fietsers2‘Het is heel anders dan een tandem, want op een duofiets zit je naast elkaar en niet achter elkaar en dat maakt het fietsen een stuk gezelliger.’ - 
Mark Koning, huisarts

In Alphen beheert de Stichting Fietsmaatjes 12 elektrische duofietsen. De stichting werkt met vrijwilligers en houdt de fietsen op de weg dankzij donaties, sponsoring, ondersteuning door de gemeente en inkomsten uit de gemaakte ritjes. 
Met een duo-fiets gaat een vrijwilliger er met een gast op uit. De vrijwilliger krijgt na aanmelding een korte training hoe er veilig met dit bijzondere vervoermiddel kan worden gereden.

Diana Boerefijn is van StichtingFietsmaatjes Alphen aan den Rijn. “Gasten kunnen zich aanmelden (of zich laten aanmelden) en gaan er bijvoorbeeld eens per week een uur of twee op uit. Met een volle accu hebben de fietsen een bereik van zo’n 60 kilometer, dus een rondje van Alphen /Leiden of een tochtje door de polders, is goed te doen.”

Onlangs stapte de huisarts Koning voor het eerst op een duofiets, samen met de heer Gerse. Meneer Gerse rijdt elke vrijdag als het weer een beetje meezit een rondje van zo’n uur of twee met een vrijwilliger. “Het is echt fijn om te doen”, vertelt hij. “Ik heb last van mijn heup en kan zelf niet meer goed fietsen. Dan is dit wel een uitkomst. Zo blijf ik in beweging en het is ook nog gezellig. Je kletst wat af naast elkaar.”

Huisarts Koning vult aan: “Het is ontzettend leuk en beslist niet moeilijk. Je moet in het begin alleen even wennen aan de breedte van de fiets. Achteruitrijden gaat ook geweldig, gewoon achteruittrappen en de fiets gaat langzaam de gewenste richting uit. De snelheid valt me ook mee, ik geloof dat we net zo’n 20 kilometer haalden. De mogelijkheden zijn enorm en je kan er veel mensen blij mee maken. Mensen die moeilijk ter been zijn, zoals meneer Gerse, maar ook mensen met een handicap of mensen die zich eenzaam voelen kunnen hier echt veel plezier aan beleven.”

Diana Boerefijn: “Gasten kunnen zich simpel aanmelden of laten aanmelden op onze website: www.fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl. De kosten voor een rit zijn drie euro, en dat is natuurlijk inclusief een volle accu. De belangstelling is groot, maar we zijn afhankelijk van vrijwilligers en daar kunnen we er nog wel een paar van gebruiken. Zij kunnen zich ook aanmelden op onze website.”

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn Fietsmaatjes Logo

Publicatiejaar: 2021
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c1d88557-a57f-4cae-91a5-764498f554d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­