Vac BordenDe afgelopen maanden zijn de huisartsenpraktijken en GGD druk bezig geweest met vaccineren tegen het Coronavirus. Het gaat de goede kant op; mensen komen steeds sneller aan de beurt voor een prik. Maar hoe gaat dat vaccineren er eigenlijk aan toe?

De huisartsenpraktijken en GGD bestellen de vaccins bij Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG). Zij rekenen uit hoeveel er per praktijk nodig zijn. Huisarts-assistente Alie Vletter: “Mensen komen vaak vroeg omdat ze bang zijn dat het opraakt, maar dat is nog nooit gebeurd. We hebben vaak zelfs nog over.”

Op de priklocaties wordt goed rekening gehouden met de coronamaatregelen. Zo zijn er looproutes, draagt iedereen een mondkapje en is er genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. 

Vac DSC3171Het optrekken van de vaccins wordt zeer nauwkeurig gedaan. Elke prik bevat precies 0,5 milliliter en er wordt goed opgelet of er geen luchtbellen in zitten. Het optrekken en het prikken worden door verschillende mensen gedaan. Voordat er wordt geprikt, controleert de prikker nog een keer of het vaccin wel echt de goede hoeveelheid vloeistof bevat. Het vaccin wordt dus dubbel gecontroleerd voordat deze wordt uitgedeeld.  

Vac DSC3223Na gebruik worden de prikken verzameld in een plastic bak. Aan het einde van de dag worden al deze bakken verzameld en naar de apotheek gebracht. Hier worden ze vernietigd, om het eventueel verspreiden van ziektes te voorkomen.

“We verwachten een hoge opkomst voor deze vaccinaties. Dat is heel fijn, want hoe meer mensen beschermd zijn, hoe beter”, Anita Koole, praktijkmanager van huisartsenpraktijk Dillenburg.

Vac DSC3228De meeste vaccins worden opgeslagen in de apotheek, maar in tennishal Nieuwe Sloot, die is omgetoverd tot tijdelijke priklocatie, staat ook een aantal koelkasten waarin de vaccins worden bewaard. Deze worden 24 uur per dag bewaakt door beveiligers. “We staan hier dag en nacht om te voorkomen dat er iets met de vaccins gebeurt. Er zijn bijvoorbeeld mensen die ze willen stelen om door te verkopen”, legt een van de beveiligers uit. “Tot nu toe zijn er gelukkig geen incidenten geweest, maar je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.”

Op locaties zonder koelkasten, is ook geen beveiliging nodig. 

Vac LuiningWel is overal minstens één huisarts aanwezig. “Het kan gebeuren dat iemand na het krijgen van een vaccinatie onwel wordt. Dan ben ik er om in te grijpen”, vertelt huisarts Richard Leddy. “Maar dat komt maar heel zelden voor. Ik heb het hier gelukkig nog niet meegemaakt.”

 

 

Vac DSC3391Drukte van je welste op terrein van Nieuwe Sloot

Vac DSC3206In de enorme hal is het ogenschijnlijk niet zo druk

Vac Schrijven... en hier wordt het bewijs uitgeschreven dat je bent gevaccineerd! 

Vac OntvangstBij de kleine lokaties altijd een persoonlijke ontvangst.

Vac dr in dat dingNiet alleen ernstige gesprekken, ondanks de pandemie toch tijd voor een corona-gekkigheidje.

Publicatiejaar: 2021
Editie: zomer
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­