Laagdrempelig tennissen, golfen of tafeltennissen

Ronals Robin

Met vitaliteit als thema voor de uitgave van ons blad BETER nr 13 en de succesverhalen over dit project konden we er natuurlijk niet omheen. We willen alles weten over dit Alphense project. Ronald van Ommen, fysiotherapeut bij Van den Berg en Robin de Heij, projectmanager en buurtsportcoach bij Alphen Beweegt vertellen erover. 

We willen eerst van jullie weten, wanneer is iemand vitaal?
Ronald: “Vitaliteit is voor mij het lichamelijk en geestelijk welzijn van een individu. Dat is ook gelijk het moeilijke. Iemand die door het roken niet lekker kan sporten voelt zich belemmert en niet vitaal. Maar iemand die veel rookt en heel tevreden is, kan zich een vitaal mens voelen. Er is geen algemene meetlat voor, omdat het een individuele beleving is.”

Robin: “Vitaliteit wordt meestal wel in verband gebracht met ouderen. Jongeren zijn daar niet zo mee bezig, die hebben meer het gevoel dat ‘vitaal’ iets is dat je kunt worden als je ouder bent.”

Wat is Tijd voor Vitaliteit?
Robin: “Tijd Voor Vitaliteit is een project van drie sportverenigingen en Alphen beweegt. Het biedt mensen ouder dan 50 jaar de kans om op een rustige manier en in groepsverband kennis te maken met drie verschillende sporten; Golf, Tennis en Tafeltennis. De deelnemers leren, onder professionele begeleiding, de basisvaardigheden van de door hen gekozen sport. Op die manier hopen we mensen aan te zetten om te werken aan hun conditie, balans, flexibiliteit en sociale netwerk. De lessen zijn betaalbaar: 5 euro per golf of tennisles en 3 euro voor tafeltennisles ”

Hoe zijn jullie daarbij betrokken?
Ronald: “Robin heeft mij gevraagd dit project te begeleiden. Dat betekent begintesten en eindtesten, want die zijn verplicht door de subsidiegever, maar ook advies bij blessures en het volgen van de deelnemers in hun nieuwe avontuur. Het gaat er vooral om dat ik kijk of mensen inderdaad meer bewegen. Ik probeer ze ook te vertellen dat het heel gezond is. Iemand die tafeltennist bijvoorbeeld werkt aan minimaal drie dingen tegelijk; coördinatie en conditie natuurlijk, maar het is ook heel goed voor je geheugen. Zo goed dat je zelfs de achteruitgang door dementie kunt vertragen. Tennis- en golfmensen worden statistisch gezien gewoon ouder. Soms ga ik even langs, bij het tennissen bijvoorbeeld, en geef wat tips om lage rugklachten te voorkomen. Mijn rol is relatief klein, maar ik ben wel de enige die over de gezondheidseffecten vertelt. En daar zouden we voor mijn gevoel meer aan moeten doen, het is namelijk echt belangrijk.”

Robin: “Ik ben vanuit Alphen Beweegt als projectmanager aangesteld, op basis van het geschreven plan zijn we begonnen met de drie sportverenigingen. De uitvoering ligt bij de verenigingen. De vereniging levert ook de trainer.”

Wie zijn de deelnemers en hoe komen zij bij jullie terecht?
Robin: “Het idee is bij de golfclub ontstaan. Wat het project sterk maakt, is dat je met zo’n Sportimpuls de verbinding met elkaar maakt en niet alleen optreedt. Het project is voor mensen ouder dan 50 jaar. We hebben deelnemers geworven met flyers, krantenberichten, Facebook en gerichte 50 plus magazines. De drie verenigingen hebben er zelf veel aan gedaan. We hebben ook nog een middag georganiseerd op het Rijnplein, waar de sporten in het klein werden gedemonstreerd en men kon kennismaken met de trainers en vrijwilligers van de verenigingen.”   

Wat willen jullie bereiken?
Ronald: “Het liefst zien wij natuurlijk dat mensen die helemaal niets deden nu gaan bewegen. Dat is nu 10 of 15 procent van het deelnemersveld. Die doelgroep is ook het meest kwetsbaar maar levert voor ons, als het ze lukt, de grootste bevrediging. Vooral als ze het ook nog leuk vinden."

Schermafdruk 2019 10 09 14.16.04Robin: “Voor de verenigingen is het een mooie winst als dit project nieuwe leden oplevert. Uiteindelijk moet Tijd voor Vitaliteit na twee jaar organisatorisch zo goed staan dat de verenigingen gezamenlijk door kunnen. Het mooie van deze samenwerking is dat de verenigingen elkaar hebben gevonden en het zorg- en sociaal domein weer een stukje dichter bij elkaar zijn gekomen."

Hoe weet je of dat is gelukt?
Robin: “We hebben ingezet op 150 deelnemers, we zitten nu al tussen de 130 en 140 deelnemers, dus dat gaan we halen. Daarnaast is het doel dat deelnemers structureel blijven bewegen, het liefst in de door hen gekozen sport."

­