Veel mensen hebben als gevolg van de coronamaatregelen gedwongen thuis gewerkt. Ze werkten niet meer aan hun vertrouwde bureau op de zaak , maar zaten plotseling  aan de keukentafel, op de bank of op zolder aan een campingtafeltje. Het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) en het TNO (Toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) onderzochten de effecten van thuiswerken. De uitkomsten werden vlak na elkaar gepubliceerd met opvallend uiteenlopende resultaten. 

Het CNV concludeert dat twee op de vijf (41%) thuiswerkers fysiek klachten ervaart sinds zij thuiswerken en dat één op de tien ondervraagden een bezoek aan de fysiotherapeut brengt. Het TNO concludeert geen noemenswaardige toename van klachten en concludeert dat het over het algemeen goed gaat met de thuiswerkende Nederlander. BETER toetste deze twee uiteenlopende conclusies aan de ervaringen van fysiotherapeuten in Alphen en omgeving. 

ThW MarliesWe vroegen Marloes Thoomes de Graaf van Fysio-Experts (SAF-lid) naar haar ervaringen.

Ervaren jullie een toename van klachten?
“Wij ervaren wel enige, maar zeker geen extreme toename. Ik kan me wat dat betreft beter in de conclusies van het TNO-onderzoek vinden dan in die van het CNV-onderzoek.”

Kun je getallen noemen?
“Nee, dat lukt niet omdat in ons systeem alleen de klachten en niet de oorzaken worden geregistreerd. Ik moet me beperken tot het algemene beeld dat mijn collega’s en ik hebben bij deze klachten.
Het is wel zo dat mensen die al klachten hebben of er gevoeliger voor zijn zich eerder zullen melden, waardoor we vaak mensen zien die we voor de corona-periode ook al hebben behandeld.

ThWlaptopnekWat veroorzaakt de klachten?
“Uit mijn eigen ervaring weet ik dat in de eerste lockdown mensen zich al snel schuldig voelden als ze even niet achter de computer zaten te werken en altijd maar bereikbaar moesten zijn. In je normale werksituatie beweeg je sowieso meer, denk alleen maar aan het woon-werkverkeer. Daarnaast heb je af en toe een loopje en afleiding. Thuis wil dat er nog wel eens bij inschieten. Dan werk je langer door en vaak ook nog in een verkeerde houding. Dat kan tot klachten leiden. In de tweede lockdown daarentegen zie je dat mensen meer ervaring hebben en de werkgever zich over het algemeen begripvol opstelt omdat de productiviteit is gebleven ook al zijn de werktijden anders. Daarnaast denk ik dat ThW 94670EC1 B0AD 4FF3 95DC 2926C2CB0F6C 5thuiswerkers zich nu veel meer ontspannen voelen; ze hebben laten zien dat ze hun verantwoordelijkheden aankunnen.”

Welke klachten zien jullie?
“De klachten die we zien zijn nekklachten, maar ook pols-, elleboog- en rugklachten veelal veroorzaakt door het vele stilzitten. Nekklachten bij thuiswerkers ontstaan meestal door het werken met een laptop die niet op de juiste werkhoogte staat en soms zelfs alleen op de schoot wordt gebruikt, waardoor je continue naar beneden moet kijken. Pols- en elleboogklachten worden veelal veroorzaakt door een minder goede ondersteuning van de arm bij het werken met een muis. Het langdurig en krampachtig in één houding zitten geeft in veel gevallen rugklachten.” 

Wat adviseer je?
“Ja, de open deur is natuurlijk dat je zoveel mogelijk beweegt, maar echt het is het allerbelangrijkste. Langdurig in dezelfde houding is nooit goed, ook al is een houding perfect.  Wordt actief: Eet niet op dezelfde plek als waar je werkt; doe boodschappen tussendoor; neem een korte looppauze, etc. en zorg voor een prettige werkhouding.

De perfecte zithouding zoals die in allerlei regels en voorschriften worden beschreven zijn prima, maar ik adviseer te zoeken naar je meest prettige werkhouding waarThW 94670EC1 B0AD 4FF3 95DC 2926C2CB0F6C 5bij de arbo-norm bijvoorbeeld wel als uitgangspunt kan worden gebruikt. Wissel met regelmaat van zithouding. Hang niet op je bureaustoel en zorg dat je met je kont tegen de achterzijde van je stoel aan zit.

Op ons YOUTUBE-kanaal hebben een filmpje met adviezen over je werkplek en beweegpauzes.”
https://youtu.be/EjZKuujCmg0

Marlies Thoomes-de Graaf is fysio- manueel therapeut en praktijkhouder bij Fysio-Experts in Hazerswoude. Marloes promoveerde met een onderzoek naar schouderklachten, is ook gespecialiseerd in klachten van de wervelkolom (rug/nek) en ervaren in het behandelen van duizeligheidsklachten, kaakklachten en hoofdpijn. Als Extended Scope Therapeut werkt ze met name met patiënten met complexe orthopedische klachten, waarbij de gewrichten en/of spieren niet meer functioneren zoals dat de bedoeling is. In 2019 was Marloes fysiotherapeut van het jaar.

Fysio-Experts is onderdeel van Stichting Alphense Fysiotherapeuten.

______________________________________

ThW Leonie

De thuiswerker

In haar werk als marketing/communicatieadviseur werkt Léonie van der Geest veel met haar computer. In de jaren voor de eerste coronalockdown had ze met regelmaat last van haar nek en hoofdpijnen, na een aantal maanden thuiswerken, kwamen de klachten in verhoogde mate terug.  

‘Dat was toch het resultaat van het vele thuiswerken en geconcentreerd achter de laptop zitten. Veel intensiever en langduriger dan je op kantoor doet. Als je dagelijks naar je werk gaat, beweeg je automatischal meer. Op werk haal je koffie, overlegt met collega’s in het voorbijgaan en als je gaat lunchen, neem je daar de tijd voor. Zo anders is het als je thuiswerkt en de rustmomenten en afleiding van je werk niet hebt, je beweegt minder, duikt veel te diep in je computer en stelt rust- en beweegmomenten uit. Je wordt soms zo in je werk gezogen dat je in een soort flow terechtkomt, zodat je je pas na een paar uur realiseert dat je niet gedronken, gegeten of gepauzeerd hebt. Dat was mijn valkuil, na een paar maanden thuiswerken kreeg ik enorme last van hoofd- en nekpijn, voor een deel oude klachten, maar in een veel heftigere mate. Voor een deel was het ook  het gemis van het regelmatig sporten in de sportschool dat een hele tijd niet heeft gekund.

Fysiotherapeut Erik Thoomes heeft me onder behandeling genomen en daar ben ik echt super blij mee. Hij wees me op mijn houding, maar belangrijker... waren de behandelingen en oefeningen die ik mee kreeg en dagelijks moest doen. Daarbij wees hij me op een app die me hielp de juiste oefeningen te doen.  Nog steeds doe ik dagelijks oefeningen, maar niet langer met de app.  Ik kan me er nu geen voorstelling meer van maken hoeveel pijn ik toen had, waardoor ik amper functioneerde.

Momenteel werk ik 3 dagen thuis en 1 dag op kantoor, ik beleef de dag op kantoor heel anders dan voor de lockdown, veel intensiever en inspirerender. Thuis heb ik de discipline ontwikkeld om rustmomenten in de dag te nemen en bewust veel te bewegen gedurende de dag. Ook staat mijn laptop nu op een verhoger en werk ik met een los toetsenbord en een losse muis, dat werkt echt veel beter.’ 


Tip van Léonie: Het gaat niet zozeer om hoe je zit, als je maar comfortabel zit en voldoende wisselt van houding. 
Als je klachten krijgt, wacht dan niet te lang met een fysiobehandeling, pijn hoort er echt niet bij.’

Publicatiejaar: 2021
Editie: zomer
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­