurrie zijn bloedsuiker checkt wordt Dex weer rustiger, hij krijgt een beloning en gaat weer
liggen, taak volbracht.“Dex is er allang niet meer alleen voor de hulp, ik mag niet meer werken en ben dus de hele dag thuis, Dex houdt me gezelschap en laat me regelmatig uit. Ik moet er niet aan denken dat ik hem moet missen. Een echte vriend.”

 

 

 

 

________________
Huisarts en Patiënt

De familie Bleyenberg ken ik al heel lang en Jurrie’s ernstige vorm van Diabetes I is altijd al een zorg voor de familie geweest. De diabetes met vaak voorkomende hypo’s zoals in deze situatie is erg lastig te behandelen .Dit is echt een ernstige chronische ziekte. De komst van hulphond Dex heeft Jurrie’s leven letterlijk meer zin gegeven. Door zijn komst is voor hem en zijn gezin de kwaliteit van leven positief veranderd. Ik vind het ongelofelijk knap hoe de trainers de honden leren  de dreigende hypo’s te herkennen en leren hun baasje te waarschuwen, geweldig! - RobertJan Hoogendoorn

Publicatiejaar: 2021
Editie: zomer
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­