KK SAM 3484In BETER laten we u in deze nieuwe rubriek samen met een diëtist een kijkje nemen in de koelkast van een inwoner van Alphen aan den Rijn. De inhoud wordt besproken en hierbij wordt gelet op de voedingswaarde en kwaliteit van de aanwezige artikelen en eventueel tips gegeven over alternatieven. In deze eerste aflevering hebben we aan de wethouder GertJan Schotanus (portefeuille o.a. Sport en Onderwijs) gevraagd om met diëtist Iris van Atten van de Voedietist in zijn koelkast te mogen kijken.

 Gert-Jan Schotanus woont in Boskoop. Zelf is hij sportief en zwemt of bokst hij zeker vier keer per week intensief, daarnaast loopt Gert-Jan regelmatig hard. Deze intensieve leefstijl heeft zichtbaar invloed op de inhoud van de koelkast.

Iris: ‘waar start u de dag mee?’ 
Gert-Jan: Voor ik ga sporten start ik In de regel met fruit; een kiwi en een banaan waarop ik soms in het kader van de nodige energie nog weleens pindakaas wil smeren.

 Iris: ’in de koelkast is opvallend veel plaats ingeruimd met melk’.
Gert-Jan: ‘in ons gezin is melk onmisbaar en wordt in grote hoeveelheden geconsumeerd.’

Van de groentela zegt Iris dat haar diëtistenhart er wel sneller van gaat kloppen, veel verse groenten en verse kruiden. Het is voor het gemak allemaal voorverpakt en voorgesneden, maar zeker gezond. Volgens Iris is de groentela ‘helemaal goed’. Fruit is niet alleen op de keukentafel in een fruitschaal aanwezig, maar ook in de koelkast. 

KK SAM 3492Iris: ‘op fruit is natuurlijk niets slechts aan te merken en prima om als tussendoortje te eten.’
Iris ziet het bakje blauwe bessen: ‘deze bessen bevatten veel goede vitamines en veel anti-oxydanten, die helpen om vetstoffen in het lichaam af te breken.
Gert-Jan: ‘We eten de bessen vaak als tussendoortje, even een handje pakken, afspoelen en lekker opeten en verder gaan waar je mee bezig bent.’
Iris: ‘dat is prima en beter dan bijvoorbeeld druiven, waar meer suikers in zitten.’ 

Er is meer waarmee Gert-Jan de verbazing van Iris oproept. Uit de keukenla wordt een zak met krentenbollen gepakt.  
Gert-Jan: ‘niemand in huis eet deze krentenbollen, alleen ik en dan vooral met dik roomboter. Heerlijk soms eet ik er wel 6 op een dag. Zoals vanmorgen toen ik na het zwemmen in de auto stapte en er onderweg enorm van heb genoten, echt onwijs lekker.’
Iris: ‘er zit echt heel veel suiker in de krentenbollen en dat is minder goed om in grote hoeveelheden te eten en ik geef ter overweging om voor de roomboter een alternatief te nemen.
Gert-Jan: ‘we zijn daar eigenlijk niet zo bewust mee bezig, maar ik sta wel open voor een alternatief.

Iris: ‘daar zie ik ketchup, sauzen en sambal, gebruiken jullie dat veel? ‘
Gert-Jan: ‘dat is voornamelijk mijn ding, ik ben nogal van de ketchup en sausjes, maar niet van de mayo. Sambal en hot chili zijn echt wel mijn favoriet.’
Iris: ‘dat is toch wel iets om bewuster mee om te gaan, in veel van deze producten zit veel suiker en/of zout en vaak veel vet. Het is verstandig om juist op die drie ingrediënten te letten, het kunnen de veroorzakers van overgewicht, hoge bloedruk en hart en vaatziekten worden.’

Gert-Jan: ‘wij praten wel over gezond eten, maar natuurlijk wordt er ook een zak chips opengetrokken en gesnoept, maar alles met een zekere mate.’
Iris: ‘dat is wel goed hoor dat jullie er bewust mee omgaan, het is natuurlijk een open deur dat overal waar TE voor staat, moet worden voorkomen.’

KK alpro SAM 3472 Gert-Jan: ‘wat we ook lekker vinden zijn vruchtenyoghurts, Zoals de bekers van Alpro.
Iris: Is er bewust gekozen voor de plantaardige producten van Alpro?’
Gert-Jan: Nee, we hebben dit omdat het gewoon lekker is.

Gert-Jan: ‘we hebben op zich een flexibele voeding, een paar gezinsleden eten weinig tot geen vlees en dat vinden we allemaal wel prima als afwisseling.’
Iris: ‘goed om op die manier te variëren, het betekent minder vet en is ook beter voor het milieu.

Gert-Jan: ‘we zijn niet van het weggooien, je ziet hier ook best wat restjes. We eten die vaak tussendoor of als het veel is als maaltijd.’
Iris: ‘daar ben ikzelf ook wel van, zo zonde om restjes weg te gooien.‘

Gert-Jan: ‘ik ken mezelf en vind mijzelf best een grazer, ik hou van eten en kan vrijwel de hele dag door eten. Zoals veel mensen vaak tegen me zeggen: ‘het is maar goed dat je zoveel sport, anders was je tonnetje rond.’
Iris: ‘is dat altijd zo geweest of misschien meer sinds je thuis werkt door de beperkingen van Covid?
Gert-Jan: ‘eigenlijk is het altijd al zo geweest, ik ben echt een Bourgondiër, gek op lekker eten.’

_______
Wat voor de één geldt, geldt niet automatisch voor een ander.

Wethouder Gert-Jan Schotanus sport veel, hierdoor is de inhoud van zijn koelkast anders dan die van iemand met diabetes of iemand die glutenvrij moet eten. Wilt u informatie over wat voor u een goed eetpatroon is, dan adviseren wij u op consult te gaan bij een diëtist. Wilt u zelf op zoek naar adviezen over voeding dan raden wij u aan de website van het voedingscentrum te bezoeken.
www.voedingscentrum.nl

_______

 

KK iris foto artikelIris is positief over de inhoud van de koelkast van de Gert-Jan Schotanus. Er zijn veel verse groenten, veel fruit op de schaal, melkproducten en het geheel maakt een gevarieerde indruk. Dat het menu af en toe wordt afgewisseld met vegetarische maaltijden is ook prima! De sausjes zijn wellicht een puntje van aandacht, het betekent toch dat er vet wordt gegeten en veel zout en suikers zijn toegevoegd. Misschien is het een idee om af en toe zelf sausjes te maken met verse producten, vaak lekkerder en veel gezonder..., 

wel wat meer werk.

Iris van Atten is dietist bij Voedietist  en werkzaam in de locaties in Alpnen a/d Rijn.

Publicatiejaar: 2021
Editie: zomer
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­