Kroketten SAM 4267We staan voor de koelkast van mevrouw Wil van Zanten samen met diëtist Katrien Blaauw. Mevrouw van Zanten is een energieke vrouw die zich vrijwel dagelijks inzet voor allerlei vrijwilligersactiviteiten. Ze is o.a. vrijwilliger bij Fietsmaatjes en fietst wekelijks met iemand op een duo-fiets. Bij Philidelphia is ze een gewaardeerd vrijwilliger en ze was langdurig mantelzorger bij een ouder paar in Hazerswoude.

Wil van Zanten moet door haar nieraandoening (IGA Nefropathie), haar diabetes en hoge bloedruk letten op het gebruik van zout, calcium, eiwit en koolhydraten. Wat voor haar diabetes niet tot problemen leidt, betekent het tegenovergestelde voor haar nierproblemen en andersom. Samen met diëtist Katrien Blaauw wordt steeds een tussenweg gezocht met wat wel en wat niet goed voor haar is. Dat heeft geleid tot het verlies van overtallige kilo’s waardoor Wil van Zanten zich beter voelt en haar diabetes veel beter onder contyrole heeft. 

Wil van Zanten: “ het is niet altijd gemakkelijk, je wilt toch ook van de lekkere dingen genieten in het leven. Dan smokkel ik af en toe wel eens.

Katrien: “Er is wel wat ruimte om even van het vaste patroon af te stappen en bijvoorbeeld een ijsje te nemen. Niet te vaak natuurlijk.” 

Wil van Zanten: “Dat is zeker zo, kom mee naar de koelkast, dan laat ik je wat zien.(ze pakt een ijsje uit de lade van vriezer) Tegenwoordig neem ik een suikervrij waterijsje. Een raketje, lekker en voor mij niet erg schadelijk.”

Katrien: “Ok, doe de koelkast maar open, laten we beginnen.”

Wil van Zanten: “Kijk daar liggen flesjes water die ik meeneem als ik ga fietsen of met de duo-fiets op pad ga.”

Katrien: “Neem je dan voor onderweg ook wat te eten mee, want als je je inspant is de kans groot dat je flauw wordt, dan moet je voor je diabetes wat eten.”

Wil van Zanten: “Dat is dan meestal een stuk fruit of een bruine boterham.”

Fris- en fruitdrank
Katrien: “Naast het water staan blikjes suikervrije frisdrank. Heel goed.”

Wil van Zanten: “Soms lekker voor onderweg, maar ook lekker bij de televisie.”

Katrien: “Kijk ’s die versgeperste sapjes, die zijn echt gezond en lekker. Het drinken van fruitsapjes geeft bij diabetes een snelle ‘boost’. Als je gaat fietsen is dit ook goed voor tussendoor. Bij minder inspanning is onze stelregel dat je beter fruit kunt eten dan drinken, dan gaat de opname van de suikers minder snel.”

Sausjes
Katrien: “Hier in de deur staan wat sausjes. Gebruik je die bij het eten?”

Wil van Zanten: Jazeker, dat vind ik lekker en gebruik ze puur als smaakmaker, maar niet veel. Ze staan al erg lang in de koelkast.”

Katrien: Inderdaad lekker. Het nadeel van deze producten is dat ze veel zout bevatten en dat is niet zo goed voor je nierfunctie, de suikers zijn weer minder voor je diabetes.”

Wil van Zanten: “Daarom gebruik ik maar een klein beetje. Omdat de sausjes maar weinig worden gebruikt, let ik goed op de houdbaarheidsdatum.”

Groenten
Katrien: “Ik zie in de koelkast weinig groenten?”

Wil van Zanten: “Dat klopt, de porties in de supermarkt zijn vaak zo groot, bijvoorbeeld deze zak sla, daar kan ik wel een paar dagen mee doen.”

Katrien: “Je kan ook best het teveel aan groenten invriezen, hoor.”

Wil van Zanten: “Daar hou ik niet van! De groenten worden dan al snel papperig en smakeloos.’’

Smaak
Katrien: “We hebben laatst, om de smaak in de groente te behouden, gekookt met de stoomoven waardoor je geen zout hoeft toe te voegen voor de smaak”. 

Wil van Zanten: “Zeker toen de nierfunctiewaardes niet goed waren, was dit een goede oplossing.” 

koelkastZuivel
Katrien; “Daar zie ik twee boters met goede vetten, prima. Daarnaast 30+ kaas, ook prima en eitjes. Een eitje op z’n tijd hoort er ook bij.  Er staat volle melk, waarom heb je dat?”

Wil van Zanten: “Dat heb ik omdat ik het me veel beter smaakt dan die waterige halfvolle melk.”

Katrien: “Ja, maarrr daar zitten wat meer vetten in, maar die kunnen zo af en toe geen kwaad. Dan raad ik je toch halfvolle melk aan.”

In de vriezer
Katrien: Wat heb je in de vriezer?

Wil van Zanten: “Ojee, ik zal eerlijk zijn, deze week heb ik gezondigd .... ik heb deze kroketten uit de oven gegeten, heerlijk!”

Katrien: “oohhh, dat is niet zo goed.”

Wil van Zanten haalt haar schouders op: “Moet een keer kunnen toch! Laatst heb ik een grote pan heerlijke verse groentesoep gemaakt met kipvlees, wat ik te veel had, heb ik ingevroren.”

Katrien: “Daar wordt ik blij van, verse soep is gezond en zo goed voor je. Maak de soep niet te zout, gebruik daar zoutarme  bouillonblokjes voor.”

Brood
In de vriezer liggen een paar krentenbollen, een licht volkoren brood en een donker zwaar volkoren.

Wil van Zanten: “Dat donkere eet ik niet, dat is me veel te zwaar en smaakt me niet. Hou jij daarvan, Katrien?”

Katrien: “Dat is best goed brood, jammer dat je dat niet lekker vindt. Wat doe je er nu mee?”

Wil van Zanten: “Niets, het ligt eigenlijk daar maar in de vriezer. Hier neem jij het maar mee, dan gaat het in ieder geval op.”


Wat voor de één geldt, geldt niet automatisch voor een ander. De Koelkast van Wil van Zanten is die van iemand met diabetes en nierproblemen. Hiermee is het een contrast met de koelkast van Wethouder Schotanus, bij wie we de vorige keer in BETER een kijkje namen.

Wilt u informatie over wat voor u een goed eetpatroon is, dan adviseren wij u op consult te gaan bij een diëtist. Wilt u zelf op zoek naar adviezen over voeding dan raden wij u aan de website van het voedingscentrum te bezoeken.
www.voedingscentrum.nl


Nawoord Katrien Blaauw
De koelkast bij Wil van Zanten is niet rijkelijk gevuld. Er wordt duidelijk gezond gegeten en weinig gesnackt. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat ze nogal wat chronische aandoeningen heeft waarop voeding een enorme invloed heeft. Dat Wil af en toe even zondigt is begrijpelijk. Het leven bestaat voor een belangrijk deel uit lekker eten en je hoeft jezelf niet te allen tijde iets lekkers te ontzeggen. Maar blijf wel opletten!

Publicatiejaar: 2021
Editie: najaar
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c6fb5e93-b61f-4ebb-bba8-222866afbe03

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­