Als u er deze zomer voor kiest om nog niet naar het buitenland op vakantie te gaan hebben we goed nieuws! Alphen biedt u genoeg mogelijkheden om er een leuke, actieve zomer van te maken.....

Alphen Beweegt
Alphen Beweegt zet zich in voor een gezonde leefstijl, Alphen Beweegt heeft een uitgebreid binnen- en buitenprogramma voor inwoners van alle kernen van de gemeente.  Het team van wijkcoaches maakt mensen enthousiast om deze zomer volop te bewegen. Zo worden bijvoorbeeld fiets- en badmintonlessen gegeven, kunt u werken aan uw conditie en uithoudingsvermogen en nog veel meer. Er wordt rekening gehouden met alle leeftijden en veel activiteiten zijn ook geschikt voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking. Doe mee!
Info: https://alphenbeweegt.nl/activiteiten

VA fietsroute vogelsFietsroute Vogels en zo
De vogels uit eigen land zijn natuurlijk ook te bewonderen deze zomer. Met de gratis fietsroute ‘Vogels en zo’ ontdekt u de vele vogels die het Groene Hart te bieden heeft. De route is 41 kilometer lang en telt 18 locaties waar u een tussenstop kunt maken om van zowel de vogels als de mooie natuur te genieten. Een verrekijker mag bij deze fietsroute dan ook zeker niet ontbreken!
Info: alphenlinkt.nl/routes/vogels-en-zo.htmlalphenlinkt.nl/routes/vogels-en-zo.html

 

 

VA FietsmaatjeFietsmaatjes
De organisatie Fietsmaatjes is er voor mensen die niet goed zelfstandig kunnen fietsen. Samen met een vrijwilliger kunnen zij op een speciale duofiets toch de mooiste fietstochten maken. Zo kan iedereen deze zomer lekker blijven bewegen. U kunt zich aanmelden als gast of als vrijwilliger. 
Info: fietsmaatjes.nl

 

 

VA Kunst wandeltochtWandelen langs kunstwerken
Het centrum van Alphen aan den Rijn staat vol met allerlei prachtige kunstwerken die u kunt bewonderen tijdens een stadswandeling van stichting Gilde. In een kleine groep wandelt u samen met een gids door het stadshart om al deze kunstwerken te bewonderen. De wandeling duurt anderhalf uur. U hoeft geen kunstkenner te zijn om van deze prachtige wandeling te genieten. Tarieven: €2,50, <13 jaar €1,25
Info: gildealphenaandenrijn.nl/stadswandelingen 

 

VA Romeinse wandeltoch 2Romeinse wandeling
Ook voor de geschiedenisliefhebber organiseert het Gilde een stadswandeling. Tijdens de Romeinse wandeling loopt u in een uur langs de punten waar twee eeuwen geleden het Romeinse fort Albanianae lag. De wandeling is leuk voor volwassenen, maar ook zeer geschikt voor kinderen. Tarieven: €2,50, <13 jaar €1,25
Info: gildealphenaandenrijn.nl/stadswandelingen

 

VA fietsroute limesFietsroute Hollandse Limes
Liever op de fiets? Dan is er voor u de fietsroute Hollandse Limes. Hierbij fietst u langs de Oude Rijn, waar zich vroeger de noordgrens van het Romeinse Rijk bevond. Tijdens de 44 kilometer lange tocht komt u op 14 verschillende punten van alles te weten over de Romeinse tijd. 
Info: alphenlinkt.nl/routes/de-hollandse-limes.html

 

VA Meer schakenSchaken bij de Zegerplas
De Zegerplas is niet alleen prachtig om te wandelen, u kunt er ook schaken en dammen. Ten westen van de plas staan vijf schaaktafels waar u midden in de natuur een gezellig potje kunt spelen. Schaakstukken, damstenen en klokken kunnen worden geleend bij Wet ‘n Wild. U betaalt wel een borg.
Info: alphenseschaakclub.nl/schaken-aan-de-zegerplas-met-materiaalhuur 

 

VA watersport 1Watersporten op de Zegerplas
Op zoek naar wat verkoeling deze zomer? Ook dan bent u bij de Zegerplas aan het goede adres. Bij Wet ‘n Wild kunt u materialen huren om te waterskiën, wakeboarden, suppen en nog veel meer. Maar ook even zwemmen in de Zegerplas is heerlijk verfrissend. Kortom in en rondom de plas is volop gelegenheid om tijdens de zomer in beweging te blijven. 
Info: wetnwild.nl

 

VA fietsroute hollandse plassenFietsroute Hollandse Plassen
De Zegerplas maakt tevens deel uit van de fietsroute Hollandse Plassen. Tijdens deze fietstocht fietst u langs verschillende door de mens gemaakte plassen in het Groene Hart. De gehele tocht is 106 kilometer lang en bestaat uit 9 plassen, maar de route kan worden ingekort tot 12 of 47 kilometer. U fietst onder andere langs het historische Braassemermeer en de prachtige Nieuwkoopse plassen.
Info: alphenlinkt.nl/routes/hollandse-plassen.htmlalphenlinkt.nl/routes/hollandse-plassen.html

 

VA klimmen 1Klimpark Alphen
Klimpark Alphen, tevens gelegen in het Zegerslootgebied, biedt een spannende uitdaging voor jong en oud. Twee uur lang kunt u klimmen op drie verschillende torens. De moeilijkheidsgraad is zelf te bepalen, dus ook zonder klimervaring is het erg leuk. Veiligheid staat in het park voorop; helmen en veiligheidsgordels zijn dan ook verplicht op de klimtorens. Ook krijgt u vooraf uitgebreid uitleg van een ervaren instructeur.
Info: klimparkalphen.nl

 

VA speelbosSpeelbos
Ook voor de allerkleinsten is er iets te beleven in het Zegerslootgebied. Zij kunnen zich vermaken in het Speelbos, dat zich vlakbij het klimpark bevindt. Zoals de naam al zegt, kunnen kinderen hier naar hartenlust spelen en hutten bouwen van de takken die in het bos liggen. 
Info: parkzegersloot.nl

 

VA jeu de boerJeu de Boer
Bij recreatieboerderij Jeu de Boer kunt u allerlei buitenactiviteiten doen met een boerderij-twist. Bijvoorbeeld Boerengolf, waarbij u met golfclubs, gemaakt van klompen een bal in holes moet te slaan of Boerenbowlen, met klompen-kegels. Er is ook een speelweide met klimtoestellen. En zo zijn er nog veel meer boeren-activiteiten, allemaal in de buitenlucht. 
Info: jeudeboer.nl

 

VA geocaching 3Geocaching
Wilt u eens wandelen op een andere manier? Dan is geocaching een leuke activiteit deze zomer. Hierbij gaat u met behulp van een GPS op zoek naar een verborgen ‘schat’. Voor de kaarten en coördinaten kunt u de handige Geocaching app downloaden op uw smartphone. U kiest zelf welke schat u wilt zoeken en kunt dus zelf bepalen hoelang u op weg bent 
Info: Geocaching® app in de App Store of Google Play

 

 

........en veel meer!
Alphen heeft jong en oud veel te bieden als het om bewegen en ontspannen gaat. Denk maar aan Avifauna, Archeon, Midgetgolf etcetera. Het is teveel om te vangen in deze pagina’s, maar de boodschap mag duidelijk zijn: 
Geniet van uw zomer en beweeg!

Publicatiejaar: 2021
Editie: zomer
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­