LaoGanMa…de koelkast van mevr. Lalay bevat veel exotische producten


 Mevrouw Lalay en diëtiste Marja Haak kennen elkaar al jaren. “Zestien jaar geleden zei mijn dokter dat ik moest afvallen. Zo kwam ik bij Marja terecht. Dat afvallen lukte prima en ik ben op 69 kilo blijven steken. Vier jaar geleden kreeg ik te horen dat ik diabetes-2 had en toen kwam ik weer bij Marja terecht voor de begeleiding”.

De diabetes manifesteerde zich bij mevrouw Lalay na een hectische periode in haar privéleven en daarop volgde ook nog eens een diagnose van borstkanker. Daarvan zegt ze nu relativerend: “Ik heb deze ziektes gekregen na mijn vijftigste. Daarvoor mankeerde ik nooit wat, dus zoveel te klagen heb ik niet, vergeleken met veel anderen. De borstkanker is nu achter de rug, maar de diabetes is gebleven en daar heb ik echt wel begeleiding bij nodig. Ik let niet zozeer op mijn gewicht, maar ik wil meer de balans vinden in dat wat ik eet”.

Hoe gaat het nu met de diabetes?SAM 4326
Mevrouw Lalay: “Ja, dat is wel een dingetje, want ik hou absoluut niet van prikken. Dus om insulineprikken te voorkomen moet ik meer gaan bewegen om weer op niveau te komen”.

Marja Haak: “Vergeet niet dat stress ook van invloed is. Zorg dat je op tijd kunt ontspannen

De koelkast
Mw. Lalay“Welkom in mijn helaas wat smal uitgevallen keuken”.

Marja: “Mmm, ik ruik al meteen veel exotische geuren. En wat zie ik veel groente in de koelkast, daar word ik meteen heel blij van”.

Mw. Lalay: “Klopt, ik ben min of meer verslaafd aan groente, ik ben er gek op. Vlees vind ik niet zo belangrijk, dat eten we bijna niet, maar zonder groente zou ik niet kunnen”.

SAM 4338Marja“Het valt me op dat de groente la zo keurig is ingedeeld”.

Mw. Lalay: “Ja, netjes hè? Ik wilde de koelkast nog en beetje opruimen voor je kwam, maar dat is er niet meer van gekomen”.

Marja: “Waarom bewaar je paprika en tomaten in de koelkast? Het advies is juist om die buiten de koelkast te bewaren, dan blijft de smaak beter bewaard”.

Mw. Lalay: “Dat is voor mij standaard. Anders is het naar mijn idee snel bedorven”.

Marja: “Dat valt wel mee hoor, probeer het maar. 

gefermenteerde sojabonen Mw. Lalay: “Kijk in dat blik zit Tautjo, dat zijn gefermenteerde zwarte bonen”.

Marja: “Jòh, dat ziet er niet uit, maar het ruikt wel lekker. Hoe houd je dat goed?”.

M
w. Lalay: 
“Normaal bewaar je dat in een pot, ik bewaar ze in het blik met een afsluitbare plastic zak er omheen, dan houd je het best lang goed”.

Marja: “Misschien is het handig om er een etiketje op te plakken met wat erin zit en de datum. Dat is vooral handig met restjes.”

Mw. Lalay: “Hmm, ik ben de enige die in de koelkast komt, dus dat is niet echt nodig. En de restjes verdwijnen trouwens allemaal in de buik van Andy, mijn man”.

Marja: ‘Wat zit er in dat afsluitbaar bakje?”.

Mw. Lalay: “Dat is rettich, een witachtige pittige wortel. Dat maakt een vriend van ons en het is om te snoepen. Hij snijdt het in blokjes, dan wast en zout hij het, wast het opnieuw en zout het weer in. Heerlijk, en het kan bijna niet bederven”.

Veel culturen

Marja: “Je ziet in je koelkast echt veel culturen terug, dat is waanzinnig leuk”.

Mango chutneyMw. Lalay: “Dat klopt. Je ziet Indonesische, Surinaamse en Indiase ingrediënten, omdat we veel familie en vrienden met die achtergrond hebben. We hebben dan ook best veel verschillende soorten sambal, zoals garnalensambal, een aantal sambal oeleks en dan de Koreaanse sambal. Zo, dat is pas lekker! Maar wat ik echt iedereen kan aanraden is de Chinese sambal van  op Christel olie…deze sambal met alleen witte rijst is al een delicatesse! En we gebruiken natuurlijk ook veel chutneys, zoals deze mangochutney. Probeer maar eens op een broodje pindakaas. Ohhh, zo heerlijk!”.

 Opvallend weinig zuivelTamarinde Pasta
Marja: “Ik zie trouwens niet veel zuivelproducten in je koelkast, zoals melk of yoghurt”.

Mw. Lalay: “Tja, dat gebruiken we zelden, dus het staat ook niet in de koelkast”.

Marja: “Voor een evenwichtige voeding zou ik toch wat meer zuivelproducten adviseren. De boter die hier staat is prima, op basis van olijfolie en lekker.”

Veel minder bekende ingrediënten
Marja: “Wat ik zo verrassend vind aan je koelkast, zijn de voor ons minder bekende ingrediënten. Er staan ook zo veel verschillende sausjes in, wees daar wel voorzichtig mee, er zit vaak te veel zout of suiker in”.

Mw. Lalay: “Klopt, maar we zijn niet echt van de sausjes hoor. Het is meer als ik zo’n bui heb, dan doe ik het op van alles en nog wat”.

Marja: “En omdat je sambal en sausjes eet, hoef je geen extra zout te gebruiken”.

Mw. Lalay“Klopt, koken doe ik altijd zonder zout. 

SAM 4351In de vriezer…
Mw. Lalay: “In de bovenste la vind je al onze restjes groente terug. We gooien bijna nooit wat weg. Kijk: rode kool, peper, gember, doperwtjes, knoflook, sereh, salemblad, citroenblad, en ga maar door. In de middelste la ligt volkorenbrood en bladerdeeg. En omdat ik meestal vegetarisch kook, bewaar ik de resten daarvan in de onderste la, zoals bevroren tahoe en vegetarisch vlees”.

 Marja: “Je bewaart behoorlijk veel, dus let op de houdbaarheid, ook in de vriezer. Daarvoor zijn normen opgesteld door het Voedingscentrum en ook hier zijn etiketjes handig waarop je het moment van invriezen schrijft.

Maar hé, die beker Griekse yoghurt met 10% vet valt me nu pas op. Heb je die bewust gekozen?”.

Mw. Lalay: “Haha, daar zit geen yoghurt in. Daarin bewaar ik de kersen die ik gisteren heb gekocht”.

 


Naschrift Marja Haak

De koelkast van mw. Lalay is goed gevuld. Er is veel verse groente, maar er zijn weinig melkproducten. Aanvulling van melkproducten/ sojaproducten maakt de voeding volwaardiger. Mevrouw Lalay gaat bewust om met voeding, eet weinig vlees, wel vleesvervangers en probeert zo min mogelijk eten weg te gooien. De sausjes en smaakmakers zijn een puntje van aandacht: ze bevatten vaak veel zout en suiker. Het labelen van de restjes in de koelkast en vriezer met de datum dat het erin gaat, zou het helemaal compleet maken.

Marja Haak is dietist en werkzaam op locaties in Alphen a/d Rijn, Leiden en Benthuizen.

Publicatiejaar: 2021
Editie: winter
Link naar BETER: https://indd.adobe.com/view/c1d88557-a57f-4cae-91a5-764498f554d2

Ga met deze knop naar de startpagina van het BETER archief:

­