Medewerkers Lupine wondzorgproject

PERSBERICHT Snellere genezing wond door unieke samenwerking in de regio Samenwerking Alrijne ziekenhuis, huisartsenpraktijken Lupine en Florijn, thuiszorgorganisatie ActiVite en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Chronische wonden sneller herkennen, een snellere genezing en de regie bij de huisartsen. Dat is het doel van de samenwerking tussen Alrijne Ziekenhuis, huisartsenpraktijken Lupine in Alphen aan den Rijn en Florijn Leiderdorp, thuiszorgorganisatie ActiVite en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Een uniek project, waarbij de patiënt dicht bij huis wordt behandeld en minder snel naar het ziekenhuis hoeft.

 

In Nederland kampen ongeveer 350.000 mensen met chronische wonden. Vaak zijn deze patiënten niet bekend bij de huisarts en worden de wonden door een verpleegkundige van de thuiszorg behandeld. Normaliter geneest een wond binnen 3 tot 6 weken, tenzij er sprake is van een andere aandoening of ziekte. Hiervoor is expertise van een wondarts nodig. Het duurt nu gemiddeld 30 weken voordat een patiënt een consult bij een wondarts heeft. Vervelend, omdat mensen pijn, verminderde mobiliteit en daardoor veelal eenzaamheid ervaren, maar het kan ook ronduit gevaarlijk zijn. Als een chronische wond niet tijdig wordt behandeld, kan dit ernstige complicaties tot gevolg hebben. Daarnaast kost het behandelen van chronische wonden nu zo’n 1,5 miljard euro.

Dichtbij huis
Alrijne Ziekenhuis, huisartsenpraktijken Lupine in Alphen
aan den Rijn en Florijn uit Leiderdorp, taart tbv wondzorgprojectthuiszorgorganisatie ActiVite en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid hebben nu de handen ineengeslagen om mensen met chronische wonden beter te helpen. Een goed voorbeeld van zogenoemde ‘anderhalvelijnszorg’ (de 1e lijn is de huisarts en 2e lijn is het ziekenhuis). Door deze samenwerking wordt de patiënt met een wond dicht bij huis en onder regie van de huisarts behandeld. De wondverpleegkundige van ActiVite schakelt bij het signaleren van een wond de huisarts in, en zo nodig is er overleg met het Alrijne wondcentrum. De wondarts van het Alrijne zal eenmaal in de twee weken bij de huisarts-praktijk van Lupine en de Florijn een triagespreekuur houden waar ook de thuiszorg patiënten met een stagnerende wond gezien kunnen worden. Door de vroege herkenning van chronische wonden zal de tijd tot genezing enorm worden verkort.

Betere wondzorg
Het initiatief voor dit project werd genomen door Maartje Hesseling, wondzorgverpleegkundige van huisartsenpraktijk Lupine. Zij polste Wouter Brekelmans, arts in het wondcentrum van Alrijne Ziekenhuis, die vervolgens de motor achter het project werd: “Het is geweldig dat het gelukt is met alle partijen in de zorgketen afspraken te maken om de wondzorg van patiënten in deze regio te verbeteren. Alleen bij complexe wonden moeten mensen naar het ziekenhuis. Voor patiënten een enorme verbetering van de kwaliteit van leven en daarbij besparen we vermoedelijk veel geld door snellere genezing, lagere verpleegkosten en minder kosten voor verbandmiddelen besparen we daarnaast veel geld.”

Scholing
Als na behandeling van de wond door het thuiszorgteam genezing uitblijft, zal de wondverpleegkundige van ActiVite de patiënt tijdig terugverwijzen naar de huisarts. Als een wond na 4 tot 6 weken onvoldoende genezen is, bekijkt de wondarts de wond bij de huisarts in de praktijk. Er wordt dan beoordeeld of de patiënt door huisarts of thuiszorg kan blijven worden behandeld of dat er aanvullende onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis nodig zijn. Dat voorkomt dat patiënten onnodig of juist te laat naar het ziekenhuis worden verwezen. Huisartsen en wondverpleegkundigen van huisartspraktijken en de thuiszorg hebben de afgelopen tijd scholing gekregen om chronische wonden nog beter te leren herkennen en beoordelen.

Unieke samenwerking  
Uniek aan dit project is dat er voor het eerst in Nederland op het gebied van wondzorg wordt samengewerkt tussen álle betrokken partijen. In de pilotfase zal worden onderzocht of de aannames over de verbetering van zorg juist zijn en welke elementen een voorwaarde zijn om deze zorg ook in andere regio’s op deze manier te organiseren. Zorg en Zekerheid ondersteunt het project en heeft met alle betrokken zorgaanbieders financiële afspraken gemaakt.

 thumbnail Snellere genezing wond door unieke samenwerking in de regio

Door eerdere herkenning van chronische wonden zal de tijd tot genezing enorm worden verkort. 
Een groot voordeel voor de patiënt.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Alrijne Ziekenhuis, Afdeling Marketing & Communicatie: Monique Aalbers, senior communicatieadviseur, tel 06 51717597, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zorg en Zekerheid: Annemargreet Zijlman, senior communicatieadviseur, tel 071 5 825 172, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
ActiVite: Sandra Poel, medewerker Marketing & Communicatie, 071 516 14 08, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Huisartsenpraktijk HOED Lupine: Maartje Hesseling, coördinerend assistent, specialisatie wondzorg, tel 0172 239574 / 06 23189584, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Door eerdere herkenning van chronische wonden zal de tijd tot genezing enorm worden verkort. Een groot voordeel voor de patiënt.

Door eerdere herkenning van chronische wonden zal de tijd tot genezing enorm worden verkort. Een groot voordeel voor de patiënt.

­