Diabetes-patiënt Edwin Brink is vrij van medicijnen

"Drie jaar geleden maakte ik bij de huisarts een afspraak omdat ik al twee weken een droge mond en enorme dorst had en liters kon drinken. Een dag na deze afspraak belde mijn broer me met de mededeling dat ik dringend contact met de huisarts moest opnemen voor de uitslag van onderzoek. Omdat ik op locatie aan het werk was, wist de huisartsassistente via via aan zijn telefoonnummer te komen, zodat hij mij kon bellen. Dat mijn broer belde was echt schrikken."

edwin brink“Die kwam hard aan!”
Eenmaal bij de huisarts kreeg ik de uitslag: diabetes en wel in die mate dat er direct met insulinespuiten moest worden begonnen. De wereld op z’n kop! Tot dat moment leefde ik een Bourgondisch leven, met regelmaat dineren, gezellig met vrienden en kennissen op stap, enz. Maar lichamelijke klachten had ik niet noemenswaardig.

Geen keus
“Na zo’n bericht kom je in de molen terecht van huisarts, praktijkondersteuner, medicijnen, thuisprikken, de oogarts, dagboekje bijhouden en diëtist. Direct was me duidelijk dat het roer om moest, dat de huisarts zo’n spoed erachter zette, was natuurlijk niet voor niets en een keiharde waarschuwing. Dus dan heb je simpelweg geen keus en startte ik mijn nieuwe leven met o.a. een bezoek aan de diëtist, die mij aanraadde met regelmaat te eten en de dag te beginnen met een ontbijt en niet met een sigaret. Regelmatig bewegen werd direct vrijwel door iedereen geadviseerd.” 

Leefstijl verandert
“Dus….koffie zonder suiker, ontbijten, op vaste tijden eten, geen alcoholische dranken, meer bewegen door te sporten en te wandelen. Dit wierp z’n vruchten af, ik mocht na een paar maanden stoppen met het insuline spuiten en nu kan ik alweer anderhalf jaar zonder medicijnen. Om het half jaar word ik nog gecontroleerd door de huisarts. 
Mijn leefstijl verandering is blijvend, al ben ik wel zo dat ik momenten kies. Ik ga graag uit eten en dan ben ik er alert op wat ik eet en alcohol drink ik zelden, alleen tijdens een gekozen moment. Omdat ik van uit huis werk kan ik zelf mijn tijd indelen en dat maakt het mogelijk dat ik vrijwel elke morgen van negen tot tien een uurtje stevig sport of wandel met een vriend, daarna voel ik me echt lekker.

Structuur
Met de veranderingen is er structuur in mijn leven gekomen en ongemerkt heb ik meer energie dan daarvoor, mijn vrienden wisten me dat te vertellen en dat is toch leuk om te horen. Ik voel me daardoor ook vitaal. Dat ik zelfstandig werk is wel een voordeel, als je in loondienst bent wordt het best lastiger om bijvoorbeeld overdag te sporten. Mijn gewicht moet ik goed in de gaten houden en roken is nog een dingetje daar moet de knop nog voor om. Al met al voel me prima en hou het gemakkelijk vol, je hebt ook geen keus.

­