Dat de apotheker tegenwoordig veel meer doet dan alleen medicijnen uitgeven is inmiddels bij veel mensen wel bekend. Steeds vaker heeft de apotheker een adviserende rol als het gaat over uw persoonlijk medicijngebruik. Bijvoorbeeld over wat de combinatie van medicijnen voor u betekent of hoe effectief de medicatie nog is die u al jaren gebruikt. De apotheker adviseert zowel de arts als de patiënt als het gaat om de werking, het nut en de duur van  medicijngebruik. BETER vroeg cliënten van de apotheek hoe zij deze service ervaren.

Apo Van deuren1Mevrouw van Deuren is 82 jaar. Zij was bang dat ze teveel medicatie gebruikte. Via de assistente van de cardioloog kwam ze bij de apotheker terecht voor een medicatiebeoordeling thuis.

Foto: Mevrouw van Deuren,: ’De medicijnrol is echt fantastisch! Ik weet precies wat ik moet slikken.’

“Ik heb in het verleden medicijnvergiftiging gehad, ik slikte 20 tabletten per dag en op een avond werd ik niet goed. Ik heb mijn zoon gebeld en via 112 kwam ik in het ziekenhuis terecht, waar ik drie dagen ben gebleven. 

Toen apotheker Sanne Appelman bij mij thuis kwam heb ik dus aangegeven dat ik dat wilde voorkomen. Zij begreep me heel goed. We hebben samen mijn medicijngebruik doorgenomen en de apotheker zag wel mogelijkheden om te minderen. Dat heeft ze met mijn huisarts en cardioloog overlegd en nu zijn er al twee soorten medicatie van het lijstje af en in de loop van de tijd mag er nog een minder. Natuurlijk ben ik heel blij met het resultaat, het is ook fijn om te weten dat iemand daar even goed naar heeft gekeken en – ook niet onbelangrijk -  het was een prettig gesprek.”

Apo BuurmanMijnheer Buurman is 70 jaar, ook hij was met zijn huisarts en cardioloog in gesprek over de hoeveelheid medicatie die hij gebruikte.

Foto: Mijnheer Buurman,: ’Ik weet nu veel meer van de medicijnen die ik gebruik.’

“Eerst heb ik het de huisarts gevraagd die me zei om dat voor de zekerheid met de cardioloog te overleggen. De cardioloog adviseerde me om de apotheker te raadplegen. Die bleek toevalligerwijs samen met het ziekenhuis een onderzoek te doen naar de effectiviteit van de medicatie die ik gebruik. Ik ben bij mevrouw Schuil van apotheek De Hoge Zijde langs geweest voor een prettig gesprek waarin zij mijn medicijngebruik inventariseerde. Ik heb een half jaar geleden een TIA gehad, waar ik geen aparte medicatie voor hoefde te gebruiken omdat ik al een antistollingsmiddel gebruikte. Mevrouw Schuil vroeg zich af of dat antistollingsmiddel in mijn geval wel goed werkt. Zij heeft een farmaco genetische test gedaan die aangaf dat het medicijn heel goed zijn werk doet en dat ik niet hoef te veranderen. Voor mij was dat prettig, ik vond het niet vanzelfsprekend om daar met de apotheker over te spreken, maar aangemoedigd door de cardioloog (en huisarts) wilde ik het toch proberen en dat is goed bevallen. `

Een apotheker is meestal iemand die je zelden ziet maar er bleek ruimte te zijn voor een 1 op 1 gesprek. Het is een specifieke deskundigheid die tussen huisarts en specialist in zit. Je komt vaak bij de apotheker dat maakt laagdrempelige informatie over medicatie voor de patiënt toegankelijk. Ik weet veel meer van die medicijnen die ik nu gebruik en de combinatie van medicijnen. Mevrouw Schuil heeft ook een advies aan de huisarts uitgebracht dat er een medicijn af kon. Bovendien kon ze me vertellen dat een van mijn medicijnen minder effect heeft als je ouder wordt.Tegenwoordig kijken ze steeds beter welke medicatie je combineert. Ik krijg bij een nieuw medicijn op papier dat ze hebben gecheckt of het samen kan met mijn andere medicijnen.”

Publicatiejaar: 2021
Editie: voorjaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/1f63c24c-0890-45f0-9f28-e754c2f852d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­